Enyhén visszaesett a kiskereskedelmi forgalom

ART

Nyomtatás
Forrás: MTI

A kiskereskedelmi értékesítés volumene - a naptárhatástól megtisztított és a szezonális adatok alapján - júniusban 0,5 százalékkal mérséklõdött az elõzõ hónaphoz képest, amikor 0,5 százalékkal nõtt áprilishoz képest.

_____________________________________

Kérjen ingyenes Önadózó bemutató számot!

Az Önadózó újság egy korábbi számának megküldésével Ön betekintést nyerhet abba a mûhelymunkába, amellyel havonta többezer vállalkozás, intézmény és tanácsadó részére nyújtunk segítséget, szakmai információkat, megoldásokat adókötelezettségeik szakszerû teljesítéséhez. Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb - Számvitel - Munkaügy a gyakorlatban, havonta 64 oldalon. A megadott postacimre megküldjük, jelezze e-mailben: info@onadozo.hu

__________________________________________

Enyhén visszaesett a kiskereskedelmi forgalom júniusban

A tavaly júniusival összevetve szintén 0,5 százalékkal csökkent a forgalom a májusi 0,7 százalékos növekedés után, naptárhatással kiigazított adatok szerint, az elsõ félévben pedig lényegében stagnált, 0,2 százalékkal apadt az elõzõ év azonos idõszakához képest - közölte szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az elsõ félévben csak januárban és májusban regisztrált növekedést havi összevetésben a statisztika.

Az adatok szerint az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldõ kiskereskedelemben 658 milliárd forint értékû árut forgalmaztak júniusban, az elsõ  félévben 3.579 milliárd forint forgalom realizálódott.

A 2005-ös átlagos kiskereskedelmi forgalom volumenével összehasonlítva júniusban 6,1, a második negyedévben 8,2 az elsõ félévben pedig 14,5 százalékkal csökkentek az eladások.

A kiskereskedelmi eladások értékében 45 százalék volt az élelmiszer- és élelmiszer jellegû vegyes árucikk, 19 az üzemanyag-, 12 százalék a bútor-, háztartási cikk-, építõanyag-kiskereskedelmi üzletek részesedése, a többi üzlettípus együttes részesedése 24 százalék volt 2011 elsõ felében.

Az elõzõ év azonos idõszakához képest az élelmiszer- és élelmiszer jellegû vegyes kiskereskedelmi forgalom volumene 2011. júniusban 0,5 százalékkal nõtt, az elsõ félévben stagnált. A forgalom jelentõs részét (90 százalékát) lebonyolító vegyes termékkörû üzletek (hiper- és szupermarketek, vegyesboltok) eladásai júniusban lényegében nem változtak, míg az élelmiszer-, ital, dohányáru szaküzleteké 4,1 százalékkal nõttek.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem értékesítésének volumene 2011. júniusban 1,3 százalékkal csökkent, az elsõ félévben 0,2 százalékkal csökkent, azaz lényegében stagnált elõzõ év azonos idõszakához képest. Júniusban kisebb volumenû forgalom bonyolódott a textil-, ruházati és lábbeli- (-8,6 százalék), bútor-, háztartási cikk-, építõanyag- (-6,6 százalék), valamint az iparcikk jellegû vegyes üzletekben (-6,3 százalék), míg a többi üzlettípusban növekedtek az eladások. A legdinamikusabban (14,3 százalékkal) a csomagküldõ áruházak tudták eladásaikat növelni, és folytatódott a forgalom bõvülése a könyv-, újság-, papíráru- és egyébcikk- (7 százalék) valamint a gyógyszer, gyógyászati termék- (5,3 százalék) és az illatszer kiskereskedelemben (10,5 százalék).

Az üzemanyagtöltõ állomások változatlan áras forgalma 2011. júniusban 1,6 százalékkal, az elsõ félévben 0,6 százalékkal csökkent 2010 azonos idõszakához képest.

Az egy hónappal korábbihoz mérten - a szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint - az élelmiszer- és élelmiszer jellegû vegyes kiskereskedelem júniusi volumene lényegében stagnált, a nem élelmiszer-kiskereskedelemé pedig 1,2 százalékkal csökkent, az üzemanyagkutaké 0,8 százalékkal nõtt.

Az országos kiskereskedelmi forgalomból továbbra is Közép-Magyarország képviselte a legnagyobb részt, aránya 2011. elsõ negyedévében 38 százalék volt. A többi régió egyenként 8,4-11,7 százalékban részesedett a kiskereskedelmi forgalomból. Az elsõ negyedévben Nyugat-Dunántúlon 1,5, Közép-Dunántúlon pedig 0,5 százalékkal nõtt a forgalom volumene, míg a többi régióban mérséklõdött, a legnagyobb mértékben az Észak-Alföldön csökkent, több mint  2 százalékkal.

A kiskereskedelmi szektort Európában is lassulás jellemzi: az eurózónában 0,4, míg az Európai Unió egészében 0,2 százalékkal estek vissza a kiskereskedelmi eladások júniusban az elõzõ év azonos idõszakához képest - olvasható a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében.

A minisztérium hangsúlyozza, hogy a magyar kiskereskedelmi forgalom a jobban teljesítõk között van a régióban. Romániában és Szlovákiában jelentõs, 8,2, illetve 4,2 százalékos visszaesést mértek, míg Szlovéniában és Lengyelországban ennél kisebb, ám még így is figyelemre méltó 2,2 százalékos, valamint 0,9 százalékos csökkenést regisztráltak.

A háztartások fogyasztási döntéseit több jelentõs tényezõ is befolyásolja idén - hívja fel a figyelmet az NGM. A személyi jövedelemadó változások hatására a lakosság rendelkezésre álló jövedelme nagy mértékben megnõtt, és hasonló hatása lesz a nyári hónapokban kifizetett magán-nyugdíjpénztári reálhozamnak is, amely adómentesen jutott el a háztartásokhoz.

Fontos kedvezõtlen tényezõ azonban a svájci frank árfolyamának  az utóbbi hónapokban bekövetkezett emelkedése, mert  a növekvõ törlesztõ-részletek kiszorítják a háztartások fogyasztásra fordítható jövedelmét, illetve az általa generált bizonytalanság miatt elõtérbe kerülnek a megtakarítások. A kormány által elfogadott devizahiteles mentõcsomag azonban ennek a tényezõnek a hatását érezhetõen tompítani fogja az õszi-téli hónapoktól - vélekedik a minisztérium.

***

A cégmenedzselés kézikönyve

Ez a könyv nem elvont magasságokba vezeti az olvasót, hanem ismerõs terepre, a saját cégébe invitálja vissza: e könyvben egy speciálisan magyar cégbemutatót tartunk a cégtulajdonosnak a saját cégérõl. Rendre visszatérõen arra késztetjük, hogy õ a saját cégére vonatkoztassa az ideális kkv-ról felvázolt prezentációnkat. A cégmenedzselés kézikönyve - átfogja a cégvezetés összes területét - a szervezéstõl, vezetéstõl, munkaügyeken, a marketingen át az adózásig, rálátást ad a könyvelésre is. Kiadó: Adónet.hu Zrt. 2011. Terjedelem: 735. oldal.  Ára: 9.900,-Ft - de most 20%  kedvezménnyel: 7.350,-Ft + 820,-Ft postaköltségel itt:  info@cegmenedzseles.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra