Elõadó–mûvészeti szervezetek támogatása

ART

Nyomtatás
Forrás: www.apeh.hu

2010. január 1-jétõl az elõadó-mûvészeti szervezetnek juttatott támogatás összegével nem kell megnövelni az adózás elõtti eredményt és e mellett a támogatásra tekintettel adókedvezmény is igénybe vehetõ, valamint közhasznú, kiemelkedõen közhasznú elõadó-mûvészeti szervezet részére nyújtott támogatás esetén – az elõzõeken felül – az adózás elõtti eredményt csökkentõ tétel is érvényesíthetõ.

___________________________________________

Kérjen ingyenes Önadózó bemutató számot!

Az Önadózó újság egy korábbi számának megküldésével Ön betekintést nyerhet abba a mûhelymunkába, amellyel havonta többezer vállalkozás, intézmény és tanácsadó részére nyújtunk szakmai információkat, megoldásokat adókötelezettségeik szakszerû teljesítéséhez. Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb - Számvitel a gyakorlatban, havonta 64 oldalon. A megadott postacimre megküldjük, jelezze e-mailben: info@onadozo.hu

___________________________________________

Elõadó–mûvészeti szervezetek támogatása

[Tao. tv. 7. § (1) bekezdésének z) pontja, 8. § (1) bekezdésének ng) pontja, 22 § (1) bekezdése, valamint 3. számú melléklet „B” fejezetének 15. pontja]

1. A 2009. november 12. és 2009. december 31. között hatályos szabályok

Az elõadó-mûvészeti szervezetek támogatásáról és sajátos foglalkoztatási szabályairól szóló 2008. évi XCIX. törvény 2009. november 12-étõl több ponton módosította a társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvényt (továbbiakban: Tao. tv.). Ez alapján az elõadó-mûvészeti szervezetnek 2009. november 12. és 2009. december 31. között nyújtott támogatás társasági adójogi kezelése a következõ:

a) A Tao. tv. 2009. november 12-étõl hatályos 8. § (1) bekezdés ng) alpontja értelmében az adózónak nem kell megnövelnie az adózás elõtti eredményét az olyan támogatással, amelyet elõadó-mûvészeti szervezet (4. § 37. pont) tevékenységéhez juttat, az elõadó-mûvészeti államigazgatási szerv által a részére kiadott támogatási igazolásban szereplõ összegig. [Ugyanakkor az elõadó-mûvészeti tevékenységet végzõ szervezet tevékenységéhez az adóévben 2009. november 11-éig adott támogatásokat az adózás elõtti eredményt növelõ tételként kellett figyelembe venni a Tao. tv. 8. § (1) bekezdés n) pontja alapján, tekintve, hogy arra még nem vonatkozott a fenti kivételes elbírálás.]

b) Az elõadó-mûvészeti szervezetet támogató adózónak a Tao. tv. 22. § (1) bekezdése alapján 2009. november 12-étõl lehetõsége van arra, hogy a támogatási igazolásban szereplõ összegig – döntése szerint – a támogatás juttatásának adóéve és az azt követõ három adóév adójából – figyelemmel a 23. § (3) bekezdésében foglaltakra is – adókedvezményt vegyen igénybe (elõször – a bevallás benyújtásáig rendelkezésre álló igazolás alapján – a 2009. december 31-éig nyújtott támogatásra). [Ez ugyanakkor azt is jelenti, hogy a 2009. november 11-éig juttatott támogatások összege tekintetében adókedvezmény nem érvényesíthetõ.]

c) Ha az adózó közhasznú, kiemelkedõen közhasznú elõadó-mûvészeti szervezetet támogat, figyelemmel kell lenni arra, hogy a Tao. tv. 8. § (1) bekezdés ng) alpontjának alkalmazása esetén a 7. § (1) bekezdés z) pontjának és (5)–(7) bekezdésének rendelkezései által meghatározott – adománnyal kapcsolatos – kedvezmény igénybevételére nincs lehetõsége, mivel így a támogatás a Tao. tv. 4. § 1/a. pontjában szereplõ adomány fogalomnak nem felel meg, mert ezzel a 8. § (1) bekezdés ng) alpontjának alkalmazása vagyoni elõnyt jelent a számára.

Összegezve a fentieket: az elõadó-mûvészeti szervezetet támogató adózónak a támogatás összegével nem kell megnövelni az adózás elõtti eredményét, és e mellett adókedvezmény igénybevételére is jogosult. Ugyanez az eljárás közhasznú, kiemelkedõen közhasznú elõadó-mûvészeti szervezet támogatása esetén is (adomány címén nincs csökkentõ tétel).

2. A 2010. január 1-jétõl hatályos szabályok

2010. január 1-jétõl a Tao. tv. 8. § (1) bekezdés n) pontja hatályát vesztette, így az ingyenes juttatásokhoz kapcsolódó korrekció megszûnt, viszont az elõadó-mûvészeti szervezetnek támogatást nyújtó adózóknál a támogatás – meghatározott feltételek szerint – a vállalkozási tevékenység érdekében elismert költségnek minõsül és a támogatás kapcsán továbbra is érvényesíthetõ adókedvezmény az alábbiak szerint:

a) A Tao. tv. 2010. március 1-jétõl hatályos, de a 2010-ben adott valamennyi támogatásra alkalmazandó 3. számú melléklete „B” fejezetének 15. pontja alapján, ha az adóévben visszafizetési kötelezettség nélkül, elõadó-mûvészeti szervezet részére adott támogatásról az elõadó-mûvészeti államigazgatási szerv a 4. § 38. pontja szerinti támogatási igazolást állít ki, az azon szereplõ támogatás összege az adózó vállalkozási tevékenysége érdekében elismert költségnek tekintendõ. Erre az esetre tehát nem vonatkozik az a fõszabályként érvényesülõ kitétel, amely szerint a támogatást nyújtó adózónak ahhoz, hogy ne kelljen megnövelnie adózás elõtti eredményét a támogatás címén elszámolt ráfordítással, rendelkeznie kell a juttatásban részesülõ azon nyilatkozatával, hogy a juttatás adóévében az eredménye a juttatás következtében elszámolt bevétel nélkül nem lesz negatív (Tao. tv. 3. számú melléklet „A” fejezet 13. pont.). Ha azonban a támogatást nyújtó adózó nem rendelkezik az elõadó-mûvészeti államigazgatási szerv Tao. tv. 4. § 38. pontja szerinti támogatási igazolásával, akkor az általa juttatott támogatás költségként elszámolt összegére alkalmazni kell a Tao. tv. 3. számú melléklete „A” fejezetének 13. pontjában foglaltakat.

b) 2010-tõl változatlanul fennáll a Tao. tv. 22. § (1) bekezdése szerinti adókedvezmény igénybevételének lehetõsége az ott meghatározott feltételekkel, az elõadó-mûvészeti szervezet részére támogatást nyújtó adózóknak.

c) 2010. január 1-jétõl az adomány fogalma megszûnt, ugyanakkor a kiemelkedõen közhasznú szervezet részére adott támogatás vagy tartós adományozási szerzõdés keretében nyújtott támogatás után adózás elõtti eredményt csökkentõ tétel érvényesíthetõ, feltéve, hogy az adózó rendelkezik az adóalap megállapítása céljából kiállított, a Tao. tv. 7. § (7) bekezdése szerinti igazolással. E kedvezmény mértéke nem haladhatja meg – a Tao. tv. 7. § (1) bekezdés z) pontja alapján – az adóévben visszafizetési kötelezettség nélkül adott pénzbeli támogatásnak, a térítés nélkül átadott eszköz könyv szerinti értékének, a térítés nélkül nyújtott szolgáltatás bekerülési értékének az 50 százalékát kiemelkedõen közhasznú szervezet támogatása esetén, illetve a nyújtott pénzbeli támogatásnak a 20 százalékát tartós adományozási szerzõdés esetén, de minden esetben együttesen legfeljebb az adózás elõtti eredmény összegét.

Összegezve, 2010. január 1-jétõl az elõadó-mûvészeti szervezetnek juttatott támogatás összegével nem kell megnövelni az adózás elõtti eredményt és e mellett a támogatásra tekintettel adókedvezmény is igénybe vehetõ, valamint közhasznú, kiemelkedõen közhasznú elõadó-mûvészeti szervezet részére nyújtott támogatás esetén – az elõzõeken felül – az adózás elõtti eredményt csökkentõ tétel is érvényesíthetõ.

[Nemzetgazdasági Minisztérium Jövedelemadók fõosztálya 8344/2010. – APEH Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási fõosztály 5227512264/2010.]

***

ÖNADÓZÓ elõfizetéssel - lépéselõnyben az adózásban!

Önadózó - az adózók lapja. Adó, tb. számvitel a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta, 10 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2010. 10-12. hónapra 4.410,-Ft. (1.470,-Ft/hó)  Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek, e-Önadózó. Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra