Egészségügyi ellátás igénybevétele Magyarországon

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

EGT tagállamban biztosított személy Magyarországon hogyan vehet igénybe egészségügyi ellátást az Európai Egészségbiztosítási Kártyával? Milyen nyomtatványokat kell kiállítani a külföldi biztosítónak, ha a biztosított Magyarországon gyógykezeltetni kívánja magát?

ÖNADÓZÓ HÍRLEVÉL – hogy a könyvelés rendben legyen!

Gyors és pontos adózási információk heti rendszerességgel. Megbízható válaszok a gyakorlati problémákra. A feliratkozás ingyenes, és egyéb kötelezettséggel sem jár, csak az e-mail címet kell megadni. Bónuszként a feliratkozással azonnal letölthetõ egy szabadon választott szakmai e-kézikönyv.


***

Egészségügyi ellátás igénybevétele Magyarországon
Az egyik EGT tagállamban biztosított személy Magyarországon való ideiglenes tartózkodása alatt az orvosilag szükséges egészségügyi ellátásokra jogosult, a tartózkodás tervezett idejére és az egészségügyi állapotára való tekintettel. Az ellátásokat – az egyenlõ bánásmód elve szerint – ugyanolyan feltételekkel veheti igénybe, mint a magyar biztosított. A jogosultságot az Európai Egészségbiztosítási Kártya igazolja, illetve az azt helyettesítõ nyomtatvánnyal veheti igénybe. Amennyiben, a külföldön biztosított személy magyar állampolgár, akkor a magyar egészségügyi ellátások igénybevételéhez a TAJ kártyát nem használhatja, kizárólag csak az Európai Egészségbiztosítási Kártyát.

Az Európai Egészségbiztosítási Kártya az ideiglenes tartózkodás alkalmával felmerült, orvosilag szükséges egészségügyi ellátás igénybevételére szolgál, használatával tervezett egészségügyi ellátás nem vehetõ igénybe.

Tervezett (gyógykezelési szándékú hazautazás esetén) ellátást a külföldi biztosító által kiállított – az elõzetes engedélyt megtestesítõ – E 112-es nyomtatvány alapján lehet igénybe venni. Az E 112 nyomtatvány kiadásának feltételeirõl az illetékes külföldi biztosító nyújt felvilágosítást. Az E 112-es nyomtatvány felhasználása érdekében a beteg és a szolgáltató közötti elõzetes egyeztetés szüksége.
 
Amennyiben egy EGT tagállam területén dolgozó, és ott biztosított személyeknek Magyarországon van állandó lakóhelye, akkor az illetékes külföldi biztosító által kiállított E 106-os nyomtatvány alapján, Magyarországon is teljes körû természetbeni egészségügyi ellátásra jogosult.

Az E 106-os nyomtatványt a külföldi biztosító küldi meg a lakóhely szerinti illetékes megyei egészségbiztosítási pénztárnak, amely bejegyzi az abban megjelölt személyt. Az E 106-os nyomtatvány bejegyzését követõen a külföldi biztosított a magyar TAJ szám alapján veheti igénybe az ellátást Magyarországon. A nyomtatvány kiállításának feltételeirõl az illetékes külföldi biztosító nyújt felvilágosítást.

Az E 106-os nyomtatvány kiállításával kapcsolatban meg kell jegyezni, hogy több Uniós Országban a magyar jogszabályoktól eltérõen értelmezik a lakóhely fogalmát.
 
Önadózó

***

KÖNYVELÕK KÉZIKÖNYVE - Ára: 9.900,- Ft + postaköltség. Szerzõk: az Önadózó újság szerzõi. A könyv hagyományos nyomdai elõállítású, terjedelme 576 oldal. Kiadó: ADÓNET.HU Zrt. www.kezikonyvek.hu

MEGRENDELÉS: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra