Egyéb ingatlan bérbeadása - és az áfa levonása

ART

Nyomtatás
Forrás: APEH

Ha a bérbeadó az Áfa-törvény 2. számú mellékletének 10. pontja alá tartozó egyéb ingatlan bérbeadását általános forgalmi adóval terhelten számlázza, akkor a szolgáltatás igénybevevõje alapvetõen a bérbeadó által a felé tett nyilatkozat alapján gyõzõdhet meg arról, hogy a szolgáltatás nyújtója áfás adózást választott-e avagy sem.

A bérlõ adólevonási joga egyéb ingatlan bérbeadása esetén
[az áfatörvény 30. § (2) bekezdéséhez és 44. § (5) bekezdéséhez]
2007.02.15.

Az általános forgalmi adóról szóló 1992. évi LXXIV. törvény (továbbiakban: Áfa-törvény) 44. § (5) bekezdése úgy rendelkezik, hogy a számlában, az egyszerûsített számlában feltüntetett adatok valódiságáért a kibocsátó a felelõs. A bizonylatban vevõként feltüntetett adóalany adózással kapcsolatos jogai nem sérülhetnek, ha az adóköteles tényállás kapcsán az a termékértékesítés, illetve szolgáltatásnyújtás körülményeit figyelembe véve kellõ körültekintéssel járt el.

Ennek alapján, amennyiben a bérbeadó az Áfa-törvény 2. számú mellékletének 10. pontja alá tartozó egyéb ingatlan bérbeadását általános forgalmi adóval terhelten számlázza, akkor a szolgáltatás igénybevevõje alapvetõen a bérbeadó által a felé tett nyilatkozat alapján gyõzõdhet meg arról, hogy a szolgáltatás nyújtója áfás adózást választott-e avagy sem. Éppen ezért amennyiben megállapítható, hogy a bérlõ nem tudta és nem is tudhatta, hogy a bérbeadó milyen adózást alkalmaz az egyéb ingatlan bérbeadása tekintetében, a bérlõ által gyakorolt levonási jogot ez a körülmény nem érintheti.

Természetesen amennyiben megállapítást nyer, hogy a bérbeadó annak ellenére számlázott általános forgalmi adóval terhelten, hogy az egyéb ingatlan bérbeadása tekintetében nem választotta az általános szabályok szerinti adózást, akkor a számláit helyesbítenie kell majd a bérlõ felé, aki a korábban a felé tévesen kiszámlázott – és általa jóhiszemûen levont – általános forgalmi adót a helyesbítõ számla kibocsátására vonatkozó adómegállapítási idõszakban rendezi el.

(PM Forgalmi adók, Vám és Jövedéki Fõosztály 2694/2007. – APEH Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási Fõosztály 8429609509)


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra