Elõleg az áfában

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

Nem minõsül elõlegfizetésnek, így a normál szabályok szerint adózik az ügylet, ha az ellenértéket megfizetni köteles fél - szerzõdési kötelezettség nélkül - saját döntése alapján elõbb fizet, mint a teljesítés napja van.

ÖNADÓZÓ HÍRLEVÉL – hogy a könyvelés rendben legyen!

Gyors és pontos adózási információk heti rendszerességgel. Megbízható válaszok a gyakorlati problémákra. A feliratkozás ingyenes, és egyéb kötelezettséggel sem jár, csak az e-mail címet kell megadni. Bónuszként a feliratkozással azonnal letölthetõ egy szabadon választott szakmai e-kézikönyv.


***

„Elõlegként” fizetett pénzösszeg az áfatörvény 58. §-a alá tartozó ügyletek esetén (áfatörvény 58. §-a és 59. §-a)

Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (továbbiakban: áfatörvény) 59. §-ának elõlegre vonatkozó szabálya az áfatörvény 58. §-a szerint teljesülõ ügyletek esetén nem értelmezhetõ. Az áfatörvény alkalmazásában elõlegrõl ugyanis csak abban az esetben beszélünk, ha a beszerzõ vagy igénybevevõ adóalanynak szerzõdéses vagy jogszabályon alapuló kötelezettsége van a teljesítést (azaz az áfatörvény 55-58. §-ai szerinti teljesítési idõpontot) megelõzõen az ellenérték egy meghatározott részét, esetleg egészét megfizetni. (Ez azt is jelenti, hogy nem minõsül elõlegfizetésnek, így a normál szabályok szerint adózik az ügylet, ha az ellenértéket megfizetni köteles fél saját döntése alapján elõbb fizet, mint a teljesítés napja van.)

Az áfatörvény 58. §-ában foglalt szabálynak a lényege ugyanakkor éppen az, hogy az adott ügylet vonatkozásában az ügyletre vonatkozó bármely fizetési határidõ teljesítési idõpontnak minõsül. Az „elõlegként” megfizetésre kerülõ összegnek is – értelemszerûen – van egy fizetési határideje, ami egyben azt is jelenti, hogy az áfatörvény 58. §-a szerint minõsülõ ügyletekre tekintettel elõre átadott összeg nem az áfatörvény 59. §-a szerinti elõleg, hanem az adott elszámolási idõszakra vonatkozó, a „végfizetési” határidõtõl különbözõ másik fizetési határidõben térítendõ összeg, azaz tulajdonképpen egy újabb 58. § szerinti teljesítési idõpont.

A jogszabályi elõírásoknak megfelelõ bizonylatolás valósulhat meg akkor is, ha az adóalany az adott elszámolási idõszakon belül „elõleget” szed be, és esetlegesen a tényleges teljesítések ismerete hiányában a számlán nem tudja a beszedett ellenértéknek megfelelõ mennyiséget feltüntetni, ugyanis az áfatörvény 169. §-ából levezethetõ, hogy mennyiséget csak abban az esetben kell feltüntetni a számlán, ha az az ügylet jellegébõl fakadóan meghatározható. Például a felek havi elszámolásban állapodtak meg, amely szerint minden hónap utolsó napján összesítik az adott hónapban történt teljesítéseket. A fizetési határidõ a tárgyhót követõ hó 15. napja, ami azt jelenti, hogy a teljesítés idõpontja a következõ hónap 15. napja lesz. Amennyiben a teljesítésre kötelezett fél a tárgyhónap 5. napjáig az elõzõ havi teljesítések ellenértéke 50 százalékának megfelelõ „elõleget” kér finanszírozási okokból, amelyet tárgyhónapra vonatkozóan tárgyhó 5-ig bezárólag kell kifizetni, akkor – tekintettel arra, hogy a tárgyhó 5-ig teljesítendõ „elõlegfizetésre” vonatkozó határidõ is tulajdonképpen a tárgyhónapra, mint elszámolási idõszakra vonatkozó fizetési határidõ – ezen idõpont fizetési határidõként az áfatörvény 58. §-a szerinti teljesítési idõpontnak minõsül.

Ez azt jelenti, hogy a tárgyhavi teljesítések tekintetében két fizetési határidõ, azaz két 58. § szerinti teljesítési idõpont lesz, az egyik tárgyhó 5-e – amikorra az „elõlegfizetést” teljesíteni kellett –, a másik tárgyhót követõ hó 15-e, amely idõpontban az elszámolás eredményeként az „elõleg” összegével nem fedezett szolgáltatásokat kell kifizetni.

(Pénzügyminisztérium Forgalmi adók, Vám és Jövedéki Fõosztály 11711/1/2008. – APEH Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási Fõosztály 1559844891)

Forrás: www.apeh.hu
***

KÖNYVELÕK KÉZIKÖNYVE - Ára: 9.900,- Ft + postaköltség. Szerzõk: az Önadózó újság szerzõi. A könyv hagyományos nyomdai elõállítású, terjedelme 576 oldal. Kiadó: ADÓNET.HU Zrt. www.kezikonyvek.hu

MEGRENDELÉS: info@onadozo.hu



Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra