Civil szervezetek feladatai az 1% körében

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

Jelen tájékoztató a civil kedvezményezetteket érintõ jogszabályi rendelkezéseket, tudnivalókat foglalja össze annak érdekében, hogy ez évben is sikeresen igazolhassák a kedvezményezettség törvényi feltételeinek fennállását az állami adóhatóság elõtti eljárásban.

______________________________________

ÖNADÓZÓ elõfizetéssel - lépéselõnyben az adózásban

Önadózó - az adózók lapja. Adó, tb. számvitel a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta, 9 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2009. évre októbertõl decemberig: 4.095,-Ft.   Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek. Önadózó Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu

______________________________________

Civil szervezetek - 1 %

A személyi jövedelemadóról szóló törvény tizenharmadik éve teszi lehetõvé, hogy az adófizetõ magánszemélyek a befizetett személyi jövedelemadójuk 1-1 százalékáról rendelkezzenek.

A törvény meghatározza azon szervezetek két fõ csoportját, amelyek részére szja 1%-os felajánlás tehetõ. Az egyik kedvezményezetti kört az adott évre érvényes technikai számmal rendelkezõ egyházak és kiemelt költségvetési elõirányzatok, a másik kedvezményezetti kört az úgynevezett civil szervezetek alkotják. Ez utóbbi kedvezményezetti körbe tartoznak az alapítványok, társadalmi szervezetek, a közalapítványok, továbbá a törvény által nevesített szervezetek például a Magyar Tudományos Akadémia, a Magyar Országos Levéltár, az Iparmûvészeti Múzeum, a Magyar Földrajzi Múzeum, a Magyar Állami Operaház, a Budapesti Corvinus Egyetem stb., valamint az elõzõ kategóriákba be nem sorolható, könyvtári, levéltári, múzeumi, egyéb kulturális, illetve alkotó - vagy elõadó - mûvészeti tevékenységet folytató szervezetek és intézmények.

Jelen tájékoztató a civil kedvezményezetteket érintõ jogszabályi rendelkezéseket, tudnivalókat foglalja össze annak érdekében, hogy ez évben is sikeresen igazolhassák a kedvezményezettség törvényi feltételeinek fennállását az állami adóhatóság elõtti eljárásban.

A civil kedvezményezettekre vonatkozó 2009. rendelkezõ évi törvényi feltételek

A magánszemélyek által a 2009. rendelkezõ évben érvényesen megjelölt civil kedvezményezettek részére az állami adóhatóság – az elmúlt évekhez hasonlóan - 2009. szeptember 1-jéig juttatta el a felhívó-tájékoztató levelet. A szervezetek ezen levélben kapnak tájékoztatást a részükre felajánlott összeg várható nagyságáról, valamint azokról a feltételekrõl, amelyek meglétét a felhívó-tájékoztató levél kézbesítését követõ 30 napon belül igazolniuk kell.

Az elmúlt évek gyakorlatától eltérõen nem képezi a felhívó-tájékoztató levél mellékletét az adatlap, tekintettel arra, hogy a 0937A számú adatlap 2009. szeptember 1-jétõl az APEH honlapjáról (www.apeh.hu) letölthetõ, és kitöltve – postai úton, személyesen, vagy elektronikus úton – juttatható el az állami adóhatóság részére.

A törvényben meghatározott feltételek igazolására nyitva álló 30 napos határidõ elmulasztása esetén, a mulasztás indokainak megjelölésével, igazolási kérelem terjeszthetõ elõ az elmulasztott cselekmény egyidejû pótlásával, melynek elfogadásáról az állami adóhatóság dönt.

Az adatlapon – az elõzõ évek gyakorlatának megfelelõen – a szervezet képviselõje közli az adóhatósággal a szervezet fõbb adatait.

A felajánlott szja 1 %-ára igényt tartó alapítványoknak, társadalmi szervezeteknek és közalapítványoknak a szervezeti formára vonatkozó feltételeken kívül meg kell felelniük az úgynevezett mûködési feltételeknek. A törvényi feltételek meghatározását érintõen az elmúlt évek gyakorlata érvényesül, jelentõs változás nem történt.(pl. a kettõ, illetve egy éves várakozási idõ, az egy éves folyamatos mûködés, belföldi székhely, magyarországi közösség illetõleg határon túli magyarság érdekében mûködés, politikai függetlenség, köztartozás mentesség, közhasznú tevékenység folytatása). A szervezetek az adatlapon nyilatkozhatnak a kedvezményezettségi eljárás egyéb feltételeirõl, így például kiemelten közhasznú fokozatba sorolt kedvezményezettkénti elbírálás kérésérõl, a szükséges dokumentumok mellõzésének okáról.

A fenti kategóriákba be nem sorolható könyvtári, levéltári stb. szervezetek, intézmények esetében a kedvezményezhetõség feltétele az, hogy a szervezet a törvény által meghatározott tevékenységet folytassa, illetõleg az, hogy a rendelkezõ nyilatkozat évének elsõ napja elõtti három év valamelyikében, 2006-ban, 2007-ben, vagy 2008-ban a helyi önkormányzattól, az országos, illetve a helyi kisebbségi önkormányzattól vagy a központi költségvetésbõl egyedi támogatásban részesült.

Az adategyeztetések megkönnyítése és a felajánlott összeg mielõbbi kiutalása érdekében érdemes odafigyelni az alábbiakra:

-         az adatlap pontos kitöltése, a hatályos adatok feltüntetése,

-         megváltozott adatok esetén (pl. képviselõ személye, székhely, közhasznú besorolás stb.) az adatmódosítás a 09T201 számú adat- és változásbejelentõ lap benyújtásával, a szükséges dokumentumok csatolásával történhet,

-         az adatlap fõlapját és részét képezõ bizonylatokat a képviselõnek, illetve az általa meghatalmazott személynek kell aláírnia, meghatalmazott aláírás esetén errõl a tényrõl a fõlapon nyilatkozni szükséges, és az eredeti meghatalmazást - amennyiben nem az adóhatósághoz bejelentett állandó meghatalmazott -, az adatlaphoz csatolni kell,

-         a kedvezményezetti feltételek fennállásához szükséges dokumentumok pontos, hiánytalan csatolása.

A törvényi rendelkezések szerint nem jogosult az szja 1 %-os összegre a kedvezményezett, ha 2009. augusztus 1. napja és az általa tett nyilatkozat idõpontja közötti idõszakban, akár csak egy napig olyan lejárt esedékességû köztartozása van, amelyre fizetési halasztást vagy részletfizetési kedvezményt nem kapott. Kivételes méltányosságot érdemlõ esetben azonban az állami adóhatóság eltekinthet a köztartozás tilalmára vonatkozó feltétel meglététõl.

Kivételes méltányosságot érdemel különösen, ha az szja 1 %-os összeg átutalásának meghiúsulása a kedvezményezett alapvetõ céljának elérését súlyosan veszélyezteti. Kivételes méltányosság gyakorlása esetén az átutalást az adóhatóság akkor teljesíti, ha ezt megelõzõen a szervezet a fennálló köztartozását rendezi.

Amennyiben a kedvezményezettnek a nyilatkozattétel idõpontjában tudomása van a fennállt, illetve fennálló köztartozásról, akkor a 0937A számú adatlap részét képezõ 0937-02-es számú bizonylaton nyilatkozhat arról, hogy a rendelkezett összeg átutalásának meghiúsulása súlyosan veszélyezteti az alapvetõ céljainak elérését és - a kivételes méltányosságot megalapozó körülmények elõvezetésével egyidejûleg - kérheti a kivételes méltányosság gyakorlását.

A 2008. rendelkezõ évi szja 1 %-os összeg felhasználásáról szóló elektronikus közlemény

Az elõzõ évek gyakorlatától eltérõ fontos változás a kedvezményezettnek átutalt összeg felhasználásáról szóló közlemény közzétételi módja, formája.

A civil kedvezményezettnek a 2008. rendelkezõ évtõl, elsõ alkalommal 2009. október 31. napjáig az átutalt szja 1 %-os összeg felhasználására vonatkozó adatait tartalmazó közleményt elektronikus úton, az ügyfélkapun keresztül kell megküldenie az állami adóhatóság részére.

E törvényi kötelezettség teljesítéséhez az állami adóhatóság nyomtatványt rendszeresített, melyet 2009. augusztus 10-én kihelyezett az APEH internetes honlapjára. A „08KOZ Közlemény az adózó rendelkezése szerint a kedvezményezett részére átutalt összeg felhasználásáról” címû elektronikus nyomtatványt a 2008. rendelkezõ évben szja 1 %-ból részesült (2008. január 1-jétõl december 31-ig kiutalt összegek felhasználására vonatkozóan) civil kedvezményezetteknek kell kitölteniük ABEV Java-alapú kitöltõ program igénybevételével, és a kitöltést követõen 2009. október 31-ig kizárólag elektronikus úton, az ügyfélkapun keresztül kell megküldeniük az adóhatóságnak.

Az adóügyek elektronikus intézéséhez – így az elektronikus közlemény benyújtásához is – a kedvezményezett képviselõje az okmányirodánál köteles regisztráltatnia magát és errõl a regisztrációt követõ 8 napon belül a 09T180 számú adatlapon kell bejelentést tennie az állami adóhatósághoz.

Ha az adózó állandó meghatalmazással vagy megbízással rendelkezõ képviselõje útján elektronikus úton teljesíti adóbevallási és adatszolgáltatási kötelezettségét, az állandó meghatalmazott vagy megbízott a megbízást követõ 8 napon belül köteles az adóhatósághoz bejelenteni a képviselt adózó nevét, elnevezését és adóazonosító számát.

A kiutalt összeg felhasználására vonatkozó rendelkezéseket a személyi jövedelemadó meghatározott részének az adózó rendelkezése szerinti felhasználásáról szóló 1996. évi CXXVI. törvény 6-7. §-ai tartalmazzák. A felhasználás törvényessége érdekében a rendelkezések megismerése feltétlenül szükséges.

Az állami adóhatóság a civil kedvezményezettek által 2009. október 31-ig benyújtott elektronikus közleményeket a Szociális és Munkaügyi Minisztérium részére továbbítja, amely azokat 2009. november 30. napjáig a civil szervezetekkel foglalkozó internetes honlapján legalább egy évig ingyenesen közzéteszi. Azon szervezeteknek, amelyek rendelkeznek általa fenntartott vagy a megbízása alapján mûködtetett olyan internetes felülettel, amelynek tartalmáért õ felel (saját honlap), a közleményét e felületen is el kell helyeznie az átutalást követõ év december 15. napjáig, vagyis ez évben 2009. december 15. napjáig, és azt onnan legalább egy évig nem távolíthatja el.

Amennyiben az állami adóhatóság az szja 1 %-os összeg igénylésének, illetve közcélú tevékenységeknek megfelelõ felhasználásának ellenõrzése során megállapítja, hogy a kedvezményezett az elektronikus közleményt nem nyújtotta be, illetve a közleményében valótlan adatot közölt, határozattal fogja kizárni a kedvezményezettet a határozat jogerõre emelkedését követõ rendelkezõ évben a felajánlásokból történõ részesedésbõl.

A kedvezményezettségi feltételek sikeres igazolása érdekében munkatársaink készséggel állnak az adózók rendelkezésére.

APEH Nyugat-dunántúli Regionális Igazgatósága

Forrás: www.apeh.hu

***

EGYSZERES KÖNYVVITEL A GYAKORLATBAN

Útmutató és példatár egyéni vállalkozók,  mezõgazdasági õstermelõk, társadalmi szervezetek könyvvezetési kötelezettségének teljesítéséhez

Aki még nem ismeri – e könyvbõl megtanulhatja, aki már ismeri, e könyv alapján könnyen, gond nélkül és hibátlanul végezheti az egyéni vállalkozók, õstermelõk és társadalmi szervezetek könyvelését.  A könyv a gyakorlati életbõl vett példákkal, magyarázatokkal bemutatja az egyszeres könyvvitel teljes folyamatát, a jobb megértés érdekében mintakönyvelést is ad valamennyi lehetséges gazdasági esemény pénztárkönyvi és naplófõkönyvi könyvelésére.

A könyv teljesen az alapoknál kezdi a könyvviteli feladatok bemutatását, így külön fejezetben foglalkozik a hagyományos, kézzel vezetett könyvelés technikájával is. A számítógéppel végzett könyvvitel is önálló fejezet a könyvben, amelyet jobban meg lehet érteni, ha ismert elõttünk a kézi megoldás is.  Összefoglalóan bemutatjuk a társadalmi szervezetek egyszerûsített mérleg és eredmény-levezetés megállapításának szabályait, továbbá az egyéni vállalkozókon túl speciálisan a  mezõgazdasági õstermelõk jogállását, adózási, járulékfizetési és könyvvezetési lehetõségeit.

Ajánljuk e könyvet magánkönyvelõknek, könyvelõirodáknak – de a feladat iránt érdeklõdõ vállalkozóknak, õstermelõknek, társadalmi szervezeteknek egyaránt.

A szerzõ, Regõs Gábor az Önadózó újság egyik alapítója, a Könyvelõirodák Országos Szövetségének elnöke, 1979 óta foglalkozik könyvviteli programszervezéssel. A mai napig gyakorló könyvelõ és adótanácsadó.

A könyv PÉLDATÁRAT tartalmaz az egyes gazdasági események pénztárkönyvi és naplófõkönyvi könyveléséhez.

A könyv FÜGGELÉKÉBEN szerepel a kézzel vezetett pénztárkönyv és naplófõkönyv mintája.

A könyvhöz jár egy bemutató (demo) CD LEMEZ, amely az egyszeres könyvvitel számítógépes programját tartalmazza.

Kiadó: ADÓNET.HU Zrt. 2009
Terjedelem: 329 oldal
Ára: 9.900,-Ft + postaköltség (Önadózó elõfizetõknek 20% kedvezménnyel: 7.920,-Ft!)

Megrendelés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra