Építési szerzõdés teljesítési idõpontja

ART

Nyomtatás
Forrás: www.apeh.hu

Az áfa szempontjából az építési szerzõdés alapján történõ teljesítés történhet úgy, hogy a felek nem egyeznek meg az egyes készültségi fokok átadásában, azaz nincsen áfatörvény szerinti részteljesítés, hanem a teljes ingatlan átadására a munka maradéktalan elkészültével kerül sor, vagy pedig – amennyiben a felek a szerzõdésben úgy állapodtak meg – már az ingatlan elkészülte elõtt megtörténik bizonyos készültségi fokok átadása, ami az áfatörvény alkalmazásában részteljesítés, így annak idõpontjában az adott készültségi fokról számlát kell kiállítani.

Önadózó Hírlevél – az adózók lapja online!

Gyors és pontos adózási információk heti endszerességgel. Megbízható válaszok a gyakorlati problémákra. A feliratkozás ingyenes, és egyéb kötelezettséggel sem jár, csak az e-mail címet kell megadni. Bónuszként a feliratkozással azonnal letölthetõ egy szabadon választott szakmai e-kézikönyv.


***

Az áfatörvény 10. § d) pontjában meghatározott ingatlanátadás teljesítési idõpontja  (az áfatörvény 10. § d) pontjához és 57. §-ához)

Az általános forgalmi adóról szóló 1992. évi LXXIV. törvény 16. § (16) bekezdése alapján 2007. december 31-ig építési szerzõdés esetén részteljesítésnek minõsült az is, ha a felek az egyes építési szakaszok elvégzéséhez külön teljesítési idõpontot határoztak meg. Ez azt jelenti, hogy a 2007. december 31-ig hatályos szabályok szerint a felek részteljesítésrõl akkor is kötelesek voltak számlát kibocsátani – és így részteljesítésként akkor is adófizetési kötelezettség keletkezett – ha az általuk kötött szerzõdésben így állapodtak meg.

A 2008. január 1-tõl hatályos szabályok alapján az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (továbbiakban: áfatörvény) 55. § (1) bekezdése határozza meg – fõszabályként – az adóztatandó ügyletek teljesítési idõpontját. A hivatkozott rendelkezés szerint az adófizetési kötelezettséget annak a ténynek a bekövetkezése keletkezteti, amellyel az adóztatandó ügylet tényállásszerûen megvalósul (teljesítés).

Az áfatörvény 10. § d) pontja alapján termékértékesítésnek minõsül az építési-szerelési munkával létrehozott, az ingatlan-nyilvántartásban bejegyzendõ ingatlan átadása a jogosultnak, még abban az esetben is, ha a teljesítéshez szükséges anyagokat és egyéb termékeket a jogosult bocsátotta rendelkezésre.

Az áfatörvény 10. § d) pontjában foglalt tényállásból levezethetõ, hogy az ilyen típusú ügyletek akkor valósulnak meg tényállásszerûen, amikor az ingatlan átadása megtörténik. Fõszabályként tehát az ilyen ingatlanátadás azzal a nappal teljesül, amikor a felek között a tényszerû átadás és ehhez kapcsolódóan az átvétel megtörténik. Azonban kérdéses, hogy hogyan kell számlázni, ha az ingatlan átadása nem egyetlen alkalommal, annak befejezésével, hanem szakaszonként történik.  

Az áfatörvény 57. §-a úgy rendelkezik, hogy termék értékesítése, szolgáltatás nyújtása esetében, ha az ügylet tárgya természetben osztható és a részteljesítésnek egyéb akadálya nincs, a részteljesítés is teljesítés.

A Polgári Törvénykönyvrõl szóló 1959. évi IV. törvény 403. § (2) bekezdése értelmében építési szerzõdés esetében, ha az ügylet természetébõl más nem következik, azt oszthatatlannak kell tekinteni, ha azonban a felek az építési szerzõdésben a munka egyes részeinek átadásában-átvételében állapodtak meg, akkor az adott teljesítés osztható. Ez utóbbi esetben – azaz, ha a felek nem a kész épületnek a munkálatok befejeztével történõ egyszeri átadásában, hanem az egyes készültségi fokoknak a beruházás folyamatában történõ átadásában állapodtak meg – akkor egy adott készültségi fok átadása az áfatörvény vonatkozásában részteljesítésként teljesítési idõpontot generál.

A fentiek alapján az általános forgalmi adó szempontjából az építési szerzõdés alapján történõ teljesítés történhet úgy, hogy a felek nem egyeznek meg az egyes készültségi fokok átadásában, azaz nincsen áfatörvény szerinti részteljesítés, hanem a teljes ingatlan átadására a munka maradéktalan elkészültével kerül sor, vagy pedig – amennyiben a felek a szerzõdésben úgy állapodtak meg – már az ingatlan elkészülte elõtt megtörténik bizonyos készültségi fokok átadása, ami az áfatörvény alkalmazásában részteljesítés, így annak idõpontjában az adott készültségi fokról számlát kell kiállítani.

(Pénzügyminisztérium Forgalmi adók, Vám és Jövedéki Fõosztály 9146/1/2008. – APEH Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási Fõosztály 1559907538)

Forrás: www.apeh.hu  

***

KÖNYVELÕK KÉZIKÖNYVE - Ára: 9.900,- Ft + postaköltség. Szerzõk: az Önadózó újság szerzõi. A könyv hagyományos nyomdai elõállítású, terjedelme 576 oldal. Kiadó: ADÓNET.HU Zrt. www.kezikonyvek.hu MEGRENDELÉS: info@onadozo.hu

***

JÁRULÉKFIZETÉSI ABC 2008 - Ára: 4900,-Ft. Szerzõk: Matlné Kisari Erika, Pintérné dr.Molnár Ilona, Széll Zoltánné. Lektor: dr.Jurányi Benedekné. Terjedelem: 253 oldal. Kiadó: ADÓNET.HU Zrt. Megrendelés: info@onadozo.hu

***

LÍZING KÉZIKÖNYV - Szerzõ: Junkertné Szûcs Zsuzsanna, Ára: 4.990,-Ft, Kiadó: ADÓNET.HU Zrt. Megrendelés: info@onadozo.hu

***

VAGYONGYARAPODÁS ÉS ADÓELLENÕRZÉS - Hogyan bizonyítsuk be vagyonunk adózott forrását? Kézikönyv adózóknak. Ára: 9.900,-Ft + 155,-Ft postaköltség. Szerzõ: dr.Szabó Tibor ügyvéd adószakértõ. A könyv hagyományos nyomdai elõállítású, terjedelme 132. oldal, iratmintákkal, esetgyûjteménnyel. Kiadó: ADÓNET.HU Zrt. A könyv kereskedelmi forgalomba nem kerül. www.kezikonyvek.hu - Megrendelés: info@onadozo.hu



Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra