Csökkentenék a zenei szolgáltatás áfáját

ART

Nyomtatás
Forrás: MTI

Ötszázalékos, kedvezményes áfa-adókulcs alá javasol sorolni egyes zenei szolgáltatásokat a kormány a vendéglátáshoz, valamint a családi és más hasonló közösségi eseményekhez kapcsolódó élõzenei szolgáltatás ösztönzése érdekében.

___________________________________________

Kérjen ingyenes Önadózó bemutató számot!

Az Önadózó újság egy korábbi számának megküldésével Ön betekintést nyerhet abba a mûhelymunkába, amellyel havonta többezer vállalkozás, intézmény és tanácsadó részére nyújtunk szakmai információkat, megoldásokat adókötelezettségeik szakszerû teljesítéséhez. Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb - Számvitel a gyakorlatban, havonta 64 oldalon. A megadott postacimre megküldjük, jelezze e-mailben: info@onadozo.hu

___________________________________________

Csökkentenék az elõzenei szolgáltatás áfáját

Éves szinte legfeljebb 150-300 millió forintos bevételkiesést jelenthet a kormány azon javaslata, amely indítványozza: 5 százalékos, kedvezményes áfa-kulcsba kerüljenek egyes zenei szolgáltatások. A javaslatot 23 igen, 4 nem szavazat mellett általános vitára alkalmasnak találta az Országgyûlés számvevõszéki és költségvetési bizottsága a testület hétfõi ülésén.

A Nemzetgazdasági Minisztérium pénteken terjesztette a parlament elé az áfa-törvény módosításáról szóló indítványát. A javaslatról Balog Ádám, a tárca helyettes államtitkára a számvevõszéki és költségvetési bizottság hétfõi ülésén azt mondta: egyes zenei szolgáltatásokat sorolnának 5 százalékos, kedvezményes áfa-kulcs alá.

Kifejtette: külön korlátja az áfa-mentességnek, hogy elõadómûvész személyes közremûködésével nyújtott hangszeres élõzenei szolgáltatásnak kell lennie, amely vagy vendéglátás keretében, üzletben, vagy nem nyilvánosan meghirdetett családi esemény, baráti rendezvényen, zárt körben, vagy belépõdíj nélkül, a zenés, táncos rendezvények mûködésének biztonságosabbá  tételérõl szóló kormányrendelet hatálya alá nem tartozó közösségi rendezvényeken zajlik. A kormány - közölte -  az indítvánnyal a kislétszámban elõadott minõségi élõzenét kívánja támogatni.

Hozzátette még. a kormány úgy ítélte meg, hogy e támogatandó területen egy alacsonyabb áfa-kulcsnak csak pozitív, "fehérítõ" hatása lehet; a lépés adópolitikai szempontból vállalható.

Arra a szocialista párti felvetésre, hogy miért kormány elõterjesztésként adták be az indítványt, azt válaszolta: egy kormányülésen felvetett ötletrõl van szó, ott döntöttek errõl.

Kérdésre válaszolva kiemelte: a javaslat mögött van hatásszámítás. E szerint maximum 150-300 millió forintos éves bevételkieséssel járhat a javaslat, amely elfogadását követõen idén is arányosan érezteti majd a hatását: 75-150 millió forintról, nem jelentõs összegrõl van szó.

Szerinte a kulturális szolgáltatások esetében a kormánynak nincs kötelezettsége arra nézve, hogy formai egyeztetést folytasson le az Európai Bizottsággal.

Szekeres Imre (MSZP) a bizottsági vitában annyit mondott: "majdhogynem komikus a helyzet". Közölte: zavaró, hogy ennél kevésbé fajsúlyosnak tekintetõ adók, mint például a különadók esetében a kormány nem tudott vállalkozni a javaslat benyújtására. Úgy vélekedett: a kormánynak vissza kellene vonnia az elõterjesztést, mert kevés és indokolt esetben tartoznak majd termékek és szolgáltatások a kedvezményes kulcsba.

Veres János (MSZP) azt emelte ki: a tagállamoknak elõzetesen egyeztetniük kell a Bizottsággal, ha az áfa mértékcsökkentésérõl vagy adóelengedésrõl van  szó. Szerinte az elõterjesztésnél hiányzik az unió írásos véleménye. Úgy fogalmazott: "megmosolyogtató", spontán módon felmerült, végig nem gondolt javaslatot tárgyal majd az Országgyûlés.

A javaslat általános vitára való alkalmasságát csak a szocialista képviselõk nem támogatták.

A számvevõszéki bizottsági ülés elõtt ülésezett hétfõn a testület elmúlt 8 év kormányzati intézkedéseit vizsgáló albizottsága.

Herman István, az albizottság fidesz elnöke az ülést követõen az MTI-nek elmondta: az albizottság az Állami Számvevõszékhez (ÁSZ) és a Kormányzati Ellenõrzési Irodához (Kehi) fordul majd, hogy vizsgálja meg a megváltozott munkaképességû személyeket foglalkoztató cégek támogatási rendszerét.

Jelezte: a testület döntött arról is, hogy a következõ ülésén szeretné meghallgatni Veres János volt pénzügy-, Szûcs Erika volt munkaügyi minisztert. Utóbbit azért, mert a választások után egy tanulmányt készített, amelyben bírálta a saját maga által létrehozott rendszert.

Elmondta: a bizottság ülésén a hét tagból 5 - négy fideszes és egy jobbikos - tag volt jelen; a döntést egyhangúan hozták.

***

ÖNADÓZÓ - Segítség a szakmai munkában!

Önadózó - az adózók lapja. Adó, tb. számvitel a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta,  11 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2011. 1-12. hónapra 17.640,-Ft. (1.470,-Ft/hó)  Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek, e-Önadózó. Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra