Civil szervezetek 1 százalékra való jogosultsága

ART

Nyomtatás
Forrás: MTI

A személyi jövedelemadó (szja) 1 százalékából részesülni kívánó szervezeteknek idõben rendezniük kell köztartozásukat, mert egyébként nem lesznek jogosultak a részükre felajánlott összegre - hívja fel a figyelmet az adóhatóság.

_____________________________________

Kérjen ingyenes Önadózó bemutató számot!

Az Önadózó újság egy korábbi számának megküldésével Ön betekintést nyerhet abba a mûhelymunkába, amellyel havonta többezer vállalkozás, intézmény és tanácsadó részére nyújtunk segítséget, szakmai információkat, megoldásokat adókötelezettségeik szakszerû teljesítéséhez. Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb - Számvitel - Munkaügy a gyakorlatban, havonta 64 oldalon. A megadott postacimre megküldjük, jelezze e-mailben: info@onadozo.hu

__________________________________________


Csak az a civil szervezet jogosult az szja 1 százalékára, amely idõben rendezi köztartozását

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján közzétett tájékoztató ismerteti: a további törvényi feltételeknek egyébként megfelelõ - alapítványokat, társadalmi szervezeteket és közalapítványokat az idén sem illeti meg az szja-ból nekik felajánlott 1 százalékos összeg, ha 2011. augusztus 1. és a kedvezményezetti státusz igazolására szolgáló 1137A számú adatlap keltének idõpontja közötti idõszakban, akár csak egy napig olyan lejárt esedékességû köztartozásuk állt fenn, amelyre nem kaptak fizetési halasztást vagy részletfizetési kedvezményt.

Köztartozásnak minõsül a NAV adóztatási és vámszervénél, valamint az önkormányzati adóhatóságnál (a fõvárosi székhelyû adózók esetében mind a kerületi, mind a fõvárosi önkormányzati adóhatóságnál) nyilvántartott, törvénybõl eredõ fizetési kötelezettség. A NAV az általa nyilvántartott adótartozás - beleértve a behajthatatlannak minõsített és a letéti számlán szereplõ adótartozásokat is - vizsgálata során az adott adónemen nyilvántartott adótartozás összegét csökkenti a más adónemen fennálló túlfizetés összegével.

Az szja 1 százalékából részesülni kívánó szervezetnek a 2011. augusztus 1-je elõtt esedékessé vált, és meg nem fizetett köztartozást legkésõbb 2011. július 31-ig, a 2011. augusztus 1. és a kedvezményezetti státusz igazolására szolgáló adatlap keltének idõpontja közötti idõszakban esedékessé váló köztartozást pedig legkésõbb annak esedékessége napján rendeznie kell, mivel a lejárt esedékességû köztartozás 2011. augusztus 1-jétõl késve történõ rendezése esetén nem jogosult a részére felajánlott összegre.

Kivételes méltányosságot érdemlõ esetben a NAV eltekinthet a köztartozásra vonatkozó feltételtõl. Kivételes méltányosságot érdemel különösen, ha az 1 százalék átutalásának meghiúsulása a kedvezményezett alapvetõ céljának elérését súlyosan veszélyezteti. A kivételes méltányosság gyakorlása esetén az 1 százalékos összeg átutalását a NAV akkor teljesítheti, ha a kedvezményezett fennálló köztartozását rendezi.

Amennyiben a kedvezményezettnek tudomása van arról, hogy a köztartozás tilalmára vonatkozó feltételt nem teljesíti, akkor a 1137A számú adatlapon nyilatkozhat arról, hogy a rendelkezett összeg átutalásának meghiúsulása súlyosan veszélyezteti alapvetõ céljainak elérését és - a kivételes méltányosságot megalapozó körülmények ismertetésével egyidejûleg - kérheti a kivételes méltányosság gyakorlását.

Amennyiben a kedvezményezett szervezet az adatlap kitöltésekor még nem tudja, hogy a törvény által meghatározott idõszakban köztartozása állt fenn, a kivételes méltányosság gyakorlását a kedvezményezettség törvényi feltételeinek igazolására irányuló eljárás keretében kérheti, és kérelmérõl a NAV az alapeljárás keretében dönt.

Az adóhatóság a törvényi elõírásoknak megfelelõen 2011. szeptember 1-jéig megküldi a lehetséges kedvezményezetteknek azt a felhívó-tájékoztató levelet, amelyben közli az idei felajánlások összegének várható nagyságát. A 1137A számú adatlapot szeptember 1-jétõl a NAV honlapjáról lehet majd letölteni, és postai úton, személyesen, vagy elektronikus úton eljuttani az adóhatósághoz.

***

A cégmenedzselés kézikönyve

Ez a könyv nem elvont magasságokba vezeti az olvasót, hanem ismerõs terepre, a saját cégébe invitálja vissza: e könyvben egy speciálisan magyar cégbemutatót tartunk a cégtulajdonosnak a saját cégérõl. Rendre visszatérõen arra késztetjük, hogy õ a saját cégére vonatkoztassa az ideális kkv-ról felvázolt prezentációnkat. A cégmenedzselés kézikönyve - átfogja a cégvezetés összes területét - a szervezéstõl, vezetéstõl, munkaügyeken, a marketingen át az adózásig, rálátást ad a könyvelésre is. Kiadó: Adónet.hu Zrt. 2011. Terjedelem: 735. oldal.  Ára: 9.900,-Ft - de most 20%  kedvezménnyel: 7.350,-Ft + 820,-Ft postaköltségel itt:  info@cegmenedzseles.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra