Egyszerûsített foglalkoztatás változások

ART

Nyomtatás
Forrás: www.apeh.hu

A 2011. évi CV. törvény 2011. augusztus 1-jétõl módosítja az egyszerûsített foglalkoztatásról szóló 2010. évi LXXV. törvény (Efo tv.) egyes szabályait - az alábbiak szerint:

_____________________________________

Kérjen ingyenes Önadózó bemutató számot!

Az Önadózó újság egy korábbi számának megküldésével Ön betekintést nyerhet abba a mûhelymunkába, amellyel havonta többezer vállalkozás, intézmény és tanácsadó részére nyújtunk segítséget, szakmai információkat, megoldásokat adókötelezettségeik szakszerû teljesítéséhez. Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb - Számvitel - Munkaügy a gyakorlatban, havonta 64 oldalon. A megadott postacimre megküldjük, jelezze e-mailben: info@onadozo.hu

__________________________________________

Tájékoztató az egyszerûsített foglalkoztatás szabályainak változásáról

A 2011. évi CV. törvény 2011. augusztus 1-jétõl módosítja az egyszerûsített foglalkoztatásról szóló 2010. évi LXXV. törvény (továbbiakban: Efo tv.) egyes szabályait.

- Az Efo.tv. 1. § (2) bekezdése helyébe a következõ rendelkezés lép:

„(2) Az alkalmi munkára irányuló egyszerûsített foglalkoztatás esetén az egyszerûsített munkaviszonyban egy naptári napon legfeljebb foglalkoztatott munkavállalók létszáma - a munkáltatónak a tárgyév elsõ, illetve hetedik hónapját megelõzõ hat havi, ha a munkáltató ennél rövidebb ideje mûködik, mûködésének egész hónapjaira esõ átlagos statisztikai létszámát alapul véve - nem haladhatja meg

a) a Munka Törvénykönyvérõl szóló 1992. évi XXII. törvény (a továbbiakban: Mt.) hatálya alá tartozó fõállású személyt nem foglalkoztató munkáltató esetén az egy fõt,

b) egy fõtõl öt fõig terjedõ munkavállaló foglalkoztatása esetén a két fõt,

c) hattól húsz fõig terjedõ munkavállaló foglalkoztatása esetén a négy fõt,

d) húsznál több munkavállaló foglalkoztatása esetén a munkavállalói létszám húsz százalékát.”

A módosítás eredményeképpen az alkalmi foglalkoztatás szabályait könnyebben tudják a munkáltatók alkalmazni azáltal, hogy a foglalkoztatható alkalmi munkások száma, mint viszonyítási alap egyszerûsödik, nem kell azt minden hónapban újra megállapítani.

- Meghatározásra került a mezõgazdasági idénymunka valamint az idénymunka fogalma.

Az Efo.tv. 2. § 1. pontja szerint

[E törvény alkalmazásában:]

„1. mezõgazdasági idénymunka: a növénytermesztési, erdõgazdálkodási, állattenyésztési, halászati, vadászati ágazatba tartozó munkavégzés, továbbá a termelõ, termelõi csoport, termelõi szervezet, illetve ezek társulása által a megtermelt mezõgazdasági termékek anyagmozgatása, csomagolása - a továbbfeldolgozás kivételével - feltéve, hogy azonos felek között a határozott idõre szóló munkaviszony idõtartama nem haladja meg egy naptári éven belül a százhúsz napot,”

Az Efo.tv. 2. §-a a következõ 7. ponttal egészült ki:

[E törvény alkalmazásában:]

„7. idénymunka: az Mt. 117. § (1) bekezdés j) pontjában meghatározott feltételeknek megfelelõ munka. Mezõgazdasági idénymunka esetén az év adott idõszakához vagy idõpontjához kötõdõnek kell tekinteni az olyan munkavégzést is, amely az elõállított növény vagy állat biológiai sajátossága miatt végezhetõ el kizárólag abban az idõszakban vagy idõpontban.

A változás egyszerûsítette a mezõgazdasági idénymunka fogalmának meghatározását, eltörölte a saját gazdaság területén történõ munkavégzés feltételét.

- Az Efo.tv. 3. § (1) bekezdése a következõk szerint változott:

„(1) Egyszerûsített foglalkoztatás céljából létrejött munkaviszony a felek szóbeli megállapodása alapján, a munkáltató 11. §-ban meghatározott bejelentési kötelezettségének teljesítésével keletkezik. Amennyiben azt a munkavállaló kéri, illetve a jogszabály alapján nem elektronikus úton bevallásra kötelezett munkáltató választása szerint, az egyszerûsített foglalkoztatás céljából munkaviszonyt az e törvény melléklete szerinti szerzõdés megkötésével kell létesíteni, és azt legkésõbb a munka megkezdéséig kell írásba foglalni, azzal, hogy ez nem mentesíti a munkáltatót a 11. §-ban szereplõ bejelentési kötelezettség teljesítése alól. Ebben az esetben a munkavégzés napjának végéig elegendõ kitölteni a munkáltató és a munkavállaló megnevezésén kívüli egyéb azonosító adatait.”

A jogszabályalkotó a munkaszerzõdés írásba foglalása esetében kiegészíti a korábbi szabályt, amely a felek megnevezésének, valamint a munkaszerzõdés tartalmi elemeirõl történõ megállapodásának írásba foglalását teszi csak kötelezõvé a munkavégzés megkezdéséig, az adminisztrációt csökkentve azzal, hogy a személyes adatok rovatai a nap végéig is kitölthetõk.

- Az Efo.tv. 4. § (3) bekezdése helyébe a következõ rendelkezés lépett:

„(3) Egyszerûsített foglalkoztatás esetén nem kell alkalmazni az Mt.-nek a szabadság kiadására vonatkozó 134. §-át.”

(2) Az Efo.tv. 4. §-a a következõ (4) bekezdéssel egészül ki:

„(4) Alkalmi munkára létesített egyszerûsített foglalkoztatás esetén a (2) bekezdésben foglaltakon túlmenõen

a) nem kell alkalmazni az Mt. betegszabadságra, egyéb munkaidõ-kedvezményekre vonatkozó 137-140. §-át,

b) a munkaidõ-beosztás az Mt. 119. §-ától eltérõen az egybefüggõ munkavégzés elsõ napján is közölhetõ,

c) a munkáltató munkaidõkeret hiányában is elrendelhet az Mt. 120. §-a szerint egyenlõtlen munkaidõ-beosztást,

d) nem kell alkalmazni az Mt. 97-99. §-ában rögzített, a munkaviszony megszûnése esetén a munkaviszonyra vonatkozó szabályban és egyéb jogszabályokban elõírt igazolások kiadására vonatkozó elõírásokat,

e) amennyiben a felek írásban kötöttek munkaszerzõdést, nem kell alkalmazni az Mt. 140/A. §-ában foglalt munkaidõ-nyilvántartásra, valamint az Mt. 160. §-ában foglalt munkabérrõl szóló írásbeli elszámolásról szóló rendelkezéseket.”

A változás folytán a szabadság kiadására vonatkozó rendelkezések alkalmazása nem tiltott, ha például a munkaviszony 120 napra jön létre, ezen idõszak alatt indokolt lehet a szabadság kiadása. Emellett a rövid idõtartamú munka esetén az írásba foglalt munkaszerzõdéssel kiváltható teszi a jogalkotó a munkaidõ-nyilvántartás és bérelszámolás kiadásának kötelezettségét.

Az egyszerûsített foglalkoztatással kapcsolatos részletes szabályok a 2011. évi információs füzetek 46. számában találhatók.

***

ÖNADÓZÓ újság - Segítség a szakmai munkában!

Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb. - Számvitel  - Munkaügy a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta,  11 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2011. december 31-ig 1.470,-Ft/hó. Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek, e-Önadózó. Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra