Energiaadó bevallása

Forrás: www.nav.gov.hu | Szerző: NAV

Címkék: energiaadó


Önadózás esetén az adókötelezettséget havonta kell bevallani és az adót megfizetni. Az adóalanynak az energiaadót a tárgyhót követő hó 20. napjáig kell bevallania és megfizetnie, illetve azt addig jogosult visszaigényelni.

Amennyiben az adóalanynak adófizetési kötelezettsége keletkezett és egyúttal adó-visszaigénylési jogosultsága is fennáll, a kettő különbözeteként megállapított nettó adót köteles bevallani, a tárgyhó első napjától a tárgyhó utolsó napjáig terjedő adómegállapítási időszakra. Az adó-megállapítási időszakra vonatkozóan vissza nem igényelt adó az elévülési időn belül levonható, visszaigényelhető. 
 
A törvény alapján adó-visszaigénylésre jogosult – de adófizetésre nem kötelezett – személy a tárgyhó első napjától a tárgyhó utolsó napjáig terjedő adó-megállapítási időszakra, havonta, a tárgyhót követő hó 20. napjától érvényesítheti adó- visszaigénylési jogosultságát.
 
Gyakorított adó-visszaigénylési lehetőséget biztosít a törvény a kémiai redukcióban, elektrolitikus és kohászati folyamatban felhasznált energia, illetve a vegyipari alapanyagként felhasznált földgáz után megfizetett adó visszaigénylésére. Ennek alapján a tárgyhó 15. napjáig felhasznált energia utáni adó már a tárgyhó utolsó napjától visszaigényelhető. 
 
A gyakorított visszaigénylés feltétele azonban, hogy a visszaigényelhető adó a tárgyhó 15. napjáig a 10 millió forintos értékhatárt elérje. A törvény szerint az adófizetésre kötelezett, illetőleg az adó-visszaigénylésre jogosult adóbevallási kötelezettségét kizárólag elektronikus úton teljesítheti. (Az adóügyek állami adóhatóság előtt történő elektronikus intézésének szabályairól és egyéb adózási tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról szóló 47/2013. (XI.7.) NGM rendelet határozza meg az elektronikus energiaadó bevallás benyújtásának részletes szabályait, módját és technikai feltételeit.) 
 
Az adóbevallási és adatszolgáltatási kötelezettség elektronikus úton történő teljesítéséhez a NAV internetes honlapján formanyomtatványt, elektronikus űrlapot tesz közzé. Az erre a célra szolgáló 14J03-as nyomtatvány elérhető az alábbi elérési útvonalon: www.nav.gov.hu/ Letöltések / Nyomtatványkitöltő programok.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra