Elõzetes az Önadózó novemberi számából!

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

Igazán gazdag tartalommal jelentkezik novemberi számunk. Egy oldalban összefoglaljuk a 2011-re tervezett adóváltozásokat. Írásokat közlünk az iszap-károsultak támogatásának adózási kérdéseirõl, foglalkozunk a gazdasági vezetõk és könyvelõk kártérítési felelõsségének szabályaival, gyakorlati példákon bemutatjuk az ellenõrzött külföldi társaságok szabályait, bemutatunk, egy az áfa arányosítást megkönnyítõ struktúrát. Foglalkozunk az innovációs járulék-kötelezettséggel, a fiktív számlák kockázataival, a polgármesterek nyugdíjával. Egyéni vállalkozók, egyéni cégek adózása, negatív pénztáregyenleg, adóelõleg-számítás és további írások az Önadózó hamarosan megjelenõ novemberi számában.

___________________________________________

Kérjen ingyenes Önadózó bemutató számot!

Az Önadózó újság egy korábbi számának megküldésével Ön betekintést nyerhet abba a mûhelymunkába, amellyel havonta többezer vállalkozás, intézmény és tanácsadó részére nyújtunk szakmai információkat, megoldásokat adókötelezettségeik szakszerû teljesítéséhez. Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb - Számvitel a gyakorlatban, havonta 64 oldalon. A megadott postacimre megküldjük, jelezze e-mailben: info@onadozo.hu

___________________________________________

Hogyan támogassuk az iszapkárosultakat? * A károsultak támogatásának áfa, társasági adó, szja és illeték szabályai. *  Az adóelõleg mérséklésre irányuló kérelemrõl az évközi adómérték változás apropóján * Fiktív számla, mint jövedelem dopping * Ellenõrzött külföldi társaság adózási szabályai a gyakorlatban Példák és magyarázatok * Számlázó program változások - és kérdések * Társasági adókötelezettség a kedvezményezett átalakulásban résztvevõknél * A menedzsmentdíjak és komplex szolgáltatások kezelése a transzferárazásban III. * Innovációs járulék-kötelezettség 2010 * Mi maradt a tevékenységre jellemzõ keresetbõl? * Egyéni vállalkozói tevékenység szüneteltetése és megszüntetése, egyéni cégek adózási kérdései * Polgármesterek öregségi nyugdíja és közszolgálati járadéka * Tõkekivonással megvalósuló tõkeleszállítás számviteli és adózási szabályai * Háromszintû adóhatóság október 1-jétõl *  Bizonyítás az adóellenõrzésben * Negatív pénztáregyenleg márpedig nincs – avagy mégis? * Gazdasági vezetõk és könyvelõk kártérítési felelõssége * A letiltott munkabérek kifizetése  * A felszámolási eljárás bírósági szakának gyakorlati kérdései IV. * A telephely bejelentési kötelezettség teljesítése

ELÕZETES A 2011 ÉVRE VÁRHATÓ ADÓVÁLTOZÁSOKRÓL

Egy oldalban röviden összefoglaljuk a 2011 évre várható fõbb adóváltozásokat, az Országgyûlés honapjáról letölthetõ T/1376.  számú törvényjavaslat alapján. Ez értelemszerûen még változhat, de információtartalma miatt már most is értékes lehet. A részletes ismertetésre úgyis visszatérünk majd, a törvények elfogadását követõen.

HOGYAN TÁMOGASSUK AZ ISZAPKÁROSULTAKAT?

Október 4-én gátszakadás volt a Magyar Alumínium ajkai timföldgyárának vörösiszap-tárolójánál. A katasztrófában kilencen haltak meg, 120-an megsebesültek. Kolontár, Devecser és Somlóvásárhely települések és lakói súlyos károkat szenvedtek. Az erõsen lúgos szennyezõdés a Torna patakon és a Marcal folyón keresztül felhígulva a Dunába jutott. A Torna és a Marcal teljes élõvilága elpusztult.  A Kormány a 245/2010. (X. 6.) Korm. rendeletében veszélyhelyzet hirdetett ki.  Az Önadózó újság kiadója 50.000,-Ft-ot utalt a Magyar Kármentõ Alap számlájára – ezen túl azzal is próbálunk segíteni, hogy összefoglaltuk a támogatásra, adományozásra vonatkozó adó- és illetékszabályokat.  Kérjük olvasóinkat, hogy lehetõségeik szerint pénzbeli és más adományaikkal segítsék a károsultakat.

A KÁROSULTAK TÁMOGATÁSÁNAK ÁFA ÉS TÁRSASÁGI ADÓ KÉRDÉSEI

A Kármentõ Alapról szóló 252/2010 (X.21.) Kormányrendelet 5.§ (4) bekezdése alapján, ha egy gazdasági társaság pénzbeli támogatást utal a Magyar Kármentõ Alap számlájára, az közérdekû kötelezettségvállalásnak minõsül, így igazolás nélkül is elszámolhatóak a társasági adóban költségként.

A KÁROSULTAKRA ÉS A TÁMOGATÓ MAGÁNSZEMÉLYEKRE VONATKOZÓ SZJA RENDELKEZÉSEK

Az Szja törvény alapján a katasztrófa esetén a károsult magánszemélynek nyújtott segély és támogatás e magánszemély adómentes bevétele, és mint ilyent bevallania sem kell. A kármentésben résztvevõk ellátása is adómentességet élvez. Az önálló tevékenységet folytatók és az egyéni vállalkozók által természetben nyújtott támogatás, eszközátadás, szolgáltatás-nyújtás értékével nem kell a bevételt megnövelni.  Az egyéni vállalkozó az által nyújtott közcélú adományt költségként nem számolhatja el – így szól a törvény.

A KÁROSULTAKAT, ILLETVE KÁRMENTÕKET ILLETÕ ILLETÉKMENTESSÉGEK

Azt elmondhatjuk, hogy az Illetéktörvényünk sincs igazán felkészülve az ipari katasztrófák következményeinek kezelésére. Van ugyan olyan illeték-kedvezmény, amely a katasztrófa miatt illeti meg a vagyonszerzõt, de ez csak természeti katasztrófákra vonatkozik. Illetékben is az a kérdés tehát, hogy a vörösiszap természeti – vagy ipari katasztrófa-e? Összefoglaljuk a jelenleg  élõ és igénybe vehetõ illetékmentességeket, amelyek részben érintik a támogatókat is.

AZ ADÓELÕLEG MÉRSÉKLÉSRE IRÁNYULÓ KÉRELEMRÕL AZ ÉVKÖZI ADÓMÉRTÉK VÁLTOZÁS APROPÓJÁN

Az Art. 14.§-a az adókötelezettség részének rendeli az adóelõleg megállapítását és megfizetését. Az adóeljárási törvény 42.§-a kimondja, hogy az adóelõleg megállapítását az adózó önadózás útján teljesíti. Tekintve, hogy a cikk megjelenésekor már a harmadik negyedéves kötelezettségek fizetési határideje eltelt, ezért a szerzõ csak az év utolsó elõlegének megállapítását elemzi.

FIKTÍV SZÁMLA, MINT JÖVEDELEM DOPPING

Az adóhatósági megállapítások jelentõstõs része származik az úgynevezett fiktív számlák befogadásából, a bennük felszámított adó levonásának, visszaigénylésének elutasításából, továbbá a szabálytalan költségelszámolás megállapításából. E számlákból eredõ elmarasztaló megállapítás esetén az adóhatóság rendszerint 50% bírságot szab ki, de 2009-tõl (február 1.) kezdõdõen 75% bírság kiszabására is lehetõsége van, pontosabban kötelezõ a 75% bírság kiszabása fiktív számlán alapuló megállapítás esetén. A bírság rendre a céget, mint jogi személyt terheli. Viszont a bírság kiszabásával nem ér véget az ügy, mivel ha a hatóság észleli a bûncselekmény alapos gyanúját, akkor feljelentést kell tennie a Vámhatóság, illetve bizonyos esetekben a rendõrség felé, akik az adójogi felelõsségen túlmenõen, a személyes, büntetõjogi felelõséget is megállapítják az ügyben. Ez már az ügyvezetõt illetve a fiktív események kidolgozásában résztvevõ személyeket terheli és az elkövetõket  ténylegesen letöltendõ, vagy felfüggesztett szabadságvesztés is fenyegeti.

AZ ÁFA ARÁNYOSÍTÁSA, BEVALLÁSA ÉS KÖNYVELÉSE

Írásunkban bemutatjuk az arányosítás könnyen kialakítható struktúráját.  

SZÁMLÁZÓ PROGRAM VÁLTOZÁSOK - ÉS KÉRDÉSEK

Újabb mizéria van kialakulóban, ezúttal nem egy jogszabály megjelenése, hanem megszûnése az ok. A nemzetgazdasági miniszter rendelete szeptember 27-ével hatályon kívül helyezte azt a rendelkezést, amely szerint "A számlázó programnak a számla adattartalmának papírra nyomtatása során biztosítania kell, hogy a számla eredeti és másolati példánya egymástól megkülönböztethetõ, és eredeti példányként csak 1 példányban legyen nyomtatható." Eddig a hír és ami ebbõl levezethetõ következtetés, hogy egyértelmûen megszûnt mindenféle példány-sorszámozási és példányszám feltüntetési kötelezettség a számítógépes számlákon. A számlapéldányok hiánytalan elszámolásának ezentúl nem feltétele ezek feltüntetése. A szigorú számadásnak sem feltétele ez.

ELLENÕRZÖTT KÜLFÖLDI TÁRSASÁG ADÓZÁSI SZABÁLYAI A GYAKORLATBAN. PÉLDÁK ÉS MAGYARÁZATOK

Az ellenõrzött külföldi társaság fogalma 2010-tõl lényegesen megváltozott. Errõl a lap áprilisi számában jelent meg ismertetés. Olvasói kérésre e cikkhez kapcsolódva (az érthetõség végett részben az abban foglaltakat ismételve) példákon keresztül mutatjuk be mit is jelent az új fogalom, illetve, hogyan kell eljárni a társaságoknak az adókötelezettség megállapításakor, ha ellenõrzött külföldi társaságban van részesedésük, vagy gazdasági kapcsolatban vannak ilyen társasággal. Elõször nézzünk példákat arra, hogy mikor lehet egy külföldi illetõségû nem magánszemély ellenõrzött külföldi társaság.

TÁRSASÁGI ADÓKÖTELEZETTSÉG A KEDVEZMÉNYEZETT ÁTALAKULÁSBAN RÉSZTVEVÕKNÉL

A cikk a kedvezményezett átalakulásban résztvevõ jogelõd és jogutód társasági adóalany adókötelezettségét foglalja össze, példákkal kitérve arra, hogy egy átalakulás mikor minõsülhet kedvezményezettnek és mikor nem. A cikknek az ad aktualitást, hogy 2010-tõl két változás is történt a szabályozásban, amelyre külön felhívom majd a figyelmet.

A MENEDZSMENTDÍJAK ÉS KOMPLEX SZOLGÁLTATÁSOK KEZELÉSE A TRANSZFERÁRAZÁSBAN III.

Írásunk célja a transzferárazás menedzsment díjakhoz kapcsolódó kérdéseinek feltérképezése, más adókockázatokkal való összefüggéseinek vizsgálata, és a menedzsment szolgáltatások szokásos piaci árának meghatározására alkalmazható módszerek bemutatása szerzõdéstípusonként. A szeptemberi számunkban megkezdett írást folytatjuk.

INNOVÁCIÓS JÁRULÉK-KÖTELEZETTSÉG 2010

A Kutatási és Technológiai Innovációs Alapról szóló 2003. évi XC. törvény (a továbbiakban: Innotv.) alapján innovációs járulékfizetési kötelezettség terheli – a 2005. január 1-jétõl hatályos besorolás szerint – a közép- és nagyvállalkozásokat. Az Alap egyik bevételi forrását képezi ugyanis az Innotv. 3. §-ában meghatározott gazdasági társaságok által befizetett innovációs járulék (a továbbiakban: járulék).  Ismertetjük ezen adókötelezettség szakszerû teljesítésének rendjét.

MI MARADT A TEVÉKENYSÉGRE JELLEMZÕ KERESETBÕL?

Oly sok harc és viszontagság után úgy tûnik, ezzel a kérdéssel nem kell foglalkoznunk. Bár el nem fogadott törvényjavaslatokat nem szoktunk elemezni, most ezt kell tennünk: a benyújtott 2011 évi adótörvény-javaslat szerint jövõre ez a bosszantó intézmény megszûnik, 2010-re pedig egy átmeneti rendelkezés talányosan ugyan, de azt mondja, hogy nem kell alkalmazni. Kedves szerzõnk, Lepsényi Mária kérésünkre kidolgozta, hogy milyen lenne az életünk a tevékenységre jellemzõ keresettel – ha életben maradt volna. Induljunk ki abból hogy ez a kérdés le fog kerülni a napirendrõl – azonban biztos, ami a biztos alapon – még bármi megtörténhet – a tevékenységre jellemzõ kereset részletes szabályait taglaló írást elõfizetõink a www.onadozo.hu oldalon olvashatják.  

EGYÉNI VÁLLALKOZÓI TEVÉKENYSÉG SZÜNETELTETÉSE ÉS MEGSZÜNTETÉSE, EGYÉNI CÉGEK ADÓZÁSI KÉRDÉSEI

A 2010. évtõl bevezetett új rendelkezéssel - nevezetesen azzal, hogy az egyéni vállalkozó a tevékenységét szüneteltetheti – sok egyéni vállalkozó élt. E gazdasági döntésnek számos oka lehetett, legtöbb talán a gazdasági környezet volt. Ugyancsak kedvezõ változás az is a 2010. évtõl, hogy az egyéni vállalkozó dönthet úgy, hogy egyéni cégként mûködik tovább mint társas vállalkozás. Az eltelt 10 hónap alatt számos olyan kérdés merült fel, amelyek több esetben bizonytalanságot okoztak a gyakorlatban. Ezen írás célja az, hogy az eddig felmerült gyakori kérdések és problémák alapján összefoglalja a fontosabb tudnivalókat.

TÕKEKIVONÁSSAL MEGVALÓSULÓ TÕKELESZÁLLÍTÁS SZÁMVITELI ÉS ADÓZÁSI SZABÁLYAI

Elõzõ lapszámainkban a saját tõke védelmére vonatkozó cégjogi szabályokkal és ezek számviteli, adózási elszámolásával foglalakoztunk. Jelen írásunk a tõkeleszállítással megvalósuló tõkekivonás feltételeit, számviteli és adózási szabályait ismerteti.

HELYHATÓSÁGI VÁLASZTÁSOK UTÁN: POLGÁRMESTEREK ÖREGSÉGI NYUGDÍJA ÉS KÖZSZOLGÁLATI JÁRADÉKA

A 2010. áprilisi országgyûlési képviselõválasztások kapcsán lapunk májusi számában bemutattuk a képviselõjelöltekre, a megválasztott országgyûlési képviselõkre, valamint a leköszönõ Parlament újra nem választott tagjaira vonatkozó speciális társadalombiztosítási elõírásokat. Most – az október 3-ai önkormányzati választások apropóján – egy jóval szélesebb körben érdeklõdésre számot tartó speciális társadalombiztosítási kérdéskört ismertetünk: a polgármesterek öregségi nyugdíjának és közszolgálati járadékának szabályait.  

HÁROMSZINTÛ ADÓHATÓSÁG OKTÓBER 1-JÉTÕL

2010. október 1-jétõl módosultak az Adó- és Pénzügyi Ellenõrzési Hivatalról szóló 273/2006. (XII. 23.) Korm. rendeletnek (továbbiakban: APEH Korm. rendelet) az állami adóhatóság szervezeti struktúráját meghatározó rendelkezései.  Az új szervezeti forma célja a regionális szervezõdés elõnyeinek megõrzése mellett a feladatoknak arra a szintre történõ telepítése, ahol azok ellátása a leghatékonyabban biztosítható, azaz az adóztatással összefüggõ operatív feladatok adózók közelében, helyi szinten történõ megvalósítása. Az aktuális változásokat ismertetjük.

AZ ELLENÕRZÉS SORÁN FELHASZNÁLHATÓ BIZONYÍTÁSI ESZKÖZÖK II. RÉSZ

Az elmúlt évek vagyongyarapodási vizsgálatainak tapasztalatai alapján megállapítható, hogy az adózók egy része nem rendelkezik információval arról, hogy milyen bizonyítási eszközök állnak rendelkezésére annak érdekében, hogy állításait alá tudja támasztani. Jelen cikk a felhasználható bizonyítási eszközöket és módokat  kívánja részletesen megismertetni.

NEGATÍV PÉNZTÁREGYENLEG MÁRPEDIG NINCS – AVAGY MÉGIS?

Ugye eddig úgy tudtuk, hogy negatív pénztáregyenleg elméletileg – a matematika, a fizika és a való világ szabályai szerint - nincs, ilyen nem létezik.  Nos az adóellenõrzésben elõállhat a negatív pénztáregyenleg - nagyon is valóságosan. Hogyan s miként? Milyen következményekkel? Bemutatjuk.

GAZDASÁGI VEZETÕK ÉS KÖNYVELÕK KÁRTÉRÍTÉSI FELELÕSSÉGE

Elõfizetõink részére októberben tartottuk online konzultációnkat a könyvelõi felelõsség tárgykörében. A felvetett kérdések általánosítható tanulságait foglaljuk össze, az alábbi témakörökben: A könyvelõ iroda szervezeti formája * A felelõsségbiztosítás kérdés * Új ügyfél, félbehagyott könyveléssel * Gazdasági vezetõk kártérítési felelõssége * A munkaviszonyban álló alkalmazottak kártérítési felelõssége * Felelõsség az adóhiányért *  Felelõsség az áfa bevallásért * Kártérítési igények elévülése

A LETILTOTT MUNKABÉR KIFIZETÉSE

Ha az általunk foglalkoztatott munkavállaló tartozásának végrehajtása iránt a bíróság vagy a végrehajtó a munkavállaló munkabérének letiltásáról rendelkezik, a munkabérbõl történõ levonásért a felelõsség a törvény alapján a munkáltatót terheli. Ez adott esetben nem kis terhet ró a munkáltatóra, így például ha a munkavállaló munkabérének végrehajtás alá vonható része nem fedezi a különbözõ jogosultak részére teljesítendõ követelések összegét. Ez esetben a munkáltatónak nemcsak a levonás mértékére vonatkozó szabályokkal kell tisztában lennie, de a levonási sorrendet is ismernie kell annak érdekében, hogy havonta a törvényi elõírásoknak megfelelõen tudja meghatározni és megfizetni az egyes jogosultak részére teljesítendõ összegeket.  

A FELSZÁMOLÁSI ELJÁRÁS BÍRÓSÁGI SZAKÁNAK GYAKORLATI KÉRDÉSEI IV.

A cikk I-III. részeiben az eljárás megindítása, a bizonyítási eljárás és a bírósági döntés meghozatalával foglalkoztam. A folytatásban rátérek a felszámoló által irányított, a bíróság által lényegében csak ellenõrzött tényleges felszámolás periódusára, a hitelezõ(k) teendõire és az adós kötelezettségeire.   

A TELEPHELY BEJELENTÉSI KÖTELEZETTSÉG TELJESÍTÉSE

Az Art. kötelezi a céget arra, hogy telephelyét az állami adóhatósághoz bejelentse. 2007. augusztus 31-ig ezen kötelezettségének a gazdasági társaság a cégbíróságon keresztül tehetett eleget. A Ctv. 2007. szeptember 1-tõl nem teszi kötelezõvé a telephely cégbíróság felé történõ bejelentését, így ettõl az idõponttól kezdve a társaságok közvetlenül az adóhatóság felé is bejelenthetik telephelyüket. A közölt jogesetben az adóhatóság mulasztási bírsággal sújtotta az adózót, mivel telephelyét nem jelentette be határidõben a cégbíróság felé. A bíróság a keresettel támadott határozatot hatályon kívül helyezte.

ADÓINFO 2010 NOVEMBER

***

ÖNADÓZÓ elõfizetéssel - lépéselõnyben az adózásban!

Önadózó - az adózók lapja. Adó, tb. számvitel a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta, 10 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2010. 10-12. hónapra 4.410,-Ft. (1.470,-Ft/hó)  Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek, e-Önadózó. Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra