ELÕZETES AZ ÖNADÓZÓ OKTÓBERI SZÁMÁBÓL

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

ÁTALAKULÁS – SZÁMVITEL. ÁTALAKULÁS - TÁRSASÁGI ADÓ. ÁTALAKULÁS – ÁFA. ÁTALAKULÁS – BEVALLÁS. ÁTALAKULÁS – ILLETÉK. ÁTALAKULÁS – JOG. * HATÁRON ÁTNYÚLÓ TERMÉKÉRTÉKESÍTÉSEK * A JEGYZETT TÕKE LESZÁLLÍTÁS JOGI, SZÁMVITELI ÉS ADÓZÁSI KÉRDÉSEI * HOGYAN SELEJTEZZÜNK? * AZ ADÓSZÁMOS MAGÁNSZEMÉLY JÁRULÉKFIZETÉSE * AZ EURÓPAI UNIÓBAN TÖRTÉNÕ MUNKAVÉGZÉS ÉS JÁRULÉKFIZETÉS * A MAGÁN-NYUGDÍJPÉNZTÁRI TAGDÍJ UTALÓLAGOS ELSZÁMOLÁSA * KÜLFÖLDIEK ENGEDÉLYMENTES FOGLALKOZTATÁSA * VEZETÕI SZÁMVITEL. EREDMÉNY(TELEN) KIMUTATÁS * TANULJUNK BEFEKTETNI * 1%-OS KÉRDÉSEK * AZ IRODAI VÁRÓK * Az Önadózó újság megvásárolható az In Medio és Relay hírlapüzletekben!

ÖNADÓZÓ - az adózók lapja. Adó - Tb. - Számvitel. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Elõfizetési díj  2009. még 13.205,-Ft (1-12. hónap) Önadózó, a nélkülözhetetlen munkatárs! Elõfizetés: info@onadozo.hu Személyesen: Önadózó Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010
 
***

ELÕZETES AZ ÖNADÓZÓ OKTÓBERI SZÁMÁBÓL

AZ ADÓTANÁCSADÓK TÁRSADALMI MEGÍTÉLÉSE

Junkerné dr. Szûcs Zsuzsanna szerint az adózási és a számviteli munka megbecsültsége az elmúlt tíz évben igen csak lecsökkent. Miközben egyre nagyobb befektetést igényel, hogy valaki megszerezze a szükséges tudást.

GAZDASÁGI TÁRSASÁGOK ÁTALAKULÁSA

Az átalakulás – annak minden formája - egy több szakterület együttmûködését kívánó összetett eljárás, amelyben együtt alkalmazandók a társasági jogi, cégjogi, illeték-, adózási  és számviteli jogszabályok, ez mellett össze kell hangolni az eltérõ tulajdonosi érdekeket is. A jogi, számviteli eljárás és a kapcsolódó adózási pontok egyenként is bonyolultak és a rejtik a hibalehetõségeket. Aktuális rovatunkban komplex módon foglalkozunk az átalakulás kérdéseivel: bemutatjuk az átalakulás számvitelét, a társasági adó és áfa kérdéseit, a bevallási szabályokat, az illetékkötelezettségeket, és az átalakulások jogi feladatait. A téma sokrétû – a számviteli feladatok ismertetését következõ számunkban folytatjuk, és az átalakulások szja kérdéseit is akkor ismertetjük.

ÁTALAKULÁS – SZÁMVITEL.  GAZDASÁGI TÁRSASÁGOK ÁTALAKULÁSÁNAK SZÁMVITELE

A gazdaság állandóan változó körülményei folyamatosan arra kényszerítik a gazdálkodó szervezeteket, hogy alkalmazkodjanak ezekhez az adottságokhoz. Ezekre a kihívásokra a társaságok gyakran csak úgy tudnak hathatós választ adni, ha a feltételeknek megfelelõen alakítják szervezeteiket. Ezek a változások néha a nagyobb szervezeti formákat, néha a kisebb szervezeti formákat helyezik elõtérbe. Tekintsük át ezeknek a szervezeti változásoknak - a társaságok átalakulásainak - a számviteli szabályait.

ÁTALAKULÁS - TÁRSASÁGI ADÓ. TÁRSASÁGI ADÓ KÖTLEZETTSÉGEK AZ ÁTALAKULÁS SORÁN

Az egyes adónemek közül a társasági adó az, amely a legtöbb kérdést veti fel az átalakulások során.  Az átalakulás különbözõ kötelezettségeket jelent a társasági adót érintõen a megszûnõ társasági adóalanynak,  a jogutódnak, valamint az átalakuló adózó jogutódban részt venni nem kívánó, illetve résztvevõ tagjának, részvényesének.  Ezen kötelezettségeket ismertetjük.

ÁTALAKULÁS – ÁFA. A GAZDASÁGI TÁRSASÁGOK ÁTALAKULÁSÁNAK ÁFA TÖRVÉNY SZERINTI ADÓZÁSA

Megvizsgáljuk, hogy az általános forgalmi adó körében milyen szabályok vonatkoznak a gazdasági társaságok átalakulására és azok speciális formáira.

ÁTALAKULÁS – BEVALLÁS. GAZDASÁGI TÁRSASÁGOK ÁTALAKULÁSÁHOZ KAPCSOLÓDÓ BEVALLÁSI SZABÁLYOK

Amennyiben egy adózó a gazdasági társaságokról szóló törvény rendelkezéseinek alkalmazásával átalakul, ezen körülményhez bejelentési, bevallási kötelezettségek kapcsolódnak. Az átalakulás jogi hátterét a rovat további írásai ismertetik, itt bemutatjuk az egyes adókötelezettségek szabályait, valamint a legfontosabb bevallásokat, melyeket az adózóknak be kell nyújtaniuk ezen gazdasági esemény kapcsán.

ÁTALAKULÁS – ILLETÉK. ILLETÉK A GAZDASÁGI TÁRSASÁGOK ÁTALAKULÁSA SORÁN

Leltárt készítünk az illetékmentes átalakulásokról, megvizsgáljuk milyen vagyonszerzésekre terjed ez ki.  És feltárunk egy sürgõsen rendezendõ kérdést: a jogalkotó, vagy a Legfelsõbb Bíróság teremtsenek egyértelmû jogi helyzetet az egyéni vállalkozók átalakulása kérdésében – mert az meglehetõsen diszkriminatívnak tûnik, hogy mindenki illetékmentesen alakulhat át – kivéve éppen az egyéni vállalkozót.

ÁTALAKULÁS – JOG. A GAZDASÁGI TÁRSASÁGOK ÁTALAKULÁSÁNAK JOGI KÉRDÉSEI

Az adóhatóság adóhiánnyal, bírsággal, a Cégbíróság hiánypótlással értékelheti az átalakulási produktumot – ezért az adótanácsadók és számviteli szakemberek elsõsorban az adóhatóságnak, az ügyvédek a cégbíróságnak kívánnak megfelelni az átalakulás bonyolítása során. Persze ne feledkezzünk meg arról sem, hogy az átalakulás során a vállalkozásnak és a tulajdonosnak is meg kell felelnünk. Az átalakulás jogi lépéseit foglaljuk össze, illetve számba vesszük az átalakulásra vonatkozó jogszabályokat.  

HATÁRON ÁTNYÚLÓ TERMÉKÉRTÉKESÍTÉSEK

A vállalatvezetõknek a határon átnyúló termékértékesítések szabályait figyelembe kell venniük, és készség szinten kell ismerniük egy-egy külkereskedelmi ügylet megkötése során, mivel az adótartalom (20%) olyan magas, hogy egy „elszerzõdés” veszteségessé teheti az ügyletet, és hosszútávon a szabályok helytelen alkalmazása a gazdasági társaság létét veszélyezteti.

A JEGYZETT TÕKE LESZÁLLÍTÁS JOGI, SZÁMVITELI ÉS ADÓZÁSI KÉRDÉSEI

A törzstõkével, alaptõkével kapcsolatos gazdasági események jogszabályi háttere a megváltozott tõkeminimum kapcsán.  2007 õszén több ponton változott a Gazdasági társaságokról szóló 2006. évi IV. törvény. A múlt év szeptember elsejével életbe lépõ változások érintették a korlátolt felelõsségû társaságok és a zártkörûen alapított részvénytársaságok alaptõkéjét is, melynek kapcsán lehetõség nyílt a már meglévõ cégek törzstõkéjének, alaptõkéjének leszállítására. Írásunkban a jegyzett tõke leszállítás jogi, számviteli és adózási szabályait ismertetjük.

HOGYAN SELEJTEZZÜNK?

A vállalkozások jellemzõen az év végére idõzítik selejtezési tevékenységüket. Leginkább azért közkedvelt ez a megoldás, mert az év végén amúgy is kötelezõ leltározás kapcsán szembesülnek legjobban a vállalkozás gazdasági, mûszaki vezetõi a meglévõ eszközök tulajdonságaival és ennek ismeretében rögtön tudnak dönteni ezen eszközök sorsáról. Pedig az év végi leltározást meg tudnánk könnyíteni, ha már évközben is folyamatosan figyeljük eszközállományunkat, és a felesleges eszközöket leselejtezzük. Hamarabb végzünk év végi számolgatással és így több idõt tölthetünk családunk körében az ünnepi napokban.

AZ ADÓSZÁMOS MAGÁNSZEMÉLY JÁRULÉKFIZETÉSE

Az adószámmal rendelkezõ magánszemélyek foglalkoztatását sok foglalkoztató még mindig tévesen ítéli meg. Mivel az adószámos magánszemély az elvégzett munkáról számlát állít ki, ezért a foglalkoztatók – tévesen - ezt úgy veszik, hogy a magánszemély saját maga rendezi az adóját és a járulékait, õket pedig semmilyen ezzel kapcsolatos kötelezettség nem terhel. Az írás a legfontosabbnak tudnivalókat ismerteti.

AZ EURÓPAI UNIÓBAN TÖRTÉNÕ MUNKAVÉGZÉS ÉS JÁRULÉKFIZETÉS

A kérdésben napjainkban még mindig igen sok probléma merül fel a társadalombiztosítási jogszabály gyakorlati alkalmazása során. Áttekintjük az uniós munkavégzésre, kiküldetésre és vállalkozásra vonatkozó szabályokat.

KÜLFÖLDIEK ENGEDÉLYMENTES MAGYARORSZÁGI FOGLALKOZTATÁSÁNAK BEJELENTÉSE

2008. január 1.-tõl a foglalkoztató köteles bejelenteni - a foglalkoztatás helye szerint illetékes munkaügyi központnak - mindazoknak a  külföldi személyeknek a foglalkoztatását, akiknek a magyarországi foglalkoztatásához nincs szükség munkavállalási engedélyre. A bejelentési kötelezettség csak a 2008. január 1-jét követõen létesített foglalkoztatási jogviszonyokban áll fenn. A foglalkoztatás kezdõ idõpontját legkésõbb a foglalkoztatás megkezdésének napján, a foglalkoztatás megszûnését az azt követõ napon kell bejelenteni.

A MAGÁN-NYUGDÍJPÉNZTÁRI TAGDÍJ UTALÓLAGOS ELSZÁMOLÁSA

Gyakran elõfordul, hogy a foglalkoztató nem értesül idõben arról, hogy munkavállalója magánnyugdíjpénztár tagja, vagy késõbb jut tudomására olyan információ, amely számára tagdíjfizetéssel összefüggõ kötelezettséget von maga után, ugyanakkor az érintett idõszakra már a teljes összegû nyugdíjjárulék bevallásra és befizetésre került.

VEZETÕI SZÁMVITEL. EREDMÉNY(TELEN) KIMUTATÁS (1.RÉSZ)

A kötelezõen készítendõ eredménykimutatás többnyire nagyon keveset mond a tulajdonos számára. Vagyis ez egy eredménytelen kimutatás: nem derül ki belõle, hogyan menedzselhetnénk cégünket jobban. Ebbe nem feltétlenül kell beletörõdnünk, mert könnyen készíthetünk olyan vezetõi számviteli eredménykimutatást, amely ennél sokkal beszédesebb, és a cég hatékonyabbá tételéhez kiindulópontul szolgálhat. Különösen a változó költségek megfelelõ kezelése és a fedezet fogalmának beépítése segít sokat a gyakorlatban.

TANULJUNK BEFEKTETNI. SZUBJEKTÍV KÖNYVAJÁNLÓ VÁLLALKOZÓKNAK 12.

Warren Buffett a világ leggazdagabb embere. Idõnként elosztogatja a vagyona felét, de olyan remekül forgatja a maradékot, hogy ismét csak õ lesz a leggazdagabb. Hogyan csinálja? Éppen errõl szól ez a könyv.

1%-OS KÉRDÉSEK.  MILYEN FELTÉTELEKKEL LEHET AZ ALAPÍTVÁNY AZ 1%-OS FELAJÁNLÁS KEDVEZMÉNYEZETTJE?

A jogeset azt vizsgálja, hogy az alapítvány jogosult volt-e az 1%-os felajánlások fogadására, ha nem mindenben tett eleget a rá vonatkozó jogszabályi rendelkezéseknek.

AZ IRODAI VÁRÓK

Mi jut eszünkbe, ha meghalljuk ezt a szót: várakozás? Idõpocsékolás, tömeg, sorban állás, idegeskedés, türelmetlenség, szûk és levegõtlen folyosók, kényelmetlen székek. Legtöbbször még akkor is rosszul éljük meg, ha az ajtó másik felén ülünk, hiszen tudjuk, hogy akik odakint vannak, azt várják el tõlünk, hogy minél elõbb fogadjuk õket.

KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK
ÖNADOZÓ ONLINE
ADÓ INFO

***

Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb. - Számvitel. Megjeleneik minden hónap elsõ napján.

A 2009. évi elõfizetésdíj összege még 13.205,-Ft (1-12. hónap).


Az elõfizetõi díj átutalható az ADÓNET.HU Zrt. 11709002-29903043 számú bankszámlájára. A befizetésrõl számlát küldünk - kérjük a számlázási és szállítási adatok megadását. Elõfizetés: info@onadozo.hu Tel: 06 1 299 0880
 
***

20% kedvezmény Önadózó régi és új elõfizetõknek:

1. Gazdasági események kontírozása A-tól Z-ig
A kiadvány a gazdasági események könyvviteli elszámolását mutatja be, számlaosztályonkénti rendszerezésben, de külön fejezet foglalkozik a zárlat és a speciális céghelyzetek számvitelével kapcsolatos könyvelési tételekkel. A kiadványt elsõsorban gyakorló könyvelõknek ajánljuk. Terjedelem: 377 oldal. Kiadó Saldo Zrt. Ára: 3.900,-Ft + postaköltség. Önadózó régi és új elõfizetõknek 20% kedvezmény.

2.Az új Áfa törvény magyarázatokkal
A kiadvány a 2008. május 1-jétõl hatályos módosítások figyelembevételével készült, az áfa törvény minden egyes paragrafusához fûz magyarázatokat. A szerzõk többsége a PM és az APEH munkatársa. Terjedelem 280 oldal - Kiadó: Saldo Zrt. Ára: 4.200,-Ft. Önadózó régi és új elõfizetõknek 20% kedvezmény.

***

ELÕFIZETÕKNEK INGYENES E-KÖNYVEK:

Elõfizetõk részére az alábbi e-könyvek (elektronikus dokumentumok) ingyenes letöltését biztosítjuk a www.onadozo.hu alatt:
1. Önadózó Áfa Kézikönyv 2008
2. Segédlet az állami támogatásra jutó áfa utólagos visszaigényléséhez
3. Tõzsdei ügyletek könyvviteli elszámolása
4. Devizás ügyletek könyvviteli elszámolása
5. Vagyongyarapodás ellenõrzési tanácsadó
6. Számviteli szabályzatok könyve
7. Pénzkezelési Szabályzat 2008
8. Diákfoglalkoztatás kézikönyve 2008
9. Segédlet APEH méltányossági kérelmek elõterjesztéséhez
10. Foglalkoztatási jogviszonyok és közterhei 2008
11. UNIÓS TÁMOGATÁSI RENDELETEK GYÛJTEMÉNYE

***

ÖNADÓZÓ HÍRLEVÉL – hogy a könyvelés rendben legyen!

Gyors és pontos adózási információk heti rendszerességgel. Megbízható válaszok a gyakorlati problémákra. A feliratkozás ingyenes, és egyéb kötelezettséggel sem jár, csak az e-mail címet kell megadni. Bónuszként a feliratkozással azonnal letölthetõ egy szabadon választott szakmai e-kézikönyv.

ÖNADÓZÓ HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS ITT!

***

ÖNADÓZÓ KÉZIKÖNYVEK

Könyvelõk kézikönyve (9.900,-Ft + postakts.)
Járulékfizetési ABC 2008 (4.900,-Ft + postakts.)
Lízing Kézikönyv (4.990,-Ft + postakts.)
Vagyongyarapodás és adóellenõrzés (9.900,-Ft + postakts.)

Megrendelés: info@adonet.hu www.adozasikonyvek.hu

***

Önadózó Ügyfélszolgálat: Budapest József krt. 53

Önadózó elõfizetés, korábbi számok, Önadózó kézikönyvek megvásárolhatók ügyfélszolgálatunkon Budapest József krt. 53. I. em. 8. alatt. Telefon: (1) 267 5010

Elõfizetés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra