Dízel írányelv készül Brüsszelben

ART

Nyomtatás
Forrás: MTI

A Frankfurter Allgemeine Zeitung pénteki számának értesülése szerint az EU-Bizottság módosítani kívánja az üzemanyagok adóztatására vonatkozó irányelvét, ami (Németországban) literenként 28 centtel növelheti a dízel üzemanyag kiskereskedelmi árát azzal, hogy a kivetési alapot a mennyiség helyett az üzemanyag energiatartalmára helyezik át.

___________________________________________

Kérjen ingyenes Önadózó bemutató számot!

Az Önadózó újság egy korábbi számának megküldésével Ön betekintést nyerhet abba a mûhelymunkába, amellyel havonta többezer vállalkozás, intézmény és tanácsadó részére nyújtunk segítséget, szakmai információkat, megoldásokat adókötelezettségeik szakszerû teljesítéséhez. Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb - Számvitel - Munkaügy a gyakorlatban, havonta 64 oldalon. A megadott postacimre megküldjük, jelezze e-mailben: info@onadozo.hu

___________________________________________

Dízel írányelv készül Brüsszelben

Az EU-Bizottság energiaadóztatási irányelveinek módosítására vonatkozó tervezetét Algirdas Semeta adóügyi biztos a jövõ hét közepén mutatja be hivatalosan Brüsszelben.

A javaslat szerint az EU-ban használt üzemanyagokra nem a mennyiség, hanem az energiatartalom alapján kell majd kivetni az adót. Ehhez adódik majd még az üzemanyag által kibocsátott szén-dioxid-mennyiség után kivetendõ adó is. Mivel azonos mennyiségre vetítve a dízel üzemanyag magasabb energiatartalommal rendelkezik, mint a benzin, a dízel adója is magasabb lesz a benzinénél. Az EU-Bizottság számítása szerint a dízel üzemanyag árának adótartalma legkevesebb 17 százalékkal lesz majd nagyobb, mint a benziné.

Az EU-Bizottság szerint a mennyiség alapján kivetett adót csak történelmi hagyományok indokolják. Amennyiben azonban például környezetvédelmi okokból vagy hatékonyság szempontjából összehasonlíthatóvá akarjuk tenni a különféle energiahordozókat, mindenképpen az energiatartalmat kell figyelembe venni. A bio-üzemanyagok energiatartalma például sok esetben jóval alacsonyabb a fosszilis energiahordozókénál. Mennyiség alapján adóztatva a bio-üzemanyagok hátrányt szenvednek a dízelhez és a benzinhez képest.

Az autóipari szakmai érdekképviseleti szervezet, a VDA (Verband der Automobilindustrie) véleménye szerint az EU-Bizottság amellett, hogy figyelmen kívül hagyja a németországi történelmi hagyományokat, javaslatával egyenest saját klímapolitikai céljait keresztezi. A német autóiparnak éppen a dízel technológia területén sikerült a legnagyobb eredményeket elérnie az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentésében. Brüsszel javaslata ezeket az eredményeket sodorja veszélybe.

A VDA adatai szerint az idei elsõ félévben Németországban üzembe helyezett autók 45,6 százaléka volt dízel üzemû. A német gyártmányoknál az arány még ennél is magasabb, 51,1 százalék volt. A dízel jármûvek beszerzési ára magasabb, mint a benzineseké, de hatékonyabb üzemanyag-felhasználásuknak és az alacsonyabb üzemanyagáraknak köszönhetõen összességében olcsóbbak, mint a benzinesek.

Brüsszel új adóztatási irányelve felszámolná a dízel jármûvek üzemeltetési elõnyét. Németországban a benzin adótartalma literenként 64 cent, a dízelé pedig 47 cent. Amennyiben Németország nem csökkenti a benzin adótartalmát, a dízelét kell majd megemelnie, mégpedig literenként 75 centre - ami meg is jelenik majd a benzinkutak áraiban.

Brüsszel reméli, hogy irányelvei már 2013-ban hatályba léphetnek. Mivel azonban adózási kérdésekben az uniós tagországok egyhangú döntése szükséges, ez legalábbis kétséges.

***

Az Európai Bizottság a jövõ héten elõterjeszti javaslatát a dízel üzemanyag adójának emelésére, azonban az EU gazdasági és pénzügyminiszterei közül többen ellenzik ezt a szigorítást.

A német gazdasági miniszter, Rainer Brüderle azt mondta a Bild am Sonntag címû lapnak, hogy "alapvetõen nem helyesli" az adóemelést, és így - az újság értelmezése szerint - közvetve értésre adta, hogy a német kormány alkalmasint megvétózna egy ilyen próbálkozást.

A luxemburgi pénzügyminiszter, Luc Frieden a hét végén, az EU gazdasági és pénzügyminisztereinek gödöllõi tanácskozása közben azt mondta az AFP hírügynökségnek, hogy az efféle terveknél nem szabad megfeledkezni "a szociális dimenzióról". Szerinte figyelembe kell venni, hogy "az emberek sokfelé kénytelenek autóval járni a munkahelyükre, és ezért nagyon elõvigyázatosan kell bánni bármiféle gyors áremeléssel".

Az EU-bizottság javaslata várhatóan arra szól majd, hogy a számos tagországban alacsonyabb dízeladót arányosítani kell a többi üzemanyag adójához, figyelembe véve az energiatartalmat és környezetterhelést is. Ilyenformán, elõzetes értesülések szerint, a dízel üzemanyag legalacsonyabb adója 17 százalékkal meghaladná a benzin adóját - írta az APA hírügynökség.

Amint szintén Luc Frieden elmondta újságíróknak, "még egy kis ideig" magasak lesznek az üzemanyagárak - nem utolsó sorban az atomenergia körül kiújult viták miatt -, és az áremelkedés ellen a szabadpiaci spekuláció visszaszorításával is küzdeni kell. A miniszterek Gödöllõn megállapodtak abban, hogy fel kell figyelni "a pénzügyi befektetõk növekvõ befolyására a nyersanyagpiacokon", és "javítani szükséges a nyersanyagok határidõs piacának átláthatóságát". A francia gazdasági, pénzügy- és ipari miniszter, Christine Lagarde errõl azt mondta az AFP-nek, hogy "jó szabályozásra van szükség, amely korlátozná a pénzügyi befektetõk pozíciószerzését" a piacokon.

A miniszterek a hét végén felhívták az Európai Bizottságot, hogy tegyen javaslatot a szabályozásra.

***

ÖNADÓZÓ újság - Segítség a szakmai munkában!

Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb. - Számvitel  - Munkaügy a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta,  11 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2011. december 31-ig 1.470,-Ft/hó. Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek, e-Önadózó. Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra