Egyéni cég tagjának adható béren kívüli juttatás

ART

Nyomtatás
Forrás: www.apeh.hu

Az szja-törvény 3.§ 33. pontja alapján az egyéni cég társas vállalkozásnak minõsül. Az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégrõl szóló 2009. évi CXV. törvény (továbbiakban:evtv.) 20.§(4) bekezdésében foglaltak alapján az egyéni cégnek - az e törvényben meghatározott kivétellel - kizárólag egy tagja (alapítója) lehet.

___________________________________________

Kérjen ingyenes Önadózó bemutató számot!

Az Önadózó újság egy korábbi számának megküldésével Ön betekintést nyerhet abba a mûhelymunkába, amellyel havonta többezer vállalkozás, intézmény és tanácsadó részére nyújtunk szakmai információkat, megoldásokat adókötelezettségeik szakszerû teljesítéséhez. Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb - Számvitel a gyakorlatban, havonta 64 oldalon. A megadott postacimre megküldjük, jelezze e-mailben: info@onadozo.hu

___________________________________________

Egyéni cég tagjának adható béren kívüli juttatás

E § (6) bekezdésében foglaltak szerint pedig az egyéni cégre és tagjára az evtv-ben nem szabályozott kérdésekben a gazdasági társaságról szóló törvénynek a gazdasági társaságok közös szabályairól szóló rendelkezéseit, valamint a Polgári Törvénykönyv (a továbbiakban: Ptk.) rendelkezéseit kell megfelelõen alkalmazni.

Az egyéni cég tagja a társaságban személyes munkavégzésre kötelezett. Az szja-törvény 2010-ben hatályos 70.§-ának (2) bekezdése, 2011.január 1-jétõl hatályos 71.§ (1) bekezdésében felsorolt juttatások a társas vállalkozás személyesen közremûködõ tagjainak is adhatók, így nem zárható ki, hogy az egyéni cég a tagjának az elõzõ rendelkezésekben felsorolt juttatásokat adjon.

Az eva hatálya alá tartozó egyéni vállalkozó egyéni céggé alakulása esetén kiesik az eva hatálya alól és az egyéni cég alapítása miatt az egyéni cégbe átadott vagyoni érték után az szja-törvény rendelkezései szerint kell adóznia.

Abban az esetben, ha az eva hatálya alá tartozó egyéni vállalkozó adóalanyisága egyéni cég alapítása miatt szûnik meg, akkor az eva adóalanyiság szempontjából kezdõnek minõsül és az eva hatálya alá ismételten, mint egyéni cég a feltételek megléte esetén a kezdés évét elsõ évnek tekintve a harmadik adóévre jelentkezhet be.

Fontos megemlíteni az eva-törvény 3. § (4) bekezdésében foglalt azon rendelkezést is, mely szerint, ha az egyéni vállalkozó adóalanyisága egyéni cég alapítása, vagy vagyoni betétjének átruházással történõ megszerzése miatt szûnik meg, az immateriális javaknak és tárgyi eszközöknek az egyéni cég részére nem pénzbeli hozzájárulásként történõ szolgáltatása esetén a magánszemélynek a személyi jövedelemadóról szóló törvény ingó vagyontárgy, vagy ingatlan, vagyoni értékû jog átruházásából származó jövedelemre vonatkozó szabályai szerint keletkezik adókötelezettsége, azzal, hogy a bevételbõl nem vonható le az az összeg, amelyet az egyéni vállalkozó valamely tevékenysége bevételével szemben költségként már elszámolt, vagy amelyet e törvény rendelkezései alapján költségként elszámoltnak kell tekinteni.

(Büt 1309/2010)

***

Egyéni vállalkozók és egyéni cégek kézikönyve 2011

Egyéni vállalkozás, egyéni cég alapítás, mûködés, adózás * Eredmény-levezetés,adószámítás az egyéni vállalkozás egyéni cég alapítás miatti megszûnése esetére * Számlázás,nyugtaadás és készpénzkezelés * Ipariés kereskedelmi tevékenységek végzésének szabályai * Tisztességtelen piaci magatartások * Reklámtilalmak és korlátozások * Fogyasztóvédelmi kötelezettségek * Munkajog ésmunkaügyek – foglalkoztatás * Az üzletititok védelme a vállalkozásban * Követelések behajtása, adósságmenedzselés

Ára: 4.900,-Ft + 820,-Ft postaköltség - Kedvezmények: -Önadózó elõfizetõknek - 20% -a 2010-es kiadvány korábbi megvásárlóinak: -20%. -A Cégmenedzselés kézikönyve (14.700,-Ft) megvásárlása esetén 50% kedvezmény mindkét kiadvány árából. www.cegmenedzseles.hu

Megrendelés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra