Cégautóadót kell fizetni az evá-s vállalkozásoknak

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

A nem elektromos motorral hajtott cégautók után akkor kell cégautó adót fizetni, ha azokra költséget számoltak el, mivel az eva jövõ évtõl nem tartalmazza a cégautó adót, az e körbe tartozó vállalkozások sem mentesülnek a fizetése alól.

________________________________________________

ÖNADÓZÓ - az adózók lapja

Megjelenik minden hónap elsõ napján. Elõfizetési  díj  2009. évre még 13.205,-Ft (1-12. hó).  Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény. Önadózó Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010. Elõfizetés:  info@onadozo.hu 

 ________________________________________________

Cégautóadót kell fizetniük az evá-s vállalkozásoknak

    A múlt héten elfogadott adótörvény módosítások vagyoni típusú adóvá tették a cégautóadót, mégpedig úgy, hogy nem a kocsi értéke, hanem a motor hengerûrtartalma az adó alapja. Így 1.600 köbcentiméter hengerûrtartalomig havi 7.000 forint, míg afelett havi 15.000 forint a cégautóadó, amit negyedévente, a negyedévet követõ hónap 20. napjáig kell bevallani és megfizetni.
    A módosított törvény felsorolja azt, hogy milyen költségek elszámolása alapozza meg a cégautó utáni adófizetést. Ezek a következõk: a számviteli törvény alapján elszámolható költségek és ráfordítások, az szja törvény szerinti tételes költségelszámolás, illetve az amortizáció. Nem kell ilyen adót fizetni a magánszemély tulajdonában álló olyan kocsi után, amelyre költségtérítést kap a tulajdonos.
    Az eva-törvény felsorolja azt, hogy milyen adókat vált ki az egyszerûsített vállalkozói adó. Ebbe a körbe tartozik még idén az cégautó adó is, viszont a mostani módosítás  - jövõ év február 1-tõl - kiveszi ezt a felsorolásból. Így akkortól az evá-s vállalkozóknak is kell cégautó adót fizetniük. Az eva-törvény módosítása eldugva található meg a törvényben, a végén a módosító rendelkezések között.
    A Pénzügyminisztériumban az MTI kérdésére elmondták, hogy az eva hatálya alá tartozó adóalanyok közül a társas vállalkozásoknak kell majd cégautóadót fizetniük jövõre, míg az egyéni vállalkozóknak nem.
    A lízingelt cégautó adóját a lízingbe vevõ fizeti.
    Külön paragrafus sorolja fel az adó alól mentesítettek körét. Nem kell cégautó adót fizetni a megkülönböztetõ jelzéssel felszerelt kocsik után, valamint azokra sem, amelyeket egyház, vagy egyházi karitatív szervezet üzemeltet, illetve a halottszállító autó is a kivételek közé tartozik. Az autókereskedõk is mentességet kaptak az adófizetés alól, és nem kell cégautóadót fizetniük azoknak az alapítványoknak, egyesületeknek, amelyek súlyosan fogyatékos személyeket szállítanak. Végül a tb által finanszírozott háziorvosi és házi gyermekorvosi ellátást szolgáló autók után sem kell adózni.
    A cégautó adója a központi költségvetést illeti.

MTI
***

KÖNYVELÕK KÉZIKÖNYVE

Praktikus tanácsokkal, magyarázatokkal, megoldásokkal. Bizonyára Ön is úgy érzi, idõnként elvész a jogszabályok rengetegében, szélmalomharcot vív az ügyfeleivel, kollégáival, hivatalos szervekkel. Sokszor gondolta már azt, hogy egyedül maradt a problémáival, nem tud senkitõl segítséget kérni, nem ért bizonyos dolgokat. Sokan vannak ezzel így. Ezért írta meg ezt a könyvet néhány olyan számviteli szakember, akik a gyakorlati problémákat is jól érzékelik, mert nap, mint nap találkoznak azokkal a kérdésekkel a munkájuk során, melyek Önt is foglalkoztatják.

Kiadó: ADÓNET.HU Zrt.  Terjedelem  576 oldal. Ára: 9.900,-Ft + postaköltség.

Megvásárolható: Önadózó Ügyfélszolgálat 1085 Bp. József krt. 53. I/8. Tel: 267 5010.

Megrendelhetõ: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra