Elõzetes az Önadózó decemberi számából

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

Decemberben még eldöntheti: megfontolandó vállalkozói döntések 12 pontban. * Tudja Ön, hogy kell számláznia 2010-tõl a tanácsadói és más szolgáltatásokat? * Kiléphet az evából - de csak december 20-ig * Zárjuk az évet és feltöltünk * Még decemberben vegyünk céget, ingatlant - vagy januárban? - ehhez már most részletesen ismertetjük a 2010-es Illetéktörvényt * Hogyan tovább egyéni vállalkozás? * Létezik olyan bíróság Magyarországon, ahol elfogadták a szülõi kölcsönt? Ismertetjük az ítéletet * Felhívjuk elõfizetõink figyelmét, hogy az Önadózó 2010-es elõfizetési számláját már kiküldtük, a fizetési határidõ is lejárt, kérjük kiegyenlítését - csak így tudjuk biztosítani az elõfizetés folyamatosságát. 2010-tõl már csak 17.640,-Ft ellenében tudunk elfogadni új elõfizetést.

Vállalkozók: megfontolandó döntések decemberben * Adófeltöltés december 20-án * A feltöltési kötelezettség bevallása * Helyi adók feltöltése * Zárjuk az évet – 2009 * Szja kérdések év vége elõtt * Jövedéki nyilvántartások és zárásuk * Összefoglaló a szakképzési hozzájárulás 2009. évi lényegesebb változásairól * A természetbeni juttatások szabályainak változása * Áfa változások 2010 évben * Illetékváltozások 2010 * Új törvény az egyéni vállalkozókról *  Amikor elfogadták a szülõi kölcsönt

__________________________________________

VÁLLALKOZÓK: MEGFONTOLANDÓ DÖNTÉSEK DECEMBERBEN

A vállalkozásoknak év végéig dönteniük kell néhány kérdésben a 2010 évre vonatkozó adóváltozások tükrében. Ezeket foglaltuk össze 12 pontban.

ADÓFELTÖLTÉS DECEMBER 20-ÁN

Aktuális figyelemfelhívó írásunkban elõször az adófeltöltési kötelezettség közös szabályait vesszük sorra, majd adónként bemutatjuk, hogy kinek nem kell feltölteni, illetve, akinek kell, annak hogyan kell a kötelezettség összegét meghatározni.

A FELTÖLTÉSI KÖTELEZETTSÉG BEVALLÁSA

Az évvégi kötelezettségek közül a legfontosabbak december 20-án vannak, mely határnap ez évben ténylegesen december 21-e (ugyanis 20-a vasárnapra esik).  A „szokásos” havi bevallások mellett a leglényegesebb kötelezettségek az ún. „feltöltési kötelezettségek”. a 0901. számú bevallást kell benyújtania - a társasági adóelõleg-kiegészítés összegérõl - annak az adózónak, akinek üzleti éve megegyezik a naptári évvel.

HELYI ADÓK FELTÖLTÉSE

Kinek kell és kinek nem kell adóelõleget fizetnie? - Kinek kell és kinek nem kell feltöltenie az adót december 20.-ig a várható adó összegére? - Iparûzési adóalap megállapításánál figyelembe kell-e venni a saját termelésû készletek állományváltozását? – Közvetített szolgáltatások - Milyen esetben lehet a TAO alapot csökkenteni az IPA összegével?

ZÁRJUK AZ ÉVET - 2009

Ismét eltelt egy év. Mi is, gyermekeink is öregedtünk egy évvel, hamarosan újra a karácsonyfa fénye, és a pezsgõ sziszegése lesz a középpontban. Addig viszont nekünk könyvelõknek még számos feladatunk van. Ezek között találhatjuk a könyvek, a nyilvántartások lezárását, ennek eredményeként pedig a pénzügyi elszámolásokat az állami költségvetéssel, illetve a helyi adóhatóságokkal szemben, nem elfelejtve a feltöltési kötelezettség teljesítését sem. Kicsit arrébb van, de talán már jó elõre gondolni rá, hogy a foglalkoztatottakkal, tagokkal szembeni úgynevezett igazolásadási kötelezettségekre is hamarosan fel kell készülni.

SZJA KÉRDÉSEK ÉV VÉGE ELÕTT - MUNKÁLTATÓK, KIFIZETÕK, EGYÉNI VÁLLALKOZÓK, ÕSTERMELÕK ÉV VÉGI TEENDÕI

Ismét eltelt egy esztendõ. Hogy ne az utolsó percben kelljen kapkodni, ezért néhány gondolat erejéig – a teljesség igénye nélkül – szeretném néhány dologra ráírányítani a figyelmet. A személyi jövedelemadó törvény (továbbiakban: Szja-törvény) hatálya alá tartozó adózók adóéve január 1-jétõl december 31-éig tart azzal, hogy néhány kivételtõl eltekintve ezen idõpont között elért bevételek és felmerült kiadások vehetõk számba a jövedelemszámításkor és az éves adóbevallás kitöltésekor. Az éves adóbevallás kiöltésekor egyébként a magánszemélyeknek - a pénzforgalmi szemléletre tekintettel - már nem lehet olyan gazdasági döntéseket hozniuk, amelyekkel az adófizetési kötelezettségüket optimalizálni tudnák. A napidíj, az üzemanyag megtakarítás és különösen a természetbeni juttatások adójogi megítélésének 2010. évi változása miatt a munkáltatónak/kifizetõnek is figyelemmel kell lennie néhány döntésére.

JÖVEDÉKI NYILVÁNTARTÁSOK ÉS ZÁRÁSUK

Az év vége közeledtével két dolog erõsödik egyre inkább a könyvelõk tudatalattijában: a karácsonyi ünnepek a szilveszterrel és az azt követõ év végi zárás. A jövedéki nyilvántartások zárás szempontjából sokszínû képet mutatnak: van közöttük napi, havi, negyedéves és éves zárású. Jelen cikkben sorra vesszük a jövedéki nyilvántartásokat és azok zárására vonatkozó elõírásokat.

ÖSSZEFOGLALÓ A SZAKKÉPZÉSI HOZZÁJÁRULÁS 2009. ÉVI VÁLTOZÁSAIRÓL

Már az elmúlt években megszokhattuk, hogy a szakképzési hozzájárulás szabályai – az adómérték nem túl jelentõs voltának ellenére - év közben is módosulnak. Azonban az idei évben a jogalkotó felülmúlta az eddigieket, csupán a szakképzési hozzájárulásról szóló törvény négy alkalommal változott. Szinte végeláthatatlan adminisztrációs terhet jelent a szakképzési hozzájárulás adózó általi felhasználásának ledokomentálása, a felhasználható összeg mértékének fokozatos csökkentése mellett. Mindazonáltal a felhasználási célok kiemelt jelentõsége nem vitatott: a munkavállalók továbbképzésére, a közép- és felsõfokú oktatási intézmények támogatására, a tanulók gyakorlati oktatására szükséges a szakképzési hozzájárulásból származó forrás. Szinte már csak a legkitartóbb szakemberek nem tántorodnak el attól, hogy a jogszabály adta felhasználási lehetõségeket kihasználják, kockáztatva azt is, hogy a legnagyobb körültekintés ellenére valamit figyelmen kívül hagynak. Jelen írásunk az idei szabályváltozások – a szerzõ által kiemelt - fõbb pontjait ismerteti, a teljesség igénye nélkül (a teljes szabályozási anyag egy kisebb méretû kiadványt is betöltene).

A TERMÉSZETBENI JUTTATÁSOK SZABÁLYAINAK VÁLTOZÁSA

2010-ben jelentõsen változik a béren kívüli juttatások rendszere. Számos munkáltató élt eddig azzal a lehetõséggel, hogy adómentesen juttatta a munkavállalói számára a jogszabály által biztosított kereteken belül a „fizetés” egy részét. A közteherviselés rendszerének átalakítását célzó törvénymódosításokról szóló 2009. évi LXXVII. törvény 2010. január 1-tõl hatályba lépõ személyi jövedelemadóról szóló törvényt módosító rendelkezéseibõl már látható, hogy jövõre a munkáltató által adómentesen nyújtható juttatások köre erõsen leszûkült, tulajdonképpen csak az internet-szolgáltatásra korlátozódik, a legnépszerûbbnek mondható juttatási formák közül pedig néhányat kedvezményes 25 százalékos kulccsal adóztatnak. A korábban adómentes juttatások fennmaradó része pedig adóköteles természetbeni juttatásként él tovább. Az adókötelezettség mértéke azonban a juttatás értékétõl függõen eltérõ lehet, éppen ezért igyekszem a legnépszerûbb juttatásokat egyenként felsorolva ismertetni a jövõ év elejétõl alkalmazandó szabályokat. Írásunk már a végleges jogszabályi változások alapján készült.

ÁFA VÁLTOZÁSOK 2010 ÉVBEN

Véglegesültek az Áfa törvény 2010 évi módosításai – amelyeket itt ismertetünk. Az elõzõ számban a szolgáltatásokkal kapcsolatos változásokról írtam, bár tudatában voltam annak, hogy a parlament elõtt a kormány által beterjesztett törvényszöveg módosulni fog (mindig módosul). Csak kis mértékben változott a törvényszöveg a beterjesztett javaslathoz képest, az eltéréseket e cikk keretében ismertetem.

ILLETÉKVÁLTOZÁSOK 2010

Az illetékekrõl szóló 1990. évi XCIII. törvény (a továbbiakban: Itv.) 2009. évben már több ponton módosult, illetve 2010. január 1-jei hatállyal további változásai lesznek. A változások eredményeképpen az utóbbi idõk legradikálisabb illetékkulcs csökkenése következik be. A cikk a vagyonszerzõk széles körét érintõ legjelentõsebb változásokat mutatja be.

ÚJ TÖRVÉNY AZ EGYÉNI VÁLLALKOZÓKRÓL

A Magyar Közlöny 2009. november 16-i, 161. számában került kihirdetésre az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégrõl szóló 2009. CXV. törvény. Ismertetjük az új szabályozás fõbb elemeit - amelyek a jövõ év elejével döntési helyzetbe hozza az egyéni vállalkozókat a választható vállalkozási forma vonatkozásában.

HASZNOS INFORMÁCIÓK KIFIZETÉSI KÉRELMEKHEZ

Milyen esetekben kerül felfüggesztésre a kifizetés és meddig csúszhat a támogatás összegének kifizetése? A jogszabályok jó pár esetet említenek, amikor a kifizetési kérelem alapján járó támogatás összegét nem kapjuk meg a várt idõben, mivel olyan tényezõ szólt közbe, mely alapján nem biztos, hogy jogosultak vagyunk rá. Ide sorolható az az eset, ha a benyújtott kifizetési kérelem tekintetében hiánypótlást ír elõ a közremûködõ szervezet, de ilyen lehet például a projekt elõrehaladási jelentés elutasítása is, ezért cikkünkben magáról a jelentésrõl bõvebben is olvashatunk.

VEZETÕI INFORMÁCIÓ - DÖNTÉSEK ELÕKÉSZίTÉSE. KÖLTSÉG  = PÉNZFOLYÁS – VAGY MÉGSEM?

A költségek elemzése igen fontos része a vezetõi döntéseknek. De mit is értünk azon, hogy költség?  Elsõ látásra a kérdés banálisnak tûnik. Pénzt költöttünk, tehát volt valami költségünk. De lehet, hogy ez mégsem mindig ilyen egyszerû?

KÖNYVELÕIRODÁK MAGYARORSZÁGON

Arra gondoltunk ez év tavaszán az Önadózó szerkesztõségében, hogy hasznos lehetne mûködõ könyvelõirodákat bemutatni, gondjaikkal, eredményeikkel, meglátásaikkal együtt képet alkotni a könyvelõirodai szakterületrõl.  A megszólaltatni tervezett irodák legyenek régóta mûködõk, vidékiek, fõvárosiak egyaránt. Tegyük fel mindegyik iroda vezetõjének ugyanazt a 15 kérdést. Így választottunk Nyíregyházi, Budapesti, Gyulai, Porvai, Tápiószentmártoni, s a végén kényszerûségbõl egy Dunaföldvári irodát. Bemutattunk tehát vidéki és fõvárosi irodát, és véletlenül mindegyikük régen kezdte szolgáltatásait. 

AMIKOR ELFOGADTÁK A SZÜLÕI KÖLCSÖNT - HITELT ÉRDEMLÕ ADATOK VAGYONOSODÁSI ÜGYEKBEN

A vagyongyarapodás ellenõrzések tipikus kérdése a szülõi kölcsön elfogadása, vagy el nem fogadása. Itt most olyan jogestet ismertetünk, amelyben a bíróság – felülbírálva az adóhatóság döntését - a hitelt érdemlõ adatokra figyelemmel elfogadta a felperes bevételeként a szülõktõl kapott kölcsönt. Erre tekintettel a határozatot megváltoztatva leszállította a fizetendõ adóhiány és járulékai összegét.

ADÓINFO
 

***

ÖNADÓZÓ elõfizetéssel - lépéselõnyben az adózásban

Önadózó - az adózók lapja. Adó, tb. számvitel a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta, 9 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2010. év 1-12. hónapra: 16.380,-Ft. 

ÖNADÓZÓ ELÕFIZETÕI KEDVEZMÉNYEK 2010-re:
-20% Szakkönyv-vásárlási kedvezmény: www.onadozo.hu/szakkonyv/
-Kötelezõ mérlegképes és adótanácsadói továbbiképzés kedvezménye (Perfekt, Sämling, Conforg)
-Kötelezõ számviteli szabályzatok 40% kedvezménnyel: www.szabalyzat.com
-E-Önadózó - elektronikus formátumban is.
-Önadózó Online hírlevél hetente. Feliratkozás: www.onadozo.hu/hirlevel/
-Ingyenes segédletek, e-könyvek: www.onadozo.hu/kezikonyv/

Önadózó Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra