Együttmûködõ közösség az áfában

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

Az együttmûködõ közösség új típusú adóalanynak minõsül az Áfa törvény elõírásai szerint. Olyan adóalanyról van szó, aki önmagában nem jogképes, hasonlóan a csoportos adóalanyisághoz. Együttmûködõ közösséget olyan adóalanyoknak célszerû (nem ajánlom) létrehozni, akik adómentes tevékenységet folytatnak (bankok, kórházak, stb.), vagy olyan jogi személyeknek, akik nem áfa adóalanyok, és bizonyos esetekben az egyébként adóköteles szolgáltatásokról egymás között adómentesen kívánnak elszámolni, a költségeket adómentesen kívánják felosztani.

___________________________________________

Kérjen ingyenes Önadózó bemutató számot!

Az Önadózó újság egy korábbi számának megküldésével Ön betekintést nyerhet abba a mûhelymunkába, amellyel havonta többezer vállalkozás, intézmény és tanácsadó részére nyújtunk szakmai információkat, megoldásokat adókötelezettségeik szakszerû teljesítéséhez. Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb - Számvitel a gyakorlatban, havonta 64 oldalon. A megadott postacimre megküldjük, jelezze e-mailben: info@onadozo.hu

___________________________________________

Együttmûködõ közösség az áfában

Az együttmûködõ közösség által a tagjainak nyújtott bármilyen szolgáltatása adólevonásra nem jogosító adómentes tevékenységnek minõsül, ha a tag nem adóalany, vagy az adóalany tag a vásárlása adólevonásra nem jogosító adómentes tevékenyég érdekében történik.

Együttmûködõ közösség, mint adóalany kétféle formában mûködhet:

-A tagok polgárjogi társaságot hoznak létre, és az adóhatóságtól e társaságot kérik együttmûködõ közösségként, adóalanyként bejegyezni, a jogokat és a kötelezettségeket az egyik kijelölt tag gyakorolja.
-Ha egymással tulajdonosi jogviszonyban álló személyek határozzák el az együttmûködõ közösség létrehozását, akkor az egyik áfa adóalany tagot, mint a közösséget képviselõ adóalanyt kérik bejegyezni együttmûködõ közösségként az adóhatóságnál.

Az együttmûködõ közösség adómentesen nyújthat szolgáltatást a tagjainak, feltéve, hogy az adóalany tag az igénybe vett szolgáltatást kizárólag adólevonásra nem jogosító adómentes tevékenysége érdekében veszi igénybe, vagy a szolgáltatást igénybe vevõ tag nem adóalany. További feltétel, hogy az együttmûködõ közösség, mint adóalany maximum a beszerzési áron értékesítheti a szolgáltatást a tagjainak, valamint a szolgáltatások göngyölített összege egy tag irányában nem haladhatják meg a tag elõírt vagyoni hozzájárulását az együttmûködõ közösség vagyonához.  

Például, kórház és a rendelõintézet létrehozhatnak egy együttmûködõ közösséget olyan módon, hogy a kórház saját magát kéri bejegyezni együttmûködõ közösségként az adóhatósághoz (természetesen feltétel a tulajdonosi kapcsolat a kórház és a rendelõ között). A feleknek így elegendõ, ha egy mosodát üzemeltetnek, és a mosást az együttmûködõ közösség (kórház) számlázza az egyes tagoknak (rendelõintézet). Így a mosási szolgáltatást adómentesen lehet számlázni a további, korábbiakban említett feltételek teljesülése esetén. (Csak remélni tudom, hogy jól találtam ki a törvényalkotó szándékát.)

Az együttmûködõ közösség részletes adózási szabályait a 85. § (1) bek. p) pontja, 85. § (6) bekezdés és a 85/A § tartalmazza. Az említett jogszabályi helyek a keveset forgatott elõírások közé fognak tartozni.

Vira Sándor
vira@vnet.hu

/Az írás teljes terjdelmében az Önadózó 2010 januári számában olvasható/

***

ÖNADÓZÓ elõfizetéssel - lépéselõnyben az adózásban!

Önadózó - az adózók lapja. Adó, tb. számvitel a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta,  11 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2011. 1-12. hónapra 17.640,-Ft. (1.470,-Ft/hó)  Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek, e-Önadózó. Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra