Elérhetõek a 2007. évi e-NYENYI szolgáltatások

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

Ugyan a NYENYI adatszolgáltatás határideje nem változott – a 2007. évi NYENYI adatszolgáltatást 2008. április 30-ig, illetve augusztus 31-ig kell benyújtani - 2007. november 7-étõl kezdõdõen mód van a 2007. évi adatszolgáltatással kapcsolatos e-NYENYI szolgáltatások igénybevételére is.

KÖNYVELÕK KÉZIKÖNYVE
Ára: 9.900,- Ft + postaköltség. Szerzõk: az Önadózó újság szerzõi. A könyv hagyományos nyomdai elõállítású, terjedelme 576 oldal. Kiadó: ADÓNET.HU Zrt. www.kezikonyvek.hu MEGRENDELÉS: info@onadozo.hu

***

JÁRULÉKFIZETÉSI ABC 2008
Ára: 4900,-Ft. Szerzõk: Matlné Kisari Erika, Pintérné dr.Molnár Ilona, Széll Zoltánné, Jurányi Bendekné. Terjedelem: 253 oldal. Kiadó: ADÓNET.HU Zrt. Megrendelés: info@onadozo.hu

***

Sorban állás és regisztráció nélkül

A 2006. évre 2007. április 30-áig, illetve augusztus 31-éig a regionális nyugdíjbiztosítási igazgatóságok felé teljesítendõ nyugdíjbiztosítási (ú.n. NYENYI) adatszolgáltatás jelenõs újítása volt, hogy a Kormányzati Portál (www.magyarorszag.hu) Ügyfélkapus azonosítójával rendelkezõ nyilvántartásra kötelezettek számára az Országos Nyugdíjbiztosítási Fõigazgatóság (ONYF) biztosította az elektronikus úton történõ teljesítést. A jogalkotó ez esetben nem írta elõ az adatszolgáltatás e módon való teljesítésének kötelezettségét a nyilvántartásra kötelezettek egyetlen csoportja számára sem. Tehát a legnagyobb foglalkoztatótól kezdve például a munkaviszony mellett egyéni vállalkozását folytató személyig a nyilvántartásra kötelezett - és nyilvánvalóan áttételesen könyvelõje – választásától függött, hogy éltek-e a felkínált új lehetõséggel. Az e-NYENYI révén az ONYF az állami adóhatóság után másodikként biztosította az elektronikus ügyintézés lehetõségét nagy volumenû felhasználó számára.
Ugyan a NYENYI adatszolgáltatás határideje nem változott – a 2007. évi NYENYI adatszolgáltatást 2008. április 30-ig, illetve augusztus 31-ig kell benyújtani - 2007. november 7-étõl kezdõdõen mód van a 2007. évi adatszolgáltatással kapcsolatos e-NYENYI szolgáltatások igénybevételére is. Ez különösen az évközi megszûnések, felszámolások, végelszámolások esetén biztosíthatja az egyszerûbb ügyintézést.

Az ügyintézés egyszerûsége a sorban állás elkerülése mellett a papíron történõ adminisztráció hagyományos elemeitõl (adatszolgáltatási kötelezettségre regisztrációs Adatlapon történõ bejelentkezés, illetve az Igazolólap és névjegyzék adatszolgáltatáskor történõ benyújtása) való eltekintést jellemzi.
Az elektronikus úton történõ adatszolgáltatás a jelenleg hatályos szabályozás szerint - tehát 2007. évre is - a nyilvántartásra kötelezett választásától függõen vehetõ igénybe.
Az egyetlen papíralapú dokumentumot megkövetelõ eljárási cselekmény az Ügyfélkapuval való viszontazonosítást szolgáló, illetve meghatalmazotti eljárás esetén a meghatalmazottra vonatkozó adatokat is tartalmazó bejelentõ lap benyújtása. Annak, aki már a 2006. évi adatszolgáltatást is elektronikusan teljesítette, és az akkor leadott bejelentõ lap V. pontjában a 2007. évre vonatkozó adatszolgáltatás teljesítésére, módosítására is adott meghatalmazást, a bejelentõ lapot nem kell újból benyújtania.

Azok számára viszont, akik 2007-re elsõ ízben szeretnének elektronikusan adatot szolgáltatni, mód van idõben benyújtani az igazgatási szervek által – az e-ügyintézés megkezdése elõfeltételeként rögzítendõ – bejelentõ lapot.

Tekintettel arra, hogy az elektronikus úton teljesítendõ nyugdíjbiztosítási adatszolgáltatásról „Néhány gyakorlati tudnivaló az e-NYENYI-rõl” címmel 2007. április 11-ei dátummal szerepel tájékoztató anyag a www.onadozo.hu honlapunkon, itt csak azokat az Internetes hivatkozásokat jelöljük meg, ahol az e-NYENYI-vel kapcsolatos egyes információk illetve szolgáltatások elérhetõek:
 részletes tájékoztató az ONYF honlapján (www.onyf.hu) az e-NYENYI menüpontban (ügyfélkapus azonosítás nincs),
 bejelentõ lap az ONYF honlapján (www.onyf.hu) a „Nyomtatványok programok menüpontban (ügyfélkapus azonosítás nincs),
 2007. évi NYENYI program letöltése az ONYF honlapján (www.onyf.hu) a „Nyomtatványok programok menüpontból (ügyfélkapus azonosítás nincs),
 2007 évi indítóállomány letöltése az ONYF honlapján (www.onyf.hu) az e-NYENYI menüpontból (ügyfélkapus azonosítással),
 elkészített állományok feltöltése a központi tárhelyre a Kormányzati Portál e-NYENYI adatszolgáltatásának Általános dokumentumfeltöltõ szolgáltatásával történhet (ügyfélkapus azonosítással),
 befogadási információk lekérdezése a Kormányzati Portál e-NYENYI adatszolgáltatásának Általános dokumentumfeltöltõ szolgáltatásával történhet (ügyfélkapus azonosítással).

Dr. Kiss Sándor

Az írás megjelent az Önadózó 2007/12-es számában.

***

ÖNADÓZÓ - az adózók lapja. Adó - Tb. - Számvitel. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Elõfizetési díj 2008-ra 13.200,-Ft (1.100,-Ft/hó). Elõfizethetõ: info@onadozo.hu Önadózó, a nélkülözhetetlen munkatárs!

 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra