Egyre népszerűbbek a nyugdíjbiztosítások

SZJA

Nyomtatás
Forrás: CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt.

Címkék: nyugdíjbiztosítás kedvezménye


Jól teljesítenek a nyugdíjbiztosítások az adókedvezmény bevezetését követő első évben, amiben a Magyar Nemzeti Bank (MNB) nyugdíjbiztosításokra vonatkozó ajánlása is jelentős szerepet játszott. A felügyelet ajánlásának hatálybalépését követően havonta átlagosan 54%-kal több szerződés született, mint a hatálybalépés előtt – derül ki a CIG Pannónia statisztikáiból. Az ügyfelek átlagosan közel 20 évet szánnak a nyugdíjra való felkészülésre és havi 25 ezer forintot fordítanak leendő nyugdíjuk kiegészítésére.

Az első év eddigi eredményei visszaigazolták, hogy a nyugdíjbiztosítások adókedvezményének bevezetése jelentős mértékben növelte a lakosság megtakarítási hajlandóságát. Egyre többen gondolnak a nyugdíjas évekre és vállalnak hosszabb távú elköteleződést is annak érdekében, hogy időskorukban is megfelelő életszínvonalat biztosítsanak maguknak. A CIG Pannónia Életbiztosító adatai szerint a nyugdíjbiztosítást választó ügyfelek átlagosan 45 éves korukban kötnek szerződést, és 20 éves időtávon tervezik megteremteni a nyugdíjas éveikre szolgáló tartalékot.

A nyugdíjbiztosítások után a fiatalabb korosztályok is aktívan érdeklődnek és már 20 éves korban megkötött szerződésekre is van példa. Az ügyfelek átlagosan havi 25 ezer forintot fordítanak a leendő nyugdíjuk kiegészítésére.

„A nyugdíjbiztosítások adókedvezményének bevezetésével ügyfeleink körében is érzékelhetően nőtt a hosszabb távú szemlélet, ami különösen fontos a nyugdíj esetében. Ha valaki például 20 évvel a nyugdíjba vonulása előtt köt nyugdíjbiztosítást és kezdeti havi 25 ezer forintot tesz félre,  a nyugdíjba vonulásig 15 milliós tartalékra tehet szert, 8 év alatt ugyanekkora kezdeti havi megtakarítással viszont kevesebb mint egynegyede, 3,6 millió forint lesz a felhalmozott összeg[1]- mondta el Dr. Kádár Gabriella, a CIG Pannónia vezérigazgatója.

A nyugdíjbiztosítások a hozzájuk kapcsolódó kiegészítő biztosítások révén is erősítik az öngondoskodást, mégpedig a váratlan helyzetekre való felkészüléssel. A CIG Pannónia nyugdíjbiztosítással rendelkező ügyfelei közül sokan választanak kiegészítő biztosítást is. Legtöbben baleseti rokkantságra, illetve halálesetre szóló biztosítást választanak, de népszerű a külföldi gyógykezeléseket is fedező kiegészítő biztosítás.

„Az MNB július 1-jén hatályba lépett, nyugdíjbiztosításra vonatkozó ajánlása amellett, hogy tovább erősítette a szerződők érdekeit, a lakosság biztonságérzetét is erősítette, amelynek köszönhetően még többen fordultak bizalommal a nyugdíjbiztosítások irányába. Mindez a biztosítási piacra és a nyugdíjcélú öngondoskodásra is serkentőleg hatott. Az ajánlás hatálybalépését követően az egy hónapban megkötött szerződések áltagos száma 54%-kal, az új állomány összege pedig 42%-kal nőtt az azt megelőző időszakhoz képest a CIG Pannóniánál” – mondta el Kádár Gabriella.

A CIG Pannónia várakozásai szerint az év végéig a nyugdíjbiztosítások további felfutására lehet számítani, mivel a tapasztalatok szerint ebben az időszakban még sokan igyekeznek az éves jövedelemadójuk után igénybe vehető adókedvezményeket maximalizálni, például a már meglévő szerződésük keretében egyszeri nagyobb díjbefizetéssel, vagy új egyszeri díjas nyugdíjbiztosítás megkötésével.


[1]A Felügyelet EKM-számításra vonatkozó ajánlásával összhangban 3%-os hozammal, 5%-os indexálással és a nyugdíjbiztosításhoz kapcsolódó adókedvezménnyel számolt érték. A kalkulációhoz használt termék megfelel Magyar Nemzeti Bank nyugdíjbiztosításokról szóló, 2/2014. (V.26.) számú ajánlásának. A feltüntetett adatok tájékoztató jellegűek, nem minősülnek nyilvános ajánlattételnek vagy befektetési tanácsadásnak.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra