Diákok nyári munkájának adó- és járulék vonzata

MUNKAJOG

Nyomtatás
Forrás: NAV

Írásunkban a tanulók nyári munkavállalásával összefüggő adózási és járulékfizetési szabályokat foglaltuk össze.

A szakképzéssel összefüggő juttatások adózási szabályai
 
A szakképző iskolai tanulók esetében adómentes juttatásnak minősül:
 
- tanulószerződés alapján kötelezően fizetendő összeg,
 
- a szakképzésben tanulószerződés nélkül résztvevő tanulónak a szorgalmi idő befejezését követő összefüggő szakmai gyakorlat időtartamára kifizetett összeg,
 
- a tanulószerződéses tanulót jogszabály alapján megillető kiegészítő pénzbeli juttatás,
 
- a Nemzeti Foglalkoztatási Alap képzési alaprésze terhére folyósított szakiskolai tanulmányi ösztöndíj.
 
A felsőfokú szakképzésben résztvevő hallgatók esetében adómentes juttatásnak minősül:
 
- a hallgatói szerződés alapján a felsőoktatásról szóló tv. szerint kötelezően kifizetett díjazás,
 
- a gyakorlati képzés idejére kifizetett juttatás, díjazás értékéből havonta a hónap első napján érvényes havi minimálbér összegét meg nem haladó rész.
 
 
 
Tanulószerződés alapján szakképző iskolai tanulmányokat folytató tanulók a képzési idő tartama alatt biztosítottak. Járulékalapot képező jövedelem a tanulószerződésben meghatározott díjazás, mely után a tanulónak 10 % nyugdíjjárulékot és 7 % egészségbiztosítási járulékot kell fizetnie. A tanulószerződés nélkül foglalkoztatott diák nem biztosított, járulékfizetési kötelezettsége nincs.
 
 
 
A felsőoktatásban résztvevők hallgatói munkadíja
 
A hallgatói munkadíj teljes összege munkaviszonyból származó bérjövedelemként adóköteles.
 
A diák biztosítottnak minősül, a járulékfizetés a munkaviszonyra irányadó általános szabályok szerint történik.
 
 
 
Munkaszerződés alapján foglalkoztatott diákok
 
Ha a diákkal munkaszerződést köt a cég, intézmény vagy diákszövetkezet (munkáltató), akkor a személyi jövedelemadó szempontjából a munkaviszonyból származó jövedelemre vonatkozó általános szabályok az irányadóak.  Adójóváírás 2012. évtől nem érvényesíthető.
 
A munkabér teljes összege adó- és járulékalapot képez. A fizetendő díjból a foglalkoztatónak le kell vonnia a személyi jövedelemadó előleget, az egyéni járulékokat (10% nyugdíjjárulékot, 8,5 % egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékot). Ugyanakkor megjegyzendő, hogy az iskolaszövetkezet nappali rendszerű oktatás keretében tanulmányokat folytató tagja nem biztosított, ebből következően járulékfizetési kötelezettség nem terheli sem az iskolaszövetkezetet, sem a tagot.
 
 
 
Megbízási jogviszony
 
Adózás szempontjából a kifizetett összeg önálló tevékenységből származó bevételnek minősül, mellyel szemben tételes költségelszámolással vagy a 10 % költséghányad módszerével számolható
 
el  költség.  A kifizetőnek adóelőleget kell levonnia, az egyéni járulékokat (10 % nyugdíjjárulék, 7 % egészségbiztosítási járulék) akkor kell levonni, ha a tanuló tárgyhavi járulékalapot képező jövedelme eléri a tárgyhó első napján érvényes minimálbér 30 %-át, ill. naptári napokra annak harmincad részét.
 
(A minimálbér összege 2012-ben 93.000 Ft, ennek 30 %-a 27.900 Ft, naptári napi összege 930 Ft.)
 
 
 
Egyszerűsített foglalkoztatás keretében végzett diákmunka
 
A tanulókra vonatkozóan az erről szóló törvény eltérő rendelkezést nem tartalmaz. Egyszerűsített módon létesíthető munkaviszony: turisztikai, illetve mezőgazdasági idénymunkára vagy alkalmi munkára. A tanulók ebben a foglalkoztatási formában nem biztosítottak, járulékfizetési kötelezettségük nincs.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra