Elõzetes az Önadózó decemberi számából

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

Év végi aktualítások - zárás, feltöltés * Egyéni vállalkozók, õstermelõk év teendõi * Érdemes-e eva alatt maradni? * Elektronikus számlázás a gyakorlatban * Reprezentáció sé üzleti ajándék * Ha még nem volna, 2011-re legyen az elõfizetõnk...

___________________________________________

ÖNADÓZÓ elõfizetéssel - lépéselõnyben az adózásban!

Önadózó - az adózók lapja. Adó, tb. számvitel a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta,  11 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2011. 1-12. hónapra 17.640,-Ft. (1.470,-Ft/hó)  Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek, e-Önadózó. Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu

___________________________________________

ELÕZETES AZ ÖNADÓZÓ DECEMBERI SZÁMÁBÓL

HAMAROSAN ÚJRA ÉVET ZÁRUNK

Ugye milyen gyorsan telik az idõ? Alig heverjük ki az elõzõ év zárását, és szeretnénk egy kis levegõhöz jutni, máris itt az újabb feladat. Csak a fejünket kapkodjuk: meg kellene tanulni az új szabályokat, de még az ideiek alapján kell gondolnunk a zárásra is. Remélem a feladathoz mindenki alaposan rápihent…

A 2010. ADÓÉVI TÁRSASÁGI ADÓELÕLEG-KIEGÉSZÍTÉSE  

Ismét közeledik az év vége és a vállalkozásoknak – ha a naptári évvel azonos az adóévük – december 20-ával az adóelõleget ki kell egészíteniük a várható adó összegére. A társasági adótörvény  szerint a kiegészítést a várható adóra kell teljesíteni, gyakorlatilag azonban elegendõ a 90 %-ra történõ teljesítés, mivel szankció – 20 % mulasztási bírság – ez utóbbihoz kapcsolódik az adózás rendjérõl szóló törvény  alapján. A feltöltési kötelezettség azokat a társasági adóalanyokat terheli, akiknek az elõzõ éves árbevétele meghaladta a 100 millió forintot.

EGYÉNI VÁLLALKOZÓK, MEZÕGAZDASÁGI ÕSTERMELÕK ÉV VÉGI FELADATAI

A személyi jövedelemadó törvény az önálló tevékenységet folytató magánszemélyek közül az egyéni vállalkozók és a mezõgazdasági õstermelõk esetében a jövedelemszámítás tekintetében speciális szabályokról rendelkezik és az kihatással van az éves jövedelem megállapítására is. Az adóév vége elõtt érdemes áttekinteni egyes – a jövedelem nagyságát befolyásoló – szabályokat

ÉRDEMES-E EVA ALATT MARADNI – A  2011. ÉVI ADÓVÁLTOZÁSOK TÜKRÉBEN?

A 2010-es év sok változást hozott az adózók életében, elég ha a nyáron már életbe is lépett változások közül a 10%-os társasági adóra, és a jövõre életbe lépõ 16%-os szja-ra utalunk. Mindezek hatására írásunkban megpróbáljuk modellezni, hogy a már ismert adózási sarokszámok alapján jövõre nyújt-e még valamilyen elõnyt az eva – avagy az érintettek az elõttük álló december hónapot az átjelentkezés lebonyolítására használják fel.  

A MAGÁNNYUGDÍJ-PÉNZTÁRI  TAGSÁG ÉS A TAGDÍJ-FIZETÉS ÚJ SZABÁLYAI - PÉLDÁKKAL

A magánnyugdíj-pénztári tagság kötelezõ létesítésére és a pénztári befizetésekre vonatkozó új jogszabályi rendelkezések ismertetése mellett, néhány gyakorlati tanáccsal is segíteni szeretnénk olvasóinkat.

AZ EGYES ÁGAZATOKAT TERHELÕ KÜLÖNADÓRÓL

Az Országgyûlés az államháztartás egyensúlyának javítása érdekében, az általános adófizetési kötelezettséget meghaladó közteherviselésre képes adózók különadó-kötelezettségérõl a 2010. október 18-i ülésnapján elfogadta az egyes ágazatokat terhelõ különadóról szóló 2010. évi XCIV. törvényt, mely 2010. december 4-én lépett hatályba. A törvény legfontosabb szabályait részletezi jelen cikk, különös tekintettel a még 2010. évben esedékes adókötelezettségekre.

AZ ADÓZÁSI ÉS KÖNYVELÉSI ADMINISZTRÁCIÓ EGYSZERÛSÍTÉSE

Az újonnan alakult Magyar Adótanácsadók és Könyvelõk Szövetsége (MAX) 2010 november 4-én sajtótájékoztatót tartott az adózási és könyvelési adminisztráció egyszerûsítésérõl, és felvázolta pontokba szedett javaslatait, a következõ tárgykörökben: a) a kisvállalkozások különálló számviteli szabályozása b) versenyképes ÁFA visszaigénylési rendszer létrehozása, c) az egyéni cégjog intézményének eltörlése, d) tiszta egykulcsos rendszert, e) központi adószámla, f) a bevallási csúcsidõszakok megszüntetése, g) a jogértelmezési káosz felszámolása. Az összeállítást Zara László és Vadász Iván készítették, amelyet jelentõsége folytán változtatás nélkül közlünk.

A REPREZENTÁCIÓ ÉS AZ ÜZLETI AJÁNDÉK ADÓZÁSA 2010-BEN

Bár a személyi jövedelemadóról szóló törvényben foglalt reprezentációval és az üzleti ajándékokkal kapcsolatos - a társasági adó alanyainak jelentõs változást hozó – módosítások már 2010. január 1-jétõl hatályba léptek, mégis idõszerûnek érezzük e viszonylag új keletû szabályozás néhány példával történõ szemléltetése melletti rövid összefoglalását. Cikkünkben elsõsorban a juttató társasági adó alanyi minõsége tekintetében járjuk körbe a témát, apró kitérést téve a 2011. évet érintõ adótörvény módosítási javaslatokra is.

AZ ELEKTRONIKUS SZÁMLÁZÁS JOGI ALAPJAI I.

Elektronikus számlák kibocsátására 2004. májusa, vagyis az Európai Unióhoz történt csatlakozásunk óta lehetõség van. Az elmúlt 6 évben sem sikerült ugyanakkor az áttörés, sok vállalkozás még most sincs tisztában a lehetõségekkel. Jelen cikk célja, hogy a legfontosabb rendelkezéseket ismertesse az elektronikus számlázással összefüggésben, illetve tisztázzon olyan kérdéseket, melyek több adózónál felmerültek az elmúlt hónapokban, években a témakörrel kapcsolatban.

AZ ELEKTRONIKUS SZÁMLÁZÁS GYAKORLATA I.

Induló sorozatunkban bemutatjuk az elektronikus számlázás technikáját, jellemzõit, elõnyeit. A következõ gyakorlati kérdéseket fejtjük ki: az e-számla elemei, a számla elõállítása, az elektronikus aláírás, minõsített idõbélyeg, postázás, az elektronikus számla befogadása, a számla könyvelése, archiválás. Az elkövetkezõkben  bemutatunk  esettanulmányokat is.  

EVA ALANYOK ÁFA FIZETÉSI KÖTELEZETTSÉGE

Az EVA alanynak függetlenül attól, hogy fõ szabály szerint nem kell azt az áfa összeget  megfizetnie, amit az általa kiállított számlán szerepeltet, ismernie kell az Áfa törvény rendelkezését, - mert vannak olyan esetek, amikor kifejezetten áfa adónemben keletkezik fizetési kötelezettsége. Ezeket vesszük számba, de elõtte felvázoljuk még az eva és az áfa összefüggéseit.

TERMÉKDÍJ - ELMULASZTOTT KÖTELEZETTSÉGEK PÓTLÁSA, HIBÁSAN TELJESÍTETT KÖTELEZETTSÉGEK RENDEZÉSE

Nagyon sok vállalkozás még a mai napig nem ismerte fel, hogy a termékdíjas jogszabályi elõírások rájuk is vonatkoznak, de az újonnan alakuló cégek elõtt sem minden esetben ismert a termékdíjjal kapcsolatos jogszabály rájuk vonatkozó része. Írásukban felelevenítjük a teendõket azzal a céllal, hogy a mulasztók még a vámhatósági ellenõrzést megelõzõen tudjanak eleget tenni jogszabályi kötelezettségüknek.

A JÖVEDÉKI ADÓ VISSZAIGÉNYLÉSE, LEVONÁSA

Ahogy a jövedéki szabályozás változik, egyre szélesebb körben nyílik lehetõség a megfizetett jövedéki adó visszaigénylésére, illetve a rendszeres adófizetõk esetében az adólevonásra. Jelen cikkben a kedvezményezetteket alanyi körönként csoportba szedve ismertetjük  a kedvezmény igénybe vételének szabályait.

TÍZ DOLOG  - AMI MIATT EGY PROJEKT MEGHIÚSULHAT

Az alábbiakban olyan szabályokat foglaltunk össze, melyeknek figyelmen kívül hagyásával a projekt sikeres megvalósítása kerül veszélybe, így a megítélt támogatás kifizetése is.  Cikkünket a TÁMOP-2.3.3/A pályázatok megvalósítása során tapasztalt szabálytalansági eljárások és a támogatás visszakövetelésének esetei alapján állítottuk össze.

VÁLLALATI TERVEZÉS

Vezetõi információs sorozatunkban a tervezést vettük az elmúlt idõben górcsõ alá. Átnéztük, mire jó a tervkészítés, milyen célokat szolgál, mi a szokásos folyamata. Legutóbbi alkalommal áttekintettük nagyvonalakban, mi a tervezés folyamata: honnan indulunk és hová szeretnénk eljutni.

A FELSZÁMOLÁSI ELJÁRÁS BÍRÓSÁGI SZAKÁNAK GYAKORLATI KÉRDÉSEI V.

Sorozatunk befejezõ részében folytatjuk az adósra és a hitelezõkre vonatkozó azon rendelkezések bemutatását, melyekre a feleknek a felszámolás azon szakaszában érdemes odafigyelni, amikor a bíróság felszámolást elrendelõ határozata jogerõre emelkedett és megkezdõdött a felszámolás gazdasági folyamata. A részletezett szabályok betartásával és iránymutatók követésével bárki könnyedén eligazodhat a sokszor bonyolultnak és áttekinthetetlenek tûnõ felszámolás útvesztõi között.   
TÁRSASÁGI ADÓALAP-CSÖKKENTÉS – AMIKOR  A BÍRÓSÁG DÖNT

E jogesetben a bíróságnak döntenie kellett arról, hogy a vizsgált évek vonatkozásában jogszerûen csökkentette-e a felperes az adózás elõtti eredményét a helyi iparûzési adó meghatározott összegével. Ebben a körben a bíróság értelmezte a köztartozás és adótartozás fogalmát, valamint egy késõbb hatályba lépett módosítás alkalmazhatóságát is vizsgálta.

ADÓINFO 2010 DECEMBER

***

ÖNADÓZÓ elõfizetéssel - lépéselõnyben az adózásban!

Önadózó - az adózók lapja. Adó, tb. számvitel a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta,  11 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2011. 1-12. hónapra 17.640,-Ft. (1.470,-Ft/hó)  Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek, e-Önadózó. Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra