Csökken a cukorrépa-termelõk idei támogatása

ART

Nyomtatás
Forrás: MTI

Csökkent 800 millió forinttal a cukorrépa-termelõk idei nemzeti kiegészítõ támogatásának forrása - közölte Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságáért felelõs államtitkára szerdán Budapesten, a Cukor és Izoglükóz Termékpálya Bizottság ülését követõ sajtótájékoztatón.

_____________________________________

Kérjen ingyenes Önadózó bemutató számot!

Az Önadózó újság egy korábbi számának megküldésével Ön betekintést nyerhet abba a mûhelymunkába, amellyel havonta többezer vállalkozás, intézmény és tanácsadó részére nyújtunk segítséget, szakmai információkat, megoldásokat adókötelezettségeik szakszerû teljesítéséhez. Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb - Számvitel - Munkaügy a gyakorlatban, havonta 64 oldalon. A megadott postacimre megküldjük, jelezze e-mailben: info@onadozo.hu

__________________________________________

Csökkentette a cukorrépa-termelõk idei támogatásának forrását az VM

Az államtitkár elmondta: a forrás eredetileg 1,98 milliárd forintot tett volna ki az idén. Csökkentésére a költségvetési egyensúly megtartása miatt került sor, a zárolás ugyanis a tárcát is érintette.

Hozzátette: a cukorrépa-termelõket ez nem érinti hátrányosan, mivel az idei támogatási összeget a termelés biztonságának fenntartása érdekében a Magyar Cukor Zrt. már kifizette a termelõknek. Az idén elvont támogatási összeget ugyanakkor a tárca pótolni fogja, a jövõ évi költségvetésébe betervezte. Így 2012-ben a célra rendelkezésre álló pénz 800 millió forinttal több, 2,78 milliárd forint lesz.

Az államtitkár ismertette: a cukorrépa-termelõk az idén a támogatás csökkentése miatt tonnánként nem 9,49 eurót - mintegy 2.800 forintot -, hanem 5,65 eurót -  mintegy 1.600-1.700 forintot - kapnak. A különbözetet lényégében a Magyar Cukor Zrt. állja, mivel a termelés biztonsága érdekében a termelõk a cégtõl már elõfinanszírozás formájában megkapták az idei nemzeti kiegészítõ támogatás teljes összegét.

Berki Gyula, a Cukorrépa-termesztõk Országos Szövetségének (CTOSZ) elnöke rámutatott: a nemzeti kiegészítõ támogatásra azért van szükség, mert a cukorrépa-termelés költségei tetemesek. Egy hektár önköltsége most 500-600 ezer forint között van helytõl és gazdálkodási formától függõen, A kiegészítõ támogatás lényegében a termelés jövedelmezõségét biztosítja.

Így a magyar cukorrépa-termelõk képesek megtermelni az egyetlen magyarországi, Kaposváron mûködõ cukorgyár teljes alapanyag-igényét. Az üzem az éves magyar cukorszükséglet harmadát állítja elõ. Jelenleg Magyarországon évente átlagosan 300 ezer tonna cukor fogy el.

Czerván György arról is beszélt, hogy az uniós új Közös Agrárpolitika (KAP) tervezetében az szerepel, hogy 2015 õszétõl megszûnne az EU-ban a cukorkvóta jelenlegi rendszere. Az államtitkár jelezte: a háttérszámításokat most végzik a magyar szakértõk, hogy mi lenne az ország számára a kedvezõbb, a piaci liberalizáció vagy a kvótarendszer fenntartása. Most úgy tûnik, hogy a kvótarendszer további alkalmazása volna jobb 2030-ig.

***

ÖNADÓZÓ újság - folyamatos segítség a szakmai munkában!

Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb. - Számvitel  - Munkaügy a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta,  11 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2011. december 31-ig 1.470,-Ft/hó. Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek, e-Önadózó. Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra