Családi gazdaságok illetékfizetése

ART

Nyomtatás
Forrás: MTI

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) több családi gazdaság esetében határozatot bocsátott, illetve bocsát ki illeték és szankció kiszabása mellett akkor, ha a családi gazdaság valamely tagja 5 éven belül megvett földjét a jogszabályok szerint bevitte a családi gazdaságba.

_____________________________________

Kérjen ingyenes Önadózó bemutató számot!

Az Önadózó újság egy korábbi számának megküldésével Ön betekintést nyerhet abba a mûhelymunkába, amellyel havonta többezer vállalkozás, intézmény és tanácsadó részére nyújtunk segítséget, szakmai információkat, megoldásokat adókötelezettségeik szakszerû teljesítéséhez. Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb - Számvitel - Munkaügy a gyakorlatban, havonta 64 oldalon. A megadott postacimre megküldjük, jelezze e-mailben: info@onadozo.hu

__________________________________________

A családi gazdaságokat hátrányosan érintõ illetékfizetési kötelezettség módosítását javasolja a Magyar Agrárkamara.

A kamara szerint a családi gazdaság tagjai jogszerûen járnak el akkor, ha a használatukban, tulajdonukban lévõ földterületeket szerzõdésben beviszik a családi gazdaságba, s azt a családi gazdálkodó - mint a gazdálkodó család teljes foglalkoztatottja - és a többi családtag közremûködésével hasznosítják, azaz azon gazdálkodnak.

Az illetékekrõl szóló törvény szerint az illetékmentesség termõföldvásárlása esetén azonban csak akkor áll fenn, ha a gazdálkodó "legalább 5 évig nem idegeníti el, azon vagyonértékû jogot nem alapít, és egyéni vállalkozóként vagy mezõgazdasági õstermelõként a termõföldet mezõgazdasági célra hasznosítja."

A NAV szerint e passzust sértik a családi gazdaságba földet bevivõ családi gazdaság tagjai akkor, amikor a családi gazdálkodó számára a vételtõl számított 5 éven belül használatba adják a földjüket. Ezért a NAV határozataiban kötelezi a családi gazdaságba földet bevivõ családtagokat az illeték utólagos megfizetésére.

A Magyar Agrárkamara már a korábbi években is jelezte a szaktárcának a családi gazdaságokkal kapcsolatos földhasználati és egyéb támogatásokhoz kötõdõ gondokat.

A Magyar Agrárkamara véleménye szerint az illetéktörvényt, valamint az ide vonatkozó kormányrendelet hatályos szövegét szükséges lenne módosítani, s ezt kérte levélben a köztestület a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkárától.

A Magyar Agrárkamara a családi gazdaságok érdekében javasolja a szükséges jogszabály módosítást, azaz az illetéktörvényben rögzített "illetékmentesség termõföldvásárlása esetén" akkor is álljon fenn, ha a jogszabályok szerint családi gazdaságba kerül a családtag földje.

A Magyar Agrárkamara a szükséges jogszabályi módosítás mellett azt is kéri, hogy az illetékes eljáró hivataloknál a vidékfejlesztési tárca járjon közbe az eljárások felfüggesztése érdekében - áll a köztestület közleményében.

***

A cégmenedzselés kézikönyve

Ez a könyv nem elvont magasságokba vezeti az olvasót, hanem ismerõs terepre, a saját cégébe invitálja vissza: e könyvben egy speciálisan magyar cégbemutatót tartunk a cégtulajdonosnak a saját cégérõl. Rendre visszatérõen arra késztetjük, hogy õ a saját cégére vonatkoztassa az ideális kkv-ról felvázolt prezentációnkat. A cégmenedzselés kézikönyve - átfogja a cégvezetés összes területét - a szervezéstõl, vezetéstõl, munkaügyeken, a marketingen át az adózásig, rálátást ad a könyvelésre is. Kiadó: Adónet.hu Zrt. 2011. Terjedelem: 735. oldal.  Ára: 9.900,-Ft - de most 20%  kedvezménnyel: 7.350,-Ft + 820,-Ft postaköltségel itt:  info@cegmenedzseles.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra