Elfogadta a Ház a különadó új szabályait

ART

Nyomtatás
Forrás: MTI

A munkavállalók számára 3,5 millió forint, az állami és önkormányzati vezetõk, valamint az állami és önkormányzati cégek vezetõi esetében 2 millió forint a közszférában foglalkoztatottakra a jogviszonyuk megszûnésével összefüggésben kivetett 98 százalékos különadó összeghatára. A különadót - amelynek hatálya a nyugdíjba vonulókra nem terjed ki - öt évre visszamenõleg kell megfizetni.

___________________________________________

Kérjen ingyenes Önadózó bemutató számot!

Az Önadózó újság egy korábbi számának megküldésével Ön betekintést nyerhet abba a mûhelymunkába, amellyel havonta többezer vállalkozás, intézmény és tanácsadó részére nyújtunk szakmai információkat, megoldásokat adókötelezettségeik szakszerû teljesítéséhez. Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb - Számvitel a gyakorlatban, havonta 64 oldalon. A megadott postacimre megküldjük, jelezze e-mailben: info@onadozo.hu

___________________________________________

Elfogadta a Ház a különadó új szabályait

Az Országgyûlés kedden 304 igen szavazattal, 58 nem ellenében - a Fidesz, a KDNP és a Jobbik támogatásával - fogadta el az egyes gazdasági és pénzügyi tárgyú törvények megalkotásáról, illetve módosításáról szóló, eredetileg Lázár János által beterjesztett törvényjavaslatot.

Ez azt - a parlament által júliusban elfogadott - jogszabályt változtatja meg, amely a 98 százalékos különadó bevezetésérõl határozott.

A különadót az Alkotmánybíróság október végén alkotmányellenesnek nyilvánította és megsemmisítette. A Fidesz frakcióvezetõje ezután nyújtotta be újból - lényegében változatlan formában - indítványát, amelyhez késõbb párttársa, Balsai István és a kereszténydemokrata Vejkey Imre is csatlakozott. Javaslatuk azonban számos ponton módosult, miután Lázár János tárgyalásokat folytatott hat szakszervezet képviselõivel.

A frakcióvezetõ azt mondta: a változtatások szükségességérõl az érdekképviseletek gyõzték meg. Lázár János az Országos Közszolgáltatói Érdekegyeztetõ Tanács ülésén jelentette be módosítási javaslatait, majd a parlament számvevõszéki és költségvetési bizottsága benyújtotta, az Országgyûlés pedig múlt szerdán elfogadta azokat.

Ugyanakkor a Ház még kedden, Lázár János zárószavazás elõtti módosító indítványainak elfogadásával is több ponton módosította a különadó szabályait.

Az elfogadott törvény értelmében 98 százalékos különadó fizetésére köteles az a költségvetési szervnél, illetve más, legalább 50 százalékban állami, önkormányzati vagy közalapítványi forrásból mûködõ, illetve tulajdonban lévõ szervezetnél foglalkoztatott magánszemély, aki a jogviszonyának megszûnésekor a különadó alapjának minõsülõ bevételt szerez, kivéve azokat, akik nyugdíjba vonulnak. Nem minõsül a különadó alapjának a felmentési vagy felmondási idõnek a munkavégzési kötelezettséggel járó részére kifizetendõ munkabér.

A különadó alapja az állami vezetõk, a polgármesterek, a jegyzõk, valamint a köztulajdonban álló gazdasági társaságok vezetõ tisztségviselõi és a felügyelõbizottságának tagjai esetében a bevétel kétmillió forint feletti része.

A munkavállalók esetében a különadó alapjába nem tartozik bele a szabadságmegváltás és a jubileumi jutalom; esetükben az összeghatár 3,5 millió forint.

Lázár János zárószavazás elõtti módosítása kivette a különadó alapjából azokat az összegeket is, amelyeket bírósági határozatban állapítottak meg a jogviszony 2005. január 1-jét megelõzõ megszûntetésének jogellenessége miatt. Beemelték továbbá a javaslatba, hogy a törvény hatálybalépését megelõzõen elhunyt magánszemély különadójának megfizetésére az örökös nem kötelezhetõ.

Kimondta a Ház azt is, hogy a felmentési idõ azon hónapjai, amelyekre különadóalapnak számító munkabér jár, a nyugdíj megállapításakor nem minõsülnek szolgálati idõnek.

A különadó a központi költségvetést illeti meg.  A törvény rendelkezése alapján az adót a kifizetõ állapítja meg, vonja le, vallja és fizeti be. Amennyiben a különadót mégsem vonták le, azt az adófizetésre kötelezett magánszemély fizeti meg a következõ hónap 12. napjáig.

Ha azonban a különadó alapjául szolgáló bevételt a törvény hatálybalépését megelõzõen fizették ki, a különadót a 2010. évi személyi jövedelemadó bevallására elõírt határidõig kell bevallani és megfizetni a korábban rögzített 2011. március 1. helyett.

A jogszabály december 30-án lép hatályba, rendelkezéseit ugyanakkor a 2005. január elsejét követõen megszerzett jövedelmekre kell alkalmazni.

A Ház a törvény sürgõs kihirdetését kérte az államfõtõl.

Benyújtása óta a javaslatot Lázár János mindvégig azzal indokolta, hogy a parlamenti választási kampányban a Fidesz megígérte: ha nyer, a jó erkölcsbe ütközõ végkielégítéseket visszaszerzik.

***

ÖNADÓZÓ elõfizetéssel - lépéselõnyben az adózásban!

Önadózó - az adózók lapja. Adó, tb. számvitel a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta,  11 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2011. 1-12. hónapra 17.640,-Ft. (1.470,-Ft/hó)  Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek, e-Önadózó. Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra