ELÕZETES AZ ÖNADÓZÓ SZEPTEMBERI SZÁMÁBÓL

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

Szakképzési hozzájárulás változások szeptemberben * 10 százalékos társasági adómérték * Termékértékesítések áfa törvény szerinti adózása I. * Döntési folyamatábra az ingatlanértékesítések áfa kötelezettségének meghatározásához * Lakóház áfa - rés a pajzson? * Biztosítási szerzõdések a személyi jövedelemadó rendszerében * Közösségen belüli ügyletek számviteli elszámolása * A skontóról a gyakorlatban * Átalakulási vagyonmérleg – és az oda vezetõ út * Meghatalmazás az Apeh elõtti eljárásra * Járulékfizetési kérdések és válaszok * Mikor érdemes nyugdíjba menni? * Esetek a nyugdíjbiztosítás gyakorlatából * Egészségkárosodott személyek szociális járadékai * A szellemi szabadfoglalkozásról * Cégautót – vagy saját autót vegyünk? * A munkavállalói rendes felmondás alapvetõ szabályai * Személyiségfejlesztés a vállalkozásban * Építkezés vizsgálata vagyongyarapodás ellenõrzésben * Mozgássérültek az irodában * AdóInfo

ÖNADÓZÓ HÍRLEVÉL – hogy a könyvelés rendben legyen!

Gyors és pontos adózási információk heti rendszerességgel. Megbízható válaszok a gyakorlati problémákra. A feliratkozás ingyenes, és egyéb kötelezettséggel sem jár, csak az e-mail címet kell megadni. Bónuszként a feliratkozással azonnal letölthetõ egy szabadon választott szakmai e-kézikönyv.


***

ELÕZETES AZ ÖNADÓZÓ SZEPTEMBERI SZÁMÁBÓL

SZAKKÉPZÉSI HOZZÁJÁRULÁS VÁLTOZÁSOK SZEPTEMBERBEN

A szakképzési hozzájárulási fizetési kötelezettség egy része teljesíthetõ gyakorlati képzést folytató intézménynek történõ fejlesztési támogatás nyújtásával. A fejlesztési támogatásra vonatkozó szabályozás 2008. szeptember 1-tõl módosul, a cikk ezen jogszabályi változást ismerteti.

„BLICCELÜNK ÉS LÉGKONDIS VILLAMOST AKARUNK”

Szûts László társadalombiztosítási szakértõ szerint a személyi jövedelem adózás az adózás, míg a szociálpolitika az szociálpolitika, és a kettõt nem szabad összekeverni. A jövõ pedig mindenképpen az adón keresztüli kedvezmények csökkentésének az irányába hat, amit azonban nem könnyû megvalósítani, mert mára az adón keresztüli kedvezmények nagyon nagy súlyt kaptak és megszüntetésük nagyon nagy érdekcsoportok ellenállásába ütközik.

10 SZÁZALÉKOS TÁRSASÁGI ADÓMÉRTÉK

Egy vállalkozás által fizetendõ társasági adó összegét 2008-tól jelentõsen befolyásolja a 10 százalékos adókulcs alkalmazásnak kiterjesztése, amely szerint a korábbi 5 millió forint adóalap helyett 50 millió forint adólap után számítható az adó 10 százalékos kulccsal, s csak az ezt meghaladó adóalapra vonatkozik a 16 százalékos mérték. Tekintettel arra, hogy az 50 millió forint jellemzõen a kis- és középvállalkozásoknál képvisel az adóalapon belül nagyobb arányt, e lehetõség e vállalkozói kör számára jelenthet érdemi adóteher mérséklést.

TERMÉKÉRTÉKESÍTÉSEK ÁFA TÖRVÉNY SZERINTI ADÓZÁSA I.

Az Önadózó elõzõ számaiban a szolgáltatások adózásával foglalkoztunk. A teljesség igénye megköveteli, hogy a témakör után a másik nagy adóztatandó körrel foglalkozzunk, különös tekintettel arra, hogy a törvény újrakodifikálása következtében a mondhatni változatlan szabályok alkalmazása bizonytalanságot okoz az adózók, könyvelõk körében. Néhány kisebb szabálymódosulás viszont nem tûnik ki egyértelmûen a törvénybõl, így azokra szükséges a fokozottan rávilágítani.

DÖNTÉSI FOLYAMATÁBRA AZ INGATLANÉRTÉKESÍTÉSEK ÁFA KÖTELEZETTSÉGÉNEK MEGHATÁROZÁSÁHOZ

A PROFIT ADÓ EXPO ELÉ

Az idén második alkalommal rendezik meg az Adó Expót. Vajon megfelelõ-e az információáramlás, eljutnak-e a szükséges tudnivalók az adózókhoz, illetve a vállalkozók és a gazdálkodó szervezetek visszajelzései az illetékesekhez? Az elsõ magyarországi Adó-Expó Konferencia és Kiállítás szervezõi szerint nem. A konferenciával egybekötött kiállítás elsõdleges célja, hogy az érdeklõdõknek egy helyen tudjon átfogó képet, információt adni a hazai és az európai gazdasági-pénzügyi élet gyakorlatáról. A fórum elõmozdítja a gazdasági élet valamennyi szereplõje között a zökkenõmentes kommunikációt - az illetékes szakemberek jelenléte, illetve a sokrétû szakmai programok biztosításával. Az elsõ napra tervezett nemzetközi kerekasztal-beszélgetésen pedig az is kiderül, hogy a környezõ országokban az adózással foglalkozók milyen nehézségekkel találkoztak, és miként sikerült megoldaniuk a problémákat.

LAKÓHÁZ ÁFA - RÉS A PAJZSON? AVAGY MEGKERÜLT A BÖLCSEK KÖVE?

Az adózói alkímia tudománya az elmúlt húsz évben azzal fogalakozott, hogy megtalálja az adózási bölcsek kövét, avagy hogyan lehet lakóingatlanhoz jutni olyan módon, hogy az építés/beszerzés áfa tartalma levonható legyen és az értékesítésre adót ne keljen felszámítani. Saját magam azon dolgoztam az elmúlt húsz évben, hogy bebizonyítsam azoknak, akik felfedezni vélték a bölcsek kövét, hogy a bolondok aranyát találták meg és nem a valódi megoldást, természetesen tanulópénz, bírság kíséretében.

A BIZTOSÍTÁSI SZERZÕDÉSEK A SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ RENDSZERÉBEN

A biztosítóintézetekkel kötött biztosítások adójogi szempontból lehetnek adómentesek és adókötelesek már a díjfizetés idõszakában, vagy a biztosító általi kifizetés idõpontjában. A következõkben ezen eseteket ismertetjük.

KÖZÖSSÉGEN BELÜLI ÜGYLETEK SZÁMVITELI ELSZÁMOLÁSA

Devizás ügyletek könyvviteli elszámolása cikksorozathoz kapcsolódik a jelen írásunk is. A cikkben a Közösségen belüli termékértékesítés és termékbeszerzés könyvekben való szerepeltetése kerül bemutatásra, a kapcsolódó áfa elszámolásra tekintettel is. A rövid elméleti összefoglalón túl számpélda is szemlélteti az elszámolást.

A SKONTÓRÓL A GYAKORLATBAN

A könyvelõk életében elég sok bosszúságot okoz az utólag adott vagy kapott engedmények késedelmi kamattal arányos és nem arányos részének szétválasztása. Pedig elkerülhetetlen a feladat, mert a társasági adó törvény szerint a nem arányos résszel adóalapot kell korrigálni. 2008-tól ez a „kellemetlen” szabály csak látszólag szûnt meg a törvényben, fellélegezni tehát nem lehet; a számviteli törvény szerinti két eredménykategóriára továbbra is meg kell osztani az engedmény mértékét.

ÁTALAKULÁSI VAGYONMÉRLEG – ÉS AZ ODA VEZETÕ ÚT

Gyakran teszik fel a kérdést a vállalkozók: maradjon a társaságuk Bt, vagy legyen inkább Kft. Mindkettõ mellett és ellene is lehet érveket találni, így a döntés meghozatalához inkább az adott üzleti szituációt kell megvizsgálni. A váltáshoz nemcsak ügyvéd, hanem könyvelõ és könyvvizsgáló is szükséges, ezért nem árt tudnunk, mi a feladatunk.

MEGHATALMAZÁS AZ APEH ELÕTTI ELJÁRÁSRA

Egy ügyben hiánypótlást kaptam az adóhatóságtól, hogy csatoljam állandó meghatalmazásomat az elõírt nyomtatványon: „Tájékoztatjuk, hogy 2008. január 1-tõl jogi képviselõ, illetve meghatalmazott abban az esetben járhat el hivatalunk felé, ha meghatalmazását a 08VAMO nyomtatványon jelenti be.” – szólt a felhívás. De hát eseti megbízásról van szó – itt nem kellene. Utánajártunk, hogy milyen meghatalmazást kérhet az adóhatóság – ha az adózó nem személyesen jár.

JÁRULÉKFIZETÉSI KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK

Munkavégzés gyed folyósítása alatt - Nyugdíjas üzletvezetõ után fizetendõ járulékok - Kft. tagok jövedelme - Tevékenységet nem végzõ egyéni vállalkozó járulékai - Ápolási díj - fizetés nélküli szabadságon - Nyugdíjas beltag járulékai - Start-kártyás foglalkoztatás többes jogviszonyban - Munkaviszony melletti megbízási jogviszony bejelentése - Megbízási jogviszony közterhei - Többes jogviszony elbírálása - Nyugdíjas egyéni vállalkozó munkaviszonyban - Felszolgálási díj - Munkavállaló bejelentése és tájékoztatása

MIKOR ÉRDEMES NYUGDÍJBA MENNI? HÁROM NYUGDÍJAS TÖRTÉNETE

A fenti címmel az újság 2007. évi 2. számában megjelent cikket folytatom, aktualizált adatokkal és eredményekkel. Az adatokból látható a 2008. évi változások hatása a nyugdíjakra. Míg az elõzõ években jellemzõ volt, hogy késõbbi nyugdíjba vonulás magasabb nyugdíjat eredményezett, addig 2007/2008 fordulójára ez nem igaz, illetve nyugdíjcsökkenés következett be.

ESETEK A NYUGDÍJBIZTOSÍTÁS GYAKORLATÁBÓL

Nyugdíjemelési kérelem beadásának feltételei – Szolgálati idõ megállapítása a gyermekekre tekintettel – Korkedvezményes nyugdíj - Ki jogosult 2008 évben elõrehozott öregségi nyugdíjra?

EGÉSZSÉGKÁROSODOTT SZEMÉLYEK SZOCIÁLIS JÁRADÉKAI

Írásunkban azt vizsgáljuk, hogy az egészségkárosodott személyek szociális járadékainak 2008.január 1-jétõl életbe lépett új szabályai szerint ki jogosult átmeneti járadékra és rendszeres szociális járadékra

A SZELLEMI SZABADFOGLALKOZÁSRÓL

Mi a szellemi szabadfoglalkozás? Milyen tevékenységek végezhetõk szellemi szabadfoglalkozásban? Jogszabályok és képesítési feltételek. Milyen adókkal, járulékokkal kell számolni, hogyan kell azokat megfizetni és bevallani? Miért elõnyös az EKHO?

CÉGAUTÓT – VAGY SAJÁT AUTÓT VEGYÜNK?

Felgyorsult világunkban szinte minden vállalkozás elképzelhetetlen gépjármû nélkül. Ügyeket minden vállalkozásban mindig kell intézni, ehhez pedig a gépjármû-használat elengedhetetlennek mondható. Bár az adótörvények elismerik a gépjármû-használattal kapcsolatos költségeket, de szigorú feltételekhez kötik, ezért az adóellenõrzések során elkerülhetetlenül sorra kerül gépjármûvek használatával kapcsolatos költségek ellenõrzése is. Az már a társaságok egyéni döntése, hogy a társaság tulajdonában lévõ gépjármûveket használják a dolgozók a hivatali célú használatra, vagy a munkavállalók a saját tulajdonukban lévõ gépjármûveket használják és számolják el költségtérítésként. Jelen cikkünkben megpróbáljuk a hivatali ill. a saját tulajdonú gépjármû mellett szóló érveket és ellenérveket is felsorakoztatni, így mindenki akár az esedékes autóvásárlása elõtt el tudja dönteni, hogy neki melyik megoldás az, ami a legjobban megfelel.

A MUNKAVÁLLALÓI RENDES FELMONDÁS ALAPVETÕ SZABÁLYAI

A munkaviszony fennállása alatt olyan változások következhetnek be a munkavállaló körülményeiben, amelyek következtében már nem áll érdekében munkaviszonyának fenntartása. A munkavállalónak joga van ahhoz, hogy a részérõl a továbbiakban már nem kívánt, határozatlan idejû munkaviszonyt egyoldalú jognyilatkozatával bármikor megszüntesse.

SZEMÉLYISÉGFEJLESZTÉS A VÁLLALKOZÁSBAN

A múltkor az egyik kiváló vállalkozási HR szakemberrel ebédeltem, és arra került a szó, hogy mennyi olyan cégvezetõt láttam, aki elért egy olyan pontot, ahonnan nem tud a cége tovább fejlõdni. Ennek az oka leggyakrabban nem az objektív külsõ körülményekben van, hanem a cégvezetõ maga a ludas a dologban. Mit lehet ilyenkor tenni? – kérdeztem. Ilyenkor csak a személyiség fejlesztés segít – jött a válasz.

ÉPÍTKEZÉS VIZSGÁLATA VAGYONGYARAPODÁS ELLENÕRZÉSBEN

Az alábbi jogesetben a bíróságnak vagyonosodási vizsgálat során hozott adóhatározat jogszerûségét kellett elbírálnia. - Bizonyítás vagyonos ügyben: mikor indokolt külföldi adóhatóság megkeresése? - A nyító tétel igazolása. – Mivel bizonyíthatók az építési költségek? Vitatható-e az egészségügyi hozzájárulás megállapítása?

KÖLTSÉGMENTESSÉGET ELUTASÍTÓ ADÓHATÓSÁGI VÉGZÉS BÍRÓSÁG ELÕTT NEM FELÜLVIZSGÁLHATÓ

Az adóhatározat elleni fellebbezésére az adózó nem fizette meg a fellebbezési illetéket, hanem költségmentességi kérelmet terjesztett elõ. Erre van jogi lehetõség – azonban az I-II. fokú adóhatóságok a költségmentességi kérelmet elutasították. Az adózó további jogorvoslati kérelmével már a bírósági felülvizsgálat korlátait feszegette.

MOZGÁSSÉRÜLTEK AZ IRODÁBAN

Ugye mindannyian emlékszünk arra, amikor elõször tévedtünk be valamelyik intézmény mosdójába, amelyet mozgássérülteknek alakítottak ki. Jól megnéztünk mindent, mert érdekes volt a nagyobb terület, a különbözõ rudazatok, kapaszkodók. Vajon tényleg ennyire különleges az õ részükre kényelmessé, használhatóvá tett tér, vagy csak számunkra szokatlan még?

KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK

ÖNADÓZÓ ONLINE

Mikor veszélyes a tagi kölcsön visszafizetése? - A használtautó beszámítás adókockázatai - Fõkönyvelõk veszélyben - Termékdíjfizetés reklámkiadványok után - Régen 67.13 volt, az az új TEAOR szerint 66.19 - Termõföldet csak termõföldre lehet cserélni! - E-mail útján tilos a közvetlen reklám - Foglalkozás-egészségügyi kötelezettségek

ADÓ INFO

***

ÖNADÓZÓ - az adózók lapja. Adó - Tb. - Számvitel. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Elõfizetési díj 2008. szeptembertõl decemberig 4.400,-Ft. Önadózó, a nélkülözhetetlen munkatárs! Elõfizethetõ: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra