Bevallások javítása, helyesbítése, önellenőrzése

ART

Nyomtatás
Forrás: www.nav.gov.hu | Szerző: NAV Közép-dunántúli Regionális Adó Főigazgatósága

Címkék: önellenőrzés, bevallás helyesbítése, bevallás javítása


Az adót, költségvetési támogatást az adózó az adóhatósághoz benyújtott bevallásában vallja be. Az adóhatósághoz benyújtott bevallás javítható, helyesbíthető, önellenőrizhető.

Javítás:
 
A még hibaágon álló, nem feldolgozott bevallás esetén hivatali, illetve adózó javítás történhet. Az adózó által benyújtott bevallás helyességét az adóhatóság megvizsgálja, és amennyiben számítási, vagy más, az adózó közreműködése nélkül javítható hibát észlel, a hibát hivatalból kijavítja, de ha az adóbevallás adózó közreműködése nélkül nem javítható, 15 napon belül adózót hiánypótlásra szólítja fel, határidő megjelölésével.
 
A kiértesített bevallás javítása történhet levélben, személyesen az adóhatóság ügyfélszolgálati irodáiban, illetve papíron benyújtott bevallás esetén, amennyiben a javítás nem igényel személyes jelenlétet és adózó vagy képviselője rendelkezik a rendszer használatához szükséges ügyfél-azonosító számmal, lehetőség van a NAV Ügyintéző Contact Center (továbbiakban: ÜCC) útján, telefonon történő javításra is. A NAV ÜCC telefonszáma 40/20-21-22, amely munkanapokon 8:30-tól 16 óráig, valamint péntekenként 8:30-tól 13:30-ig hívható. Ügyfél-azonosító szám a 12UK30-as kérelem benyújtásával igényelhető.
 
Abban az esetben, amikor elektronikusan benyújtott bevallás kerül hibaágra, és a javításhoz adózói közreműködés szükséges, a kiértesítések elektronikus úton történnek az értesítési tárhelyre. Javítás csak az adóhatóság által jelzett hibákra vonatkozhat, más adat bevallásba utólag történő beírása nem megengedett. A kiértesítést követően a bevallás javító bizonylat benyújtásával elektronikusan is javítható. A javító bizonylat teljes egészében felülírja az eredeti bevallást, ezért a teljes, javított adattartalommal szükséges kitölteni, hivatkozva a hibás bevallás vonalkódjára. A bevallás típusa megegyezik a hibás bevallás típusával.
 
Helyesbítés, adózói javítás:
 
Az adó megállapításához való jog elévülési idején belül a már feldolgozott bevallásban az adót, adóalapot nem érintő hibát adózó kijavíthatja, helyesbítheti. Így, ha az elfogadott bevallás bármely adat tekintetében téves, vagy valamely adat az elfogadott bevallásból kimaradt, azaz a bevallás nem teljes körű, helyesbítés nyújtható be. Ilyen helyesbítés lehet pl. valamely természetes adat javítása. A helyesbítés lényege a teljes adatcsere, ezért az adózói javítással, helyesbítéssel nem érintett adatokat is fel kell tüntetni a bevallásban, vagyis a helyesbítő bevallás egy javított, minden adatot tartalmazó, teljes körű bevallás. A bevallás főlapján az „Adózói javítás, helyesbítés” jelölést kell alkalmazni, de nem szabad kitölteni a „hibásnak minősített bevallás vonalkódját”.
 
Az eredeti bevallások tartalmazhatnak az adózó által nem javítható, helyesbíthető adatokat. Ezek az adatok a bevallásban feltüntetett adózói nyilatkozatok, melyek kitöltése adózói döntésen alapul. Ilyen például, az adózási mód választásakor az átalányadó szerinti adózás jelölése, vagy az 1+1%-os rendelkezés.
 
Önellenőrzés:
 
Az önadózás útján megállapított vagy megállapítani elmulasztott adót, adóalapot és a költségvetési támogatást adózó önellenőrzéssel módosíthatja, az adó megállapításához való jog elévülési idején belül (az adóhatóság által utólag megállapított adó, költségvetési támogatás önellenőrzéssel nem módosítható). Önellenőrzés feldolgozott bevallás adataira vonatkozhat, amely csak a bevallás benyújtási határidejét követően lehetséges. A bevallások főlapján az „Önellenőrzés” jelölést kell alkalmazni, de ebben az esetben sem szabad kitölteni a „hibásnak minősített bevallás vonalkódját”. Önellenőrzés esetén is – hasonlóan a helyesbítéshez – a módosított, minden adatot tartalmazó teljes bevallást be kell nyújtani, kiegészítve az önellenőrzést tartalmazó oszlopokkal, sorokkal, lapokkal, ami különböző bevallásoknál eltérő lehet. Egy önellenőrzés csak egy bevallási időszak adataira vonatkozhat. Az önellenőrzés a kötelezettség eredeti időpontjában hatályos szabályok szerint végezhető el. Amennyiben az önellenőrzés következtében pénzügyileg rendezendő adókötelezettség keletkezik, fő szabályként önellenőrzési pótlékot kell a bevallásban számolni, illetve fizetni. Az esetlegesen tévesen bevallott önellenőrzési pótlék is módosítható önellenőrzéssel, de ebben az esetben is meg kell ismételni a teljes bevallást. Az önellenőrzéssel módosított adót, valamint felszámított önellenőrzési pótlékot a bevallás benyújtásáig lehet késedelmi pótlék felszámítása nélkül megfizetni. Túlfizetés keletkezése esetén szintén a bevallás benyújtásával nyílik meg az adó visszaigénylésének a lehetősége. 
 
Nem módosítható önellenőrzéssel a törvény által megengedett választási lehetőséggel élve jogszerűen hozott döntés. Az adóhatósági ellenőrzés megkezdését (megbízó levél kézbesítését, átadását) követően a vizsgálat alá vont adóra és támogatásra a vizsgált időszak vonatkozásában önellenőrzés már nem nyújtható be.
 
Az illeték önellenőrzéssel nem helyesbíthető.
 
Abban az esetben, ha a bevallott adó, adóalap, és a módosított adó, adóalap különbözetének előjelhelyes összegének különbözete nulla, akkor nem önellenőrzésről, hanem helyesbítésről van szó.
 
Amennyiben az önadózás útján történt bevallásban történt hibát adózó önellenőrzéssel nem módosítja, hanem az állami adóhatóság tárja fel, és adóhiányt állapít meg, akkor az adó és késedelmi pótlék megfizetése mellett adózónak adóbírságot is kell fizetnie.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra