Elismert munkavállalói értékpapír juttatás

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

Amennyiben egy magánszemély az szja-törvény 77/C. §-a szerinti elismert értékpapír juttatási program keretében jut értékpapírhoz, és azt a kötelezõ tartási idõszak leteltét követõen tõzsdén értékesíti, akkor a magánszemélynek az szja-törvény 67/A. §-a szerinti tõzsdei ügyletbõl származó jövedelme keletkezhet.

ÖNADÓZÓ HÍRLEVÉL – hogy a könyvelés rendben legyen!

Gyors és pontos adózási információk heti rendszerességgel. Megbízható válaszok a gyakorlati problémákra. A feliratkozás ingyenes, és egyéb kötelezettséggel sem jár, csak az e-mail címet kell megadni. Bónuszként a feliratkozással azonnal letölthetõ egy szabadon választott szakmai e-kézikönyv.


***

Amennyiben egy magánszemély a személyi jövedelemadóról szóló, többször módosított 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban: szja-törvény) 77/C. §-a szerinti elismert értékpapír juttatási program keretében jut értékpapírhoz, és azt a kötelezõ tartási – jellemzõen a kötelezõ tartási idõszak kezdõ napjától a kötelezõ tartási idõszak kezdõ napjának évét követõ második naptári év utolsó napjáig tartó – idõszak leteltét követõen tõzsdén értékesíti, akkor a magánszemélynek az szja-törvény 67/A. §-a szerinti tõzsdei ügyletbõl származó jövedelme keletkezhet.

A tõzsdei ügyletek esetében az ügyleti nyereséget az szja-törvény 67/A. § (3) bekezdése alapján az szja-törvény „az értékpapírokra, az értékpapírokra vonatkozó jogokra, járulékos költségekre elõírt rendelkezéseire” is figyelemmel kell megállapítani, azaz az elszámolható költségeket az szja-törvény 67. § (9) bekezdésének megfelelõ alkalmazásával kell megállapítani. Ez azt jelenti, hogy amennyiben a magánszemély elismert értékpapír juttatási program keretében – ingyenesen, vagy kedvezményesen – jut értékpapírhoz, akkor az értékpapír megszerzésével kapcsolatban költséget nem, vagy csak a kedvezményes árat tudja elszámolni.

Részben eltérõ a jogi helyzete a 2006. szeptember 1-je elõtt szerzett értékpapíroknak. Ezek esetében az egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról szóló 2006. évi LXI. törvény 223. § (14) bekezdése alkalmazható, azaz az általános szabályokkal ellentétben „a magánszemély a 2006. augusztus 31-én tulajdonában lévõ értékpapír átruházása esetén az értékpapír megszerzésére fordított érték meghatározására választhatja a 2006. augusztus hónap utolsó tõzsdenapjának az adott értékpapírra vonatkozó záró árfolyamát”. Azaz – abban az esetben is, ha a magánszemély az értékpapírt ingyenesen kapta – a magánszemély jogosult az értékpapír megszerzésére fordított értékként a 2006. augusztus 31-én irányadó tõzsdei záró árfolyamot figyelembe venni.

Önadózó
***

KÖNYVELÕK KÉZIKÖNYVE - Ára: 9.900,- Ft + postaköltség. Szerzõk: az Önadózó újság szerzõi. A könyv hagyományos nyomdai elõállítású, terjedelme 576 oldal. Kiadó: ADÓNET.HU Zrt. www.adozasikonyvek.hu

MEGRENDELÉS: info@onadozo.hu



Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra