Célzott szolgáltatás nyújtása cafetériában

SZJA

Nyomtatás
Forrás: Önadózó 2019/02 | Szerző: Kopányiné Mészáros Edda

Címkék: célzott szolgáltatás juttatása


Lehetőség van arra, hogy a munkáltatói tag, illetve bármely támogató pénztári befizetései terhére célzott szolgáltatásokat vegyenek igénybe a pénztári tagsággal rendelkező munkavállalók (magánszemélyek).

Egyes meghatározott juttatásnak minősül az Önkéntes Kölcsönös Biztosítópénztárakról szóló 1993. évi XCVI. törvény (a továbbiakban: Öpt.) előírásai szerint – értékhatártól függetlenül – célzott szolgáltatásra – kivéve a kiegészítő önsegélyező szolgáltatásra – befizetett összeg.
 
Az Öpt. 12/A. §-a alapján lehetőség van arra, hogy a munkáltatói tag, illetve bármely támogató pénztári befizetései terhére célzott szolgáltatásokat vegyenek igénybe a pénztári tagsággal rendelkező munkavállalók (magánszemélyek).

A pénztár és a munkáltatói tag vagy támogató támogatói szerződést köt.

A célzott szolgáltatásokat a pénztár az alapszabályában rögzíti. Ezek közül a munkáltató, illetve a támogató választja ki az általa célzott szolgáltatásként finanszírozni kívánt szolgáltatásokat. Meg kell határozni továbbá a munkáltató által a pénztár részére fizetendő összeget (ezen belül a közvetlenül a célzott szolgáltatásra felhasználható részt), a célzott szolgáltatás nyújtásának módját, rendjét, határidejét és az elszámolás rendjét is.

A munkáltató által kiválasztott és finanszírozott célzott szolgáltatásokata támogatásról szóló szerződésben meghatározott tagsági kör, illetve azok hozzátartozói részére kell biztosítani.
 
Ha a munkáltató célzott szolgáltatást finanszíroz, és a magánszemély ilyen célzott szolgáltatást vesz igénybe, akkor erre tekintettel a magánszemélynek nem keletkezik adóköteles jövedelme, az az Szja törvény 1. számú melléklet 6.10. pontja alapján adómentes, kivéve a kiegészítő önsegélyező szolgáltatást.
 
A kiegészítő önsegélyező szolgáltatások körét az Öpt. 50/B. § (1) bekezdése sorolja fel. Ilyenek a gyermek születéséhez kapcsolódó ellátások, munkanélküliségi ellátások, elemi károkhoz kapcsolódó segélyek, betegségi segélyek, haláleseti segélyek, tanévkezdési támogatás, gyógyszer és gyógyászati segédeszköz árának támogatása, közüzemi díjak finanszírozásának támogatása, lakáshitel törlesztés támogatása, otthoni gondozás, idősgondozás támogatása.

Kiegészítő önsegélyező szolgáltatásra befizetett támogatás esetén nem keletkezik adókötelezettség. Azonban, ha a magánszemély ezt a szolgáltatást igénybe veszi célzott szolgáltatásként, akkor az az Szja törvény 28. §-a szerinti egyéb jövedelemként adóköteles, mely után a személyi jövedelemadót a magánszemélynek kell megfizetnie az éves szja bevallás benyújtására nyitva álló határidőig, ugyanis az egyéb jövedelemnek minősülő célzott szolgáltatást az Szja törvény 2019. január 1-jétől hatályos 46. § (2) bekezdés db) pontja értelmében nem terheli adóelőleg. Ezen túlmenően a magánszemélynek ezen egyéb jövedelem után 19,5 százalékos mértékű szociális hozzájárulási adót is fizetnie kell, mert a pénztár a célzott szolgáltatásként nyújtott kiegészítő önsegélyező szolgáltatás esetén nem minősül kifizetőnek.

Miután a szociális hozzájárulási adó megfizetésére a magánszemély kötelezett – azt költségként nem tudja elszámolni és valószínűleg részére nem térítik meg –, ezért az Szja törvény 29. §-a értelmében a megállapított jövedelem 84 százalékát kell jövedelemként figyelembe venni mind a személyi jövedelemadó, mind a szociális hozzájárulási adó tekintetében.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra