Egyszerűbben is kérhető részletfizetés a NAV-tól

ART

Nyomtatás
Forrás: www.nav.gov.hu | Szerző: NAV Győr-Moson-Sopron Megyei Adó- és Vámigazgatósá

Címkék: részletfizetés


A kedvezményt kérő magánszemélyeknek az automatikus részletfizetés kérését indokolniuk sem kell, továbbá a NAV nem vizsgálja az egyébként szükséges feltételeket, például az adózó jövedelmi helyzetét és fizetési nehézségeit.

Kétszázezer forint adótartozásig egyszerűbben is kérhető részletfizetés a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól, ehhez mindössze egy kérelmet kell benyújtani. A lehetőséggel azok a magánszemélyek élhetnek, akik nem vállalkozók és nem kötelezettek áfafizetésre. Nekik a NAV évente egyszer automatikusan engedélyezi maximum hat hónapra a pótlékmentes részletfizetést.
 
A tapasztalatok alapján egyre népszerűbb az ügyfelek körében az automatikus részletfizetési kérelem. Győr-Moson-Sopron megyében tavaly több mint négyszázan, idén pedig már több mint hétszázan éltek a 2016 júliusában bevezetett, egyszerűbben kérhető lehetőséggel.
 
A kedvezményt kérő magánszemélyeknek az automatikus részletfizetés kérését indokolniuk sem kell, továbbá a NAV nem vizsgálja az egyébként szükséges feltételeket, például az adózó jövedelmi helyzetét és fizetési nehézségeit. Azoknak, akik nem egyéni vállalkozók és nem kötelezettek általános forgalmi adó fizetésére, évente egyszer automatikusan engedélyezi az adóhivatal a legfeljebb kétszázezer forintos adótartozásra a maximum hat havi pótlékmentes részletfizetést. Ehhez mindössze egy kérelmet kell benyújtani.
 
A NAV honlapjáról, a Letöltések – Egyéb menüpontból elérhető automatikus részletfizetési kérelem beküldhető postán vagy személyesen is leadható a NAV ügyfélszolgálatain. Akinek van ügyfélkapuja, akár otthonról, néhány kattintással elküldheti kérelmét a FAM01-es nyomtatványon elektronikusan.
 
Az ügyfélszolgálati tapasztalatok alapján az adófizetők szívesen élnek az egyszerűbben kérhető részletfizetéssel. Sőt, ha a tartozás csak pár tízezer forinttal haladja meg a kétszázezer forintos összeghatárt, előfordul, hogy az ügyfélszolgálaton bankkártyával befizetik vagy csekket kérnek, hogy tartozásukat így kétszázezer forintra csökkentve már kihasználhassák a kedvező részletfizetési lehetőséget.
 
Fontos az engedélyező határozatban megszabott fizetési határidők betartása, mert ha az esedékes részlet befizetése elmarad, a részletfizetési kedvezmény érvényét veszti, és a tartozást egy összegben kell megfizetni. Ilyenkor a NAV a fennmaradó tartozásra az eredeti esedékességtől késedelmi pótlékot számít fel.
 
Aki nem jogosult az automatikus részletfizetési kedvezményre, kérheti az általános szabályok szerinti fizetési könnyítést. A magánszemélyek és egyéni vállalkozók fizetési kedvezményi kérelme illetékmentes.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra