Élelmiszer-áfa csökkentést javasolnak

ART

Nyomtatás
Forrás: MTI

Radikális áfa-csökkentést szeretne elérni az alapvetõ élelmiszerkörben több szakmai szervezet.

_____________________________________

Kérjen ingyenes Önadózó bemutató számot!

Az Önadózó újság egy korábbi számának megküldésével Ön betekintést nyerhet abba a mûhelymunkába, amellyel havonta többezer vállalkozás, intézmény és tanácsadó részére nyújtunk segítséget, szakmai információkat, megoldásokat adókötelezettségeik szakszerû teljesítéséhez. Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb - Számvitel - Munkaügy a gyakorlatban, havonta 64 oldalon. A megadott postacimre megküldjük, jelezze e-mailben: info@onadozo.hu

_____________________________________

Élelmiszer-áfa csökkentést javasolnak

A Baromfi Terméktanács, a Vágóállat- és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, valamint a Tej Terméktanács, továbbá a Magyar Pékszövetség szakértõi, illetve vezetõ tisztségviselõi  kedden Budapesten közös sajtótájékoztatón fejtették ki javaslatukat, amely szerint a jövõ év elejétõl az általuk elõállított termékek áfáját 5 százalékos szintre kellene csökkenteni a jelenlegi 25 százalékról. Ez összhangban van a Vidékfejlesztési Minisztériumban készült szakmai elõterjesztéssel, amely ugyancsak 20 százalékpontos mérséklést javasol ebben a termékkörben.  

A szakmai szervezetek képviselõi úgy vélik, az áfacsökkentés egyértelmûen a mezõ- és élelmiszergazdaság kifehéredéséhez vezetne.  Becslésük szerint jelenleg egy év alatt a költségvetésbe mintegy 100 milliárd forintnyi áfát nem fizetnek be azok, akik az általános forgalmi adó befizetését elkerülik. Ezek a vállalkozások emellett más közterhet sem fizetnek.

Az MTI kérdésére válaszolva Bárány László, a Baromfi Terméktanács elnöke azt mondta, hogy a baromfiágazatban a feketegazdaság arányát 25 százalék körülire becsülik. Iczkovits László, a VHT elnökségi tagja tájékoztatása szerint a húságazatban a nyershús tekintetében a feketegazdaság arányát mintegy 40 százalékra teszik a szakemberek, míg a húskészítményeknél ez az arány 20 százalék alatti. A tejágazatban pedig a feketegazdaság aránya 20-25 százalékra becsülhetõ Bakos Erzsébet, a Tej Terméktanács szakmai koordinátora szerint. A sütõiparban a feketegazdaság aránya mintegy 30 százalék - tette hozzá Varga László, a Magyar Pékszövetség elnöke.

A szakmai szervezetek szerint az áfa csökkentésével visszaesik az áfa-elkerülés is. Bárány László hozzátette: az áfacsökkentéssel a kormányzat kompenzálhatná azokat a szegényebb rétegeket, akik fõleg az alapvetõ élelmiszerek fogyasztói. Így az adórendszer átalakításának kedvezõtlen hatásait is csökkenteni lehetne - jegyezte meg.

A BTT elnöke nem zárta ki, hogy a már megvalósult mintegy 8 százalékos áremelést a baromfitermékeknél még a nyár elején újabb árnövelési hullám követi majd, mivel jelentõs mértékben emelkednek, illetve emelkedtek az önköltséget befolyásoló gabonaárak és energiaköltségek.

Az MTI kérdésére felelve Iczkovits László, a VHT elnökségi tagja arról beszélt, hogy szigorú ellenõrzéssel lehetne kivédeni, hogy az áfa-csökkentés hatását kézzelfoghatóan megérezzék a fogyasztók. A szakember úgy vélekedett, a kiskereskedõk közötti éles verseny is kikényszerít, hogy az áfa-csökkentés hatása érvényesüljön.

Hozzátette: a VHT nem kér további költségvetési forrásokat, de sürgeti, hogy az elfogadott támogatásokat idõben fizessék ki. Emellett szorgalmazza, hogy a kormány a magyar termékek versenyképességét a rendelkezésére álló minden eszközzel javítsa.

Bakos Erzsébet arról beszélt, hogy - tejegyenértékben - mintegy 500 millió kilogramm import tej áramlik Magyarországra. Ennek 80 százaléka négy országból: Németországból, Lengyelországból, Szlovákiából és Csehországból származik - tette hozzá.  

Varga László, a pékszövetség elnöke azt hangoztatta, hogy a sütõiparban mûködõ mintegy 1.060 legális vállalkozás mûködését lehetetleníti el az egyre növekvõ lisztár, pedig a sütõipar mintegy 24.000 embert foglalkoztat. Jelezte, a kompenzációs béremelést az ágazatban végrehajtották, de a foglalkoztatottak bére így is havi mintegy bruttó 125 ezer forint.

A jelenlévõk hangoztatták: a magyar mezõ- és élelmiszergazdaság alapvetõ érdeke, hogy a magyarországi leggyakrabban vásárolt élelmiszerek áfaszintje közelítsen az unió átlagosan 10 százalékos általános forgalmi adó szintjéhez.

***

ÖNADÓZÓ újság - Segítség a szakmai munkában!

Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb. - Számvitel  - Munkaügy a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta,  11 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2011. december 31-ig 1.470,-Ft/hó. Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek, e-Önadózó. Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra