Elõirányzat feletti adó- és vámhatósági bevételek

ART

Nyomtatás
Forrás: MTI

Az adó- és a vámhatóság bevételei is meghaladják majd az idei bevételi elõirányzatot, így a költségvetés elõirányzata is teljesül - közölte Veres János pénzügyminiszter a decemberi adatok alapján pénteken Hévízen, sajtótájékoztatón.

________________________________________________

ÖNADÓZÓ - az adózók lapja

Megjelenik minden hónap elsõ napján. Elõfizetési  díj  2009. évre még 13.205,-Ft (1-12. hó).  Régi és új elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény. Önadózó Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010. Elõfizetés:  info@onadozo.hu 

 ________________________________________________

Elõirányzat feletti adó- és vámhatósági bevételek

    Az MTI kérdésére Nagy János, a VPOP országos parancsnoka közölte: 2008-ra 1.296 milliárd forintos bevételt irányoztak elõ, de várhatóan 1.312 milliárd forint folyik be.
    Szikora János, az APEH elnöke arról számolt be, hogy november végéig 8.275 milliárd forint bevételt összesítettek - amelyben szerepel a magánnyugdíj-pénztári bevétel is -, az összeg 967 milliárd forinttal haladja meg a tavaly azonos idõszakit.
    A vám- és pénzügyõrség jövõ évi bevételi elõirányzata 1.300 milliárd forint, az adóhatóságé  - a magánnyugdíj-pénztári befizetések nélkül - az idei 8.896,3 milliárd után, 9.193,7 milliárd forint.
    A pénzügyminiszter az APEH és a VPOP vezetõivel folytatott évértékelést követõ sajtótájékoztatón beszámolt arról, hogy a két szervezet teljesítette az idei esztendõben kapott új feladatait is.
    Említést tett arról, hogy a VPOP a környezetvédelmi termékdíj beszedésével kapcsolatban kapott új tevékenységi kört. Ma már sokkal több adóalany fizeti a díjat, a szervezet ügyfélbarát módon, felvilágosító tevékenységet is folytatva teremtette meg ennek a bázisát.
    Az APEH pedig az illetékhivatali tevékenység ellátásának átvételével hatékonyabban, többletbevételt biztosítva tudja végrehajtani ezt a feladatot - fogalmazott a miniszter.
    Veres János felhívta a figyelmet arra, hogy 2009-ben mindkét szervezetnek alkalmazkodnia kell a megváltozott gazdasági körülményekhez. A gazdálkodó szervezetek nehézségei esetén különös figyelmet kell szentelniük arra, hogy az adott társaság átmenetileg került nehéz helyzetbe, vagy már ezt megelõzõen,  többszörösen elmulasztotta kötelezettségeit.
    Az adóhatóság, valamint a vám- és pénzügyõrség jövõ évi új feladatai között említette a miniszter, hogy a VPOP a színesfémekkel kapcsolatos ellenõrzési feladatokat kap, az APEH szolgáltatási köre pedig az adómegállapítás új formájával bõvül.
    Szikora János, az adóhatóság elnöke azt hangsúlyozta, hogy a hatóság az ellenõrzési, hatósági tevékenység mellett az idén és jövõre is folytatja az adózóknak nyújtott szolgáltatások mennyiségi és minõségi javítását. Eredményesnek nevezte például az elektronikus adóigazolás kérésének, a járulék- vagy nyilvántartási adatok internetes lekérdezésének lehetõségét, illetve nagyobb ügyfélszolgálatoknál a bankkártyás befizetési módot.
     Ugyancsak sikeresnek minõsítette az elektronikus árverések elindítását, amellyel a "maffiákat" letörve, 25 százalék helyett 73 százalékon árverezik a lefoglalt ingóságokat.
    A hatósági ellenõrzési jogkörben látványos eredménynek tartja, hogy a tavaly megállapított 357 milliárd forint adókülönbözet után idén már 450 milliárdnál is több volt a feltárt hiány. Ezzel összefüggésben 200 milliárd forintot meghaladó volt a szankciók mértéke - fûzte hozzá.
    Nagy János, a Vám- és Pénzügyõrség országos parancsnoka a nyomozó hatósági tevékenységük eredményeit ismertetve beszámolt arról, hogy idén összesen 44.516 bûncselekményt és szabálysértést derítettek fel. Összesen 9.645 bûncselekmény nyomán 9.483 nyomozást rendeltek el és 6.102 esetben most is folyik a nyomozás.
    A bûncselekmények során 102,5 milliárd forint összesített elkövetési értéket állapítottak meg, lefoglaltak 141,6 millió szál cigarettát és 108,1 kilogramm kábítószert. A pénzmosás elleni fellépésük eredményeként a parancsnok azt hangsúlyozta, hogy míg az elmúlt öt évben összesen 15 ilyen esetre derült fény, a tevékenység átvétele után idén, vagyis már az elsõ évben 26 esetet derítettek fel, 15,6 milliárd forint értékben.
    Nagy János kifejtette, hogy az adhatósággal együttmûködésben 657 eljárás indult áfacsalások miatt, valamint 1.526 nyomozást indítottak adócsalással és foglalkoztatással összefüggõ bûncselekmények kapcsán.

***

KÖNYVELÕK KÉZIKÖNYVE

Praktikus tanácsokkal, magyarázatokkal, megoldásokkal. Bizonyára Ön is úgy érzi, idõnként elvész a jogszabályok rengetegében, szélmalomharcot vív az ügyfeleivel, kollégáival, hivatalos szervekkel. Sokszor gondolta már azt, hogy egyedül maradt a problémáival, nem tud senkitõl segítséget kérni, nem ért bizonyos dolgokat. Sokan vannak ezzel így. Ezért írta meg ezt a könyvet néhány olyan számviteli szakember, akik a gyakorlati problémákat is jól érzékelik, mert nap, mint nap találkoznak azokkal a kérdésekkel a munkájuk során, melyek Önt is foglalkoztatják.

Kiadó: ADÓNET.HU Zrt.  Terjedelem  576 oldal. Ára: 9.900,-Ft + postaköltség.

Megvásárolható: Önadózó Ügyfélszolgálat 1085 Bp. József krt. 53. I/8. Tel: 267 5010.

Megrendelhetõ: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra