Elõzetes az Önadózó júniusi számából

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

Bürokrácia-csökkentési javaslataink * Diákok foglalkoztatásával összefüggõ adózási szabályok * A diákok nyári munkavégzése és társadalombiztosítási szabályai * A kiküldetésre vonatkozó szabályok 2010. május 1-jétõl * Jövedéki Árumozgás és Ellenõrzõ Rendszer (EMCS) a jövedéki adózásban * Amit az elõlegrõl tudni kell * Mi lesz veled cafeteria? * A biztosításokból származó jövedelmekrõl * Súlyos fogyatékosság kedvezménye * Egyéni cég alapítása * Egyéni cég a társasági adó hatálya alatt * Az átalakuló egyéni vállalkozók és egyéni cégek bevallási kötelezettségeirõl * Kereskedelmi képviseletek adózása * Elektronikus évközi adatok a nyugellátás megállapításhoz * Képviselet a vámeljárásban * Prémium a gyakorlatban * Uniós pályázatok ellenõrzésének rendszere * A felszámolási eljárás gyakorlati kérdései a bíróság elõtt III. * Tippek a jobb költséggazdálkodáshoz és árazáshoz * A hatékony vállalkozó átlátja a pénzügyeit * A fémkereskedelmi tevékenység új szabályai

_____________________________________________

ÖNADÓZÓ elõfizetéssel - lépéselõnyben az adózásban!

Önadózó - az adózók lapja. Adó, tb. számvitel a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta, 10 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2010. év 1-12. hónapra: 17.640,-Ft. (1.470,-Ft/hó)  Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek, e-Önadózó. Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu

_____________________________________________

Elõzetes az Önadózó júniusi számából

BÜROKRÁCIA-CSÖKKENTÉSI JAVASLATAINK

Mit értünk bürokrácia – köznyelven szólva: hercehurca – alatt? A szövevényes bevallásokon túl a környezetvédelmi termékdíjjal kapcsolatos õrületet, az egyszerûsített foglalkoztatás adminisztrációját, az elvárt, jellemzõ kereset alkalmazását, a mérlegadatok több helyre való megküldését, a helyi iparûzési adó megosztását.

DIÁKOK FOGLALKOZTATÁSÁVAL ÖSSZEFÜGGÕ ADÓZÁSI SZABÁLYOK

E számunkban – a nyárhoz közeledve - aktuálisan áttekintjük a szakmai gyakorlattal összefüggõ tanulói, hallgatói juttatásokat, a hallgatói munkadíj adózását, a munkaszerzõdésen, illetve a megbízási szerzõdésen  alapuló foglalkoztatás szabályait.

A DIÁKOK NYÁRI MUNKAVÉGZÉSE ÉS TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁSI SZABÁLYAI

A tanév vége felé a tanulókat és a potenciális foglalkoztatókat is egyre inkább foglalkoztatják a nyári munkavállaláshoz kapcsolódó kérdések. Írásunkban a tanulók hallgatók idõszakos foglalkoztatásához fûzõdõ, a társadalombiztosítási kötelezettségekkel kapcsolatos szabályokat foglaljuk össze. Áttekintjük a Bevallási, befizetési és bejelentési kötelezettségeket is.

A KIKÜLDETÉSRE VONATKOZÓ SZABÁLYOK 2010. MÁJUS 1-JÉTÕL

A kiküldetéssel való visszaélések (a kiküldõ vállalkozás székhelye szerinti államban érdemi tevékenységet nem végzõ, pusztán a kiküldetésre szakosodott fiktív vállalkozások) visszaszorítása érdekében megszûnt a kiküldetés 24 hónapon túli meghosszabbításának jogi lehetõsége, mind a munkavállalók, mind pedig az önfoglalkoztatók esetében. A 2010. május 1-je után kezdõdõ kiküldetés esetén a kiküldött részére a magyar társadalombiztosítási jogviszonyt - legfeljebb 24 hónap idõtartamra - a munkáltató, önálló vállalkozó székhelye szerint illetékes Regionális Egészségbiztosítási Pénztár (REP) az A1 jelû nyomtatvány kiadásával igazolja.

JÖVEDÉKI ÁRUMOZGÁS ÉS ELLENÕRZÕ RENDSZER (EMCS) A JÖVEDÉKI ADÓZÁSBAN  

Magyarországon (az Európai Unió többi tagállamával együtt) 2010. április 1-jén került bevezetésre az EMCS rendszer. A bevezetési határidõ közeledtével és az új jogszabályi rendelkezések tudatában a Vám- és Pénzügyõrség kiadott egy újabb specifikációt. Errõl és az EMCS rendszer alkalmazásáról szeretnénk egy rövid áttekintést adni.

AMIT AZ ELÕLEGRÕL TUDNI KELL

Az elõleg kikötése a vállalkozási és szállítási szerzõdések esetében igen gyakorinak mondható, amennyiben a szerzõdéses összeg jelentõs, vagy ha teljesítésre kötelezettnek, a szerzõdéses teljesítéséhez olyan beszerzéseket kell finanszíroznia, amely beszerzések nem vagy nem teljes egészében használhatók fel egy másik szerzõdési kötelem teljesítéséhez, ha a megrendelõ elállna a vételi szándékától. Az Áfa tv. az elõleg fogalmat gyûjtõ fogalomként használja és minden olyan pénz és készpénz helyettesítõ eszköz, az Áfa tv. szerinti teljesítést megelõzõ átadására alkalmazza, amely beszámításra kerül a vételárba. Az elõleget sokszor foglalóként adják át, bár a foglaló jogkövetkezmények szempontjából eltérõ tartalmú az elõlegtõl. Írásunkban bemutatjuk az elõlegre vonatkozó áfa, bizonylati és elszámolási szabályokat.

MI LESZ VELED CAFETERIA?

Már a választások idején elkezdõdött az a gondolatkísérlet, melynek keretein belül azt a kérdést tettük fel cafeteriát üzemeltetõ vállalkozások felelõs szakembereinek, a juttatásokat használó munkavállalóknak, utalvány illetve pénztár szolgáltatóknak, hogy ha módjuk lenne rá, õk hogyan alakítanák az elkövetkezõ évek cafeteriára vonatkozó szabályait. Írásunkban felmérésünk eredményeit ismertetjük.

A BIZTOSÍTÁSOKBÓL SZÁRMAZÓ JÖVEDELMEKRÕL

Az egyes élet- baleset- és egyéb biztosítási szerzõdésekkel összefüggésben nem könnyû feladat az adókötelezettség megállapítása. Éppen ezért az alábbi cikkben praktikus segítséget kívánok nyújtani a magánszemélyek biztosításokból származó jövedelmeire vonatkozó szabályok értelmezéséhez és alkalmazásához.

SÚLYOS FOGYATÉKOSSÁG KEDVEZMÉNYE

A 2010. január 1-jétõl hatályos a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (Szja-törvény) továbbra is tartalmazza a személyi kedvezményt. Az errõl szóló gyakorlati áttekintés aktualitását az adja, hogy a kedvezmény igénybevételének alapjául szolgáló jogszabályok 2010. január 1-tõl változtak.

EGYÉNI CÉG ALAPÍTÁSA

Ismertetjük az egyéni cég alapításának menetét. Egy példán bemutatjuk az egyéni vállalkozói tevékenység egyéni cég alapítása miatt történõ megszûnésének vállalkozói szja elszámolását. Kétérünk az eva és az átalányadózás külön kérdéseire is.

EGYÉNI CÉG A TÁRSASÁGI ADÓ HATÁLYA ALATT

Az egyéni cég a számvitelrõl szóló 2000. évi C. törvény (Számv. tv.) alapján vezeti a nyilvántartását és készít beszámolót. Az egyéni cég jövedelemadót társasági adó címen fizet, kivéve, ha jogszerûen bejelentkezett az Eva hatálya alá. A társasági adózás szabályait ismertetjük – az egyéni cégek vonatkozásában.

AZ ÁTALAKULÓ EGYÉNI VÁLLALKOZÓK ÉS EGYÉNI CÉGEK BEVALLÁSI KÖTELEZETTSÉGEIRÕL

2010. január 1-jén új szabályozás lépett hatályba az egyéni vállalkozók és egyéni cégek mûködésével összefüggésben, ideértve az átalakulásukat is. Ezen új rendelkezések kihatnak az adókötelezettségek – így az adóbevallások – teljesítésére is. Jelen írás e kötelezettségek legfontosabb rendelkezéseit próbálja összefoglalni.

KERESKEDELMI KÉPVISELETEK ADÓZÁSA

Külföldi vállalkozás Magyarországon létrehozott kereskedelmi képviseletének legfontosabb adózási kötelezettségei.  Kevés szó esik a külföldi vállalkozások magyarországi kereskedelmi képviseleteinek adózásáról, holott sok tekintetben különleges szabályok vonatkoznak e szervezetekre. Jelen cikk keretében ezeket próbálom részletezni.

ELEKTRONIKUS ÉVKÖZI ADATOK A NYUGELLÁTÁS MEGÁLLAPÍTÁSHOZ

2010. április 30-án letelt az utolsó ízben a nyugdíjbiztosítási igazgatási szervek felé teljesítendõ rendes éves adatszolgáltatás határideje. Eddig az idõpontig kellett a foglalkoztatóknak, egyéni vállalkozóknak, és más nyilvántartásra kötelezetteknek benyújtaniuk a 2009. évi nyugdíjbiztosítási egyéni nyilvántartó (közkeletûnek tekinthetõ rövidítéssel: NYENYI) lapokat. Írásunkban azt mutatjuk, be, hogy az utolsó éves NYENYI adatszolgáltatást követõen 2010. évi idõtartamok tekintetében is vannak egyedi, soron kívüli esetekben kiállítandó NYENYI lapok.  

KÉPVISELET A VÁMELJÁRÁSBAN

Az elmúlt egy évben számos nagy múltú, és nevû vámügynöki tevékenységet is folytató szállítmányozási cég részére szabott ki a vámhatóság vámot, valamint nem közösségi adót, illetve díjat, amely részben vagy egészben arra vezethetõ vissza, hogy az adott gazdasági társaság nem gyõzõdött meg arról, hogy ki a megbízója. A szabályozás a lényeget tekintve egyértelmû, azonban elmondható, hogy a kérdéses vámeljárások lefolytatása során a vámhatóság sem járt el úgy, ahogy a vonatkozó jogszabályi rendelkezéseknek megfelelõen kellett volna.

PRÉMIUM A GYAKORLATBAN

Írásunkban áttekintjük a prémium – mint díjazási forma gyakorlati kérdéseit, kitûzésének teljesítésének, elszámolásának szabályait. Bemutatjuk a prémiumra vonatkozó bírósági gyakorlatot is.

UNIÓS PÁLYÁZATOK ELLENÕRZÉSÉNEK RENDSZERE

Az uniós és a hazai forrásból finanszírozott projektek megvalósítása során a kedvezményezettek részérõl közpénz felhasználásáról van szó, ezért a pályázati úton nyert források felhasználása csak - az arra feljogosított szervek által megvalósított - szigorú – az alábbiakban ismertetendõ - ellenõrzési rendszer biztosítása során valósulhat meg.

A FELSZÁMOLÁSI ELJÁRÁS GYAKORLATI KÉRDÉSEI A BÍRÓSÁG ELÕTT III.

A bíróság elõtti felszámolási eljárással foglalkozó sorozatunkban most az adós fizetésképtelenségének bíróság általi vizsgálatát mutatjuk be, melynek eredményeként a bíróság az eljárás megszünteti, vagy megállapítja az adós fizetésképtelenségét. Bemutatjuk az adós cég lehetõségeit a felszámolási eljárásban.

TIPPEK A JOBB KÖLTSÉGGAZDÁLKODÁSHOZ ÉS ÁRAZÁSHOZ

Aki eddig figyelmesen követte rovatunkat, sok tippet kaphatott már költségei kordában tartásához és árazása hatékonyabbá tételéhez. Az elmúlt néhány részben a külsõ tényezõkre összpontosítottunk, mint  versenypozíciónk meghatározása, vagy a piac szerepe az árazásunkban.   

A HATÉKONY VÁLLALKOZÓ ÁTLÁTJA A PÉNZÜGYEIT

Van egy házassági tanácsadó barátom. Mindig azt szokta mondani, hogy mindenki azt hiszi magáról, hogy az õ problémája tejesen egyedi (és megoldhatatlan). Pedig az emberek problémái az esetek döntõ többségében egy külsõ tanácsadó számára típusesetek. Ez a helyzet a vállalkozásokkal is. Rengeteg probléma nyomasztja õket és azt hiszik, az õ gondjaik teljesen egyediek. Pedig néha egy külsõ szemlélõnek már-már unalmasan ismétlõdnek ugyan azok a gondok.

A FÉMKERESKEDELMI TEVÉKENYSÉG ÚJ SZABÁLYAI I.

Az egyes fémek begyûjtésével és értékesítésével összefüggõ visszaélések visszaszorításáról szóló 2009. évi LXI. törvény (a továbbiakban: Fémtv.) a fémekkel kapcsolatos visszaéléseket ma lehetõvé tevõ kereskedelmi lánc egészét próbálja átfogni. A kereskedelmi szabályozás anyagi jogi tilalmainak és eljárásjogi eszközeinek jelentõs, számos elemében a jövedéki szabályozással azonos szigorú kiterjesztését a fémekre elkövetett bûncselekmények nagy száma, illetve azok által okozott kár kiemelkedõ nagyságrendje indokolja. A törvény végrehajtásának részletszabályait a 312/2009. (XII. 28.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rend.) tartalmazza.

ADÓINFO – 2010 JUNIUS

***

ÖNADÓZÓ elõfizetéssel - lépéselõnyben az adózásban!

Önadózó - az adózók lapja. Adó, tb. számvitel a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta, 10 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2010. év 1-12. hónapra: 17.640,-Ft. (1.470,-Ft/hó)  Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek, e-Önadózó. Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra