Egyéni vállalkozók adózása 2009

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

A vállalkozói adóalap – 50 millió forintot meg nem haladó összege után továbbra is 10 százalék az adókulcs, de a feltételek között az államháztartásról szóló törvényben meghatározott rendezett munkaügyi kapcsolatok estében a törvény külön felsorolást tartalmaz, arra vonatkozóan, hogy mi minõsül rendezett munkaügyi kapcsolatnak. Megszûnik a vállalkozói osztalékalap utáni 35 százalék adókulcs és már a 2008. évre megállapított vállalkozói osztalékra is lehet alkalmazni.

________________________________________________

ÖNADÓZÓ - az adózók lapja

Megjelenik minden hónap elsõ napján. Elõfizetési  díj  2009. évre még 13.205,-Ft (1-12. hó).  Régi és új elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény. Önadózó Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010. Elõfizetés:  info@onadozo.hu 

 ________________________________________________

Vállalkozói személyi jövedelemadózást alkalmazó egyéni vállalkozó

Az egyéni vállalkozó estében a fejlesztési tartalék igénybevételénél és a 10 százalék adókulcs alkalmazásánál nem lesz feltétel, hogy az adómegtakarítást belföldi pénzforgalmi bankszámlán ténylegesen le is kössék. Az egyéni vállalkozó a továbbiakban olyan nyilvántartás vezetésére kötelezett, amelybõl megállapítható és követhetõ a fejlesztési tartalék címén levont összeg jogszerû és célszerinti felhasználása.

A vállalkozói adóalap – 50 millió forintot meg nem haladó összege után továbbra is 10 százalék az adókulcs, de a feltételek között az államháztartásról szóló törvényben meghatározott rendezett munkaügyi kapcsolatok estében a törvény külön felsorolást tartalmaz, arra vonatkozóan, hogy mi minõsül rendezett munkaügyi kapcsolatnak.
Ezek a következõk:

- a rendezett munkaügyi kapcsolatok általános feltételeinek történõ megfelelés hiányát az adóévben és a megelõzõ adóévben nem állapította meg jogerõs és végrehajtható határozat vele szemben,

- különös feltételeinek hiánya miatt az adóévben és a megelõzõ adóévben jogerõs és végrehajtható, munkaügyi, munkavédelmi vagy az egyenlõ bánásmód elvének megsértése miatt meghozott közigazgatási határozat, illetõleg – a határozat bírósági felülvizsgálata esetén – jogerõs bírósági határozattal elbírált közigazgatási határozat a terhére bírságot nem szabott ki, munkaügyi bíróság a terhére róható jogsértést nem állapított meg,
 feltételeként elõírt, a Munka Törvénykönyvében megfogalmazott, az érdekképviseleti szervekkel kapcsolatos kötelezettségnek az adóévben eleget tett.

Megszûnik a vállalkozói osztalékalap utáni 35 százalék adókulcs és már a 2008. évre megállapított vállalkozói osztalékra is lehet alkalmazni.

Értékcsökkenési leírás  azután a személygépkocsi után számolható el a jövõben,  amelyet kizárólag  személyszállítási és bérbeadási tevékenységre használnak. Abban az esetben, ha az egyéni vállalkozó a saját tulajdonában lévõ személygépkocsi üzemeltetésével kapcsolatosan költséget számol, akkor a költségelszámolást követõ hónapban cégautó adót kell fizetnie. 2009. február elsejétõl a költségelszámolás szempontjából a személygépkocsi nem tekinthetõ kizárólag üzleti célt szolgáló tárgyi eszköznek még akkor sem, ha az egyéni vállalkozó cégautó adót fizet.  Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy az útnyilvántartás adatai alapján a hivatali és üzleti utak költsége számolható el. Az úthasználat díja a díjköteles útszakaszon megtett hivatali és az üzleti utak arányában számolható el. Ennek megfelelõen változott a vállalkozói kivét fogalma is a 16.§ (4) bekezdésében.

Átalányadózás

Az átalányadózás-választásának értékhatára általános esetben 8 millió forintról 15 millió forintra, a kereskedõk esetében 40 millió forintról 100 millió forintra emelkedik.
Az átalányadózás szerint adózó egyéni vállalkozónak a bevétel megszerzése érdekében felmerült kiadásairól szóló számlákat és más bizonylatokat az adó utólagos megállapításához való jog elévüléséig meg kell õriznie.
Az átalányadózó egyéni vállalkozónak nem kell cégautó adót fizetnie.

Útnyilvántartás vezetése

A magánszemélyek esetében a saját tulajdonban lévõ jármûvek (ide értve a házastárs s tulajdonában lévõ jármûvet is) hivatali, üzleti célú használata miatti költségelszámolás, ha az nem kiküldetési rendelvény alapján vagy munkába járás címén merül fel, csak útnyilvántartás alapján a hivatalos, üzleti utak alapján számolható el.  Az idevonatkozó rendelkezés: „A költségelszámolás bármelyik módjának alkalmazásánál szükséges jármûvenként – az  Szja-törvény 5. számú melléklet II. 7. pontjában meghatározott – külön útnyilvántartás vezetése, továbbá abban jármûvenként az üzemi célú futás kezdõ és záró kilométeróra állásának a feljegyzése. Költség kizárólag az e pont szerint igazolt üzemi célú futásteljesítmény után számolható el, kivéve azt a futásteljesítményt, amelyre nézve a magánszemély munkáltatója kiküldetési rendelvény alapján hivatali, üzleti utazás címén bevételnek nem számító költségtérítést fizetett.” Ez azt is jelenti a gyakorlatban az új cégautó adó szabályokra figyelemmel, aki az útnyilvántartás adatai alapján költséget számol el, annak a költségelszámolásra tekintettel cégautó adót kell fizetnie.

Egyéni vállalkozók és mezõgazdasági õstermelõk útnyilvántartás vezetése nélkül havi 500 kilométert számolhatnak el továbbra is, de a költségelszámolásra tekintettel ezen adózói körnek is cégautó adó fizetési kötelezettsége van.

Önadózó

***

KÖNYVELÕK KÉZIKÖNYVE

Praktikus tanácsokkal, magyarázatokkal, megoldásokkal. Bizonyára Ön is úgy érzi, idõnként elvész a jogszabályok rengetegében, szélmalomharcot vív az ügyfeleivel, kollégáival, hivatalos szervekkel. Sokszor gondolta már azt, hogy egyedül maradt a problémáival, nem tud senkitõl segítséget kérni, nem ért bizonyos dolgokat. Sokan vannak ezzel így. Ezért írta meg ezt a könyvet néhány olyan számviteli szakember, akik a gyakorlati problémákat is jól érzékelik, mert nap, mint nap találkoznak azokkal a kérdésekkel a munkájuk során, melyek Önt is foglalkoztatják.

Kiadó: ADÓNET.HU Zrt.  Terjedelem  576 oldal. Ára: 9.900,-Ft + postaköltség.

Megvásárolható: Önadózó Ügyfélszolgálat 1085 Bp. József krt. 53. I/8. Tel: 267 5010.

Megrendelhetõ: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra