Elõtársaság beszámolási kötelezettsége

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

A beszámoló készítési kötelezettség függ attól, hogy a gazdálkodó az elõtársasági idõszak alatt folytat-e vállalkozási tevékenységet.

Küldje tovább e-mailben - és ajánlja az Önadózó Hírlevelet ismerõsének – ennek ellenében megküldjük Önnek a Vagyongyarapodás ellenõrzési tanácsadó címû e-kézikönyvünket. Iratkozzon fel hírlevelünkre: gyakorlati adózási információkat kap, heti rendszerességgel, ingyenesen. Feliratkozás esetén e-mailben megküldjük az Elõtársaságok beszámolási és bevallási kötelezettségei címû e-kézikönyvünket. /Már feliratkozott Hírlevél olvasóink ez miatt ne regisztráljanak újra – részükre a kiadványt e-mailben megküldjük/

Önadózó Hírlevél feliratkozás itt!

***

Beszámolási kötelezettség az elõtársaság idõtartamáról

A számvitelrõl szóló 2000. évi C. törvény VII. fejezete sajátos beszámolási kötelezettséget határoz meg a jogelõd nélkül alapított vállalkozók számára az elõtársasági idõszakra. A beszámoló készítési kötelezettség függ attól, hogy a gazdálkodó az elõtársasági idõszak alatt folytat-e vállalkozási tevékenységet.

a) Vállalkozási tevékenységet nem folytató elõtársaság beszámoló készítési kötelezettsége

Nem kell az elõtársasági idõszakról, mint önálló üzleti évrõl külön beszámolót készíteni, ha az elõtársasági idõszak alatt a vállalkozó vállalkozási tevékenységét nem kezdte meg, és a bejegyzésre az üzleti év (Sztv. 11. § (2) bekezdése szerint választott) mérlegfordulónapig (ál-talános esetben december 31-ig) sor került. Ebben az esetben az elsõ üzleti év a létesítõ okirat ellenjegyzésének, illetve közokiratba foglalásának napjától a bejegyzett társaság üzleti évének végéig, mérlegfordulónapjáig tart.

Ezt az elõírást elsõ ízben a 2008. évben induló üzleti évrõl készített beszámolóra kell alkal-mazni. /Sztv.) 135. § (1)-(6)/
Nem tekinthetõ vállalkozási tevékenységnek az elõtársasági idõszak alatti, társasági formára jellemzõ mûködés elõkészítése (például az ügyvédi/közjegyzõi közremûködés ellenértékének elszámolása, nyomtatványok beszerzése, illetékek megfizetése stb.), illetve a mûködéshez szükséges pénzbeli és nem pénzbeli vagyoni hozzájárulás rendelkezésre bocsátásával kapcso-latos gazdasági események elszámolása.

b) Vállalkozási tevékenységet folytató elõtársaság beszámoló készítési kötelezettsége

Vállalkozási tevékenységet folytat a számviteli törvény 3. § (1) 2. pontja szerint az a gaz-dálkodó, aki a saját nevében és kockázatára nyereség- és vagyonszerzés céljából üzletszerûen, ellenérték fejében termelõ vagy szolgáltató tevékenységet végez. Vállalkozási tevékenységnek tekinthetõ pl. a termelõ, szolgáltató tevékenység végzéséhez szükséges eszközök (gépek, anyagok) beszerzése, szolgáltatások igénybevétele, munkavállalók foglalkoztatása, az elkészült termékek eladása, vagy szolgáltatások nyújtása.

A jogelõd nélkül alapított, vállalkozási tevékenységet folytató vállalkozó az elõtársasági idõszakról könyvvezetéssel alátámasztott beszámolót köteles készíteni. Az üzletszerû termelõ, szolgáltató tevékenységgel kapcsolatos mozgásokat a könyvekben rögzíteni kell.

Számviteli törvény szempontjából az elõtársasági idõszak egy üzleti évnek minõsül, függet-lenül annak idõtartamától: az alapítás idõpontjától (létesítõ okirata ellenjegyzésének, illetve közokiratba foglalásának napjától) létrejöttének (a cégjegyzékbe való bejegyzésének), illetve a cégbejegyzés iránti kérelem jogerõs elutasításának, vagy a cégbejegyzési eljárás megszünte-tésének napjáig – mint mérlegfordulónapig – terjedõ idõszak. /Sztv. 11. § (5)/

A beszámoló készítési, nyilvánosságra hozatali és közzétételi kötelezettségnek a vállalkozó cégjegyzékbe történõ bejegyzése napját követõ 90 napon belül köteles eleget tenni.
Cégbírósági bejegyzés esetén a bejegyzés napjával létrejött vállalkozó eszközeinek és forrá-sainak nyitó adatai megegyeznek az elõtársasági beszámoló eszközeinek és forrásainak záró adataival.

Ha a vállalkozót a cégjegyzékbe nem jegyzik be, a beszámolót akkor is el kell készíteni a jogutód nélküli megszûnés szabályai szerint. A hitelezõkkel és az alapítókkal a végelszámolás szabályai figyelembevételével kell elszámolni.

A benyújtási határidõt be kell tartani a cégbejegyzés iránti kérelem jogerõs elutasítása, vagy a cégbejegyzési eljárás megszüntetése esetén is.

Csüllög Endréné

/Részlet az Önadózó 2008/07-08. számában megjelent írásból/

***

Önadózó megrendelés 2008 szeptember-december hónapra csak 4.400,-Ft. Megrendelés: info@onadozo.hu

KÖNYVELÕK KÉZIKÖNYVE - Praktikus tanácsokkal, magyarázatokkal, megoldásokkal. "Bizonyára Ön is úgy érzi, idõnként elvész a jogszabályok rengetegében, szélmalomharcot vív az ügyfeleivel, kollégáival, hivatalos szervekkel. Sokszor gondolta már azt, hogy egyedül maradt a problémáival, nem tud senkitõl segítséget kérni, nem ért bizonyos dolgokat. Sokan vannak ezzel így. Ezért írta meg ezt a könyvet néhány olyan számviteli szakember, akik a gyakorlati problémákat is jól érzékelik, mert nap, mint nap találkoznak azokkal a kérdésekkel a munkájuk során, melyek Önt is foglalkoztatják." Kiadó: ADÓNET.HU Zrt. Szerzõk az Önadózó újság szakértõi. Terjedelem 576 oldal. Ára: 9.900,-Ft. Megrendelés: info@adonet.hu 

***

JÁRULÉKFIZETÉSI ABC 2008 - Ára: 4900,-Ft. Szerzõk: Matlné Kisari Erika, Pintérné dr.Molnár Ilona, Széll Zoltánné. Lektor: dr.Jurányi Benedekné. Terjedelem: 253 oldal. Kiadó: ADÓNET.HU Zrt. Megrendelés: info@onadozo.hu

***

Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra