Devizahitelek végtörlesztése - megjelent a törvény

SZJA

Nyomtatás
Forrás: MTI

Címkék: végtörlesztés


Az "otthonvédelemmel összefüggõ" egyes törvények módosításáról szóló törvény megjelent a hétfõi Magyar Közlönyben. Az autóknak kulcsszerepük lehet a devizahitelek kiváltásában

_____________________________________

Kérjen ingyenes Önadózó bemutató számot!

Az Önadózó újság egy korábbi számának megküldésével Ön betekintést nyerhet abba a mûhelymunkába, amellyel havonta többezer vállalkozás, intézmény és tanácsadó részére nyújtunk segítséget, szakmai információkat, megoldásokat adókötelezettségeik szakszerû teljesítéséhez. Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb - Számvitel - Munkaügy a gyakorlatban, havonta 64 oldalon. A megadott postacimre megküldjük, jelezze e-mailben: info@onadozo.hu

__________________________________________

Devizahitelek végtörlesztése - megjelent a törvény

A törvény a kihirdetését követõ harmadik napon lép hatályba.

A törvény átmeneti idõre lehetõvé teszi, hogy az adósok ingatlanfedezetes devizaalapú hitelüket rögzített árfolyamon végtörleszthessék, illetve meghatározott körben adó- és illetékmentességet ír elõ a devizahitellel rendelkezõ adósok megsegítésére kidolgozott programban részt vevõk és a szociálisan rászorulók megsegítése érdekében.

A végtörlesztést svájci frank esetében 180 forintos, euró esetében 250 forintos, japán jen esetében 2 forintos árfolyamon teljesíthetik az adósok.

Ezen árfolyamok alkalmazása akkor kötelezõ a pénzintézeteknek, ha az árfolyam a kölcsön folyósításakor nem volt magasabb, valamint a hitelfolyósító június 30-ig nem mondta fel a kölcsönszerzõdést. Emellett az adósoknak vállalniuk kell az áthidaló- vagy gyûjtõszámlahitelbõl eredõ tartozás végtörlesztését is, amennyiben devizakölcsönükhöz kapcsolódik ilyen.

A devizahiteleseknek a végtörlesztésre vonatkozó írásbeli igényüket december 30-ig kell bejelenteniük a banknak, és az igénybejelentéstõl számított 60 napon belül kell teljesíteniük a végtörlesztést.

Ha a hiteladós teljesíti a feltételeket, a finanszírozó nem utasíthatja el a végtörlesztési igényt, és legkésõbb 60 napon belül elõ kell készítenie a szerzõdés lezárását.

Az ingatlanfedezetes devizahitel és a gyûjtõszámlahitel végtörlesztéséért nem számítható fel költségtérítés és egyéb díj vagy jutalék.

A törvényjavaslatot szeptember 16-án terjesztette a parlament elé a fideszes Rogán Antal, az Országgyûlés pedig szeptember 19-én fogadta el azt.

***

Az autóknak kulcsszerepük lehet a devizahitelek kiváltásában

A devizahitelek rögzített árfolyamon történõ elõtörlesztésével kapcsolatos törvény elfogadásával megugrott az érdeklõdés a gépjármû fedezetû hitelkonstrukciók iránt, amelyek a Lombard Lízing Csoport szakértõi szerint segíthetnek a frankalapú ingatlanhitelek lezárásában, illetve felhasználhatók új forinthitelek önrészeként is.

A magas árfolyam által leginkább sújtott svájci frankhitellel rendelkezõk jelentõs hányada szeretne élni az ingatlanhitel-elõtörlesztési lehetõséggel, de sokan közülük nem rendelkeznek tehermentes ingatlannal vagy olyan mértékû megtakarítással, amelynek révén tartozásukat megfizethetnék, vagy legalább forinthitelre válthatnák. Az új jogszabály elfogadásával elméletben megnyílt az út a devizaalapú ingatlanhitelek lezárása felé, ám az elemzõk szerint az árfolyamrögzítéssel történõ végtörlesztés lehetõsége mindössze az érintett adósok legfeljebb ötöde számára biztosít esélyt arra, hogy tartozásukat önerõbõl kifizessék - mutat rá a Lombard közleménye.

Látható, hogy az érintettek elsõsorban új, forint alapú, ingatlanfedezetû hitel felvételével és - az újonnan igénylendõ ingatlanhitel önrészének elõteremtése érdekében - forintalapú személyi kölcsönök formájában igyekeznek majd forrásokhoz jutni. A fedezetlen személyi kölcsönök azonban viszonylagos nehézkességük és drágaságuk miatt sokak számára kedvezõtlennek vagy akár elérhetetlennek bizonyulhatnak. A Lombard Lízing szerint a lízingvállalatok kínálatában szereplõ gépjármû-fedezetû hitelek rugalmas alternatívái lehetnek a bankok által folyósított személyi kölcsön konstrukcióknak. A fedezet révén ugyanis akár kedvezõbb feltételekkel, egyszerûbben is hozzá lehet jutni, mint a hagyományos személyi kölcsönökhöz, illetve - mivel szabad felhasználású hitelrõl van szó - szükség esetén az új, svájci frankos devizahitelt kiváltó ingatlanhitel felvételénél önrészként felhasználni. A cégcsoport tapasztalatai szerint egyre többen érdeklõdnek ezen konstrukciók iránt.     

A Lombard Lízing Csoport szakértõje szerint a gépjármû fedezetû személyi kölcsönök természetüknél fogva nem képesek jelentõs mértékben kiterjeszteni az elõtörlesztõk körét. Az elõtörleszteni szándékozó, svájci frank alapú ingatlanhiteles adósok és a tehermentes gépjármûvel rendelkezõk köreinek keresztmetszete ugyanis - tekintetbe véve az autópiac válság miatti korábbi összeomlását is - túl szûk ahhoz, hogy a gépjármû fedezetû kölcsön iránti érdeklõdés jelenlegi megugrása drasztikus változást idézzen elõ a piacon.

"A szakértõk egyetértenek abban, hogy a devizahitel-elõtörlesztési szabályozás komoly kockázatokat hordoz, és veszteséget jelent a bankszektor számára" - mutat rá a közleményben Anderle Ádám, a Lombard Lízing Csoport vezérigazgató-helyettese. "Ezzel szemben az ingatlanhitel elõtörlesztésére is felhasználható gépjármû fedezetû kölcsönök és a hasonló alternatív megoldások várható sikere révén a hazai hitelezési piac mozgásban maradhat, miközben fokozatosan, lépésrõl lépésre, svájci frankról és más devizákról forintalapúra vezethetõ át".

***

A cégmenedzselés kézikönyve

Ez a könyv nem elvont magasságokba vezeti az olvasót, hanem ismerõs terepre, a saját cégébe invitálja vissza: e könyvben egy speciálisan magyar cégbemutatót tartunk a cégtulajdonosnak a saját cégérõl. Rendre visszatérõen arra késztetjük, hogy õ a saját cégére vonatkoztassa az ideális kkv-ról felvázolt prezentációnkat. A cégmenedzselés kézikönyve - átfogja a cégvezetés összes területét - a szervezéstõl, vezetéstõl, munkaügyeken, a marketingen át az adózásig, rálátást ad a könyvelésre is. Kiadó: Adónet.hu Zrt. 2011. Terjedelem: 735. oldal.  Ára: 9.900,-Ft - de most 20%  kedvezménnyel: 7.350,-Ft + 820,-Ft postaköltségel itt:  info@cegmenedzseles.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra