Építkezés bejelentése – 30 milliós értékhatár

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

Az építtetõ az építési tevékenységre vonatkozó teljes kivitelezési értéket, az építés helyszínének címét, helyrajzi számát, valamint az ezen adatokban történt változásokat köteles bejelenti az építés helye szerint illetékes Adóhivatalnak. A bejelentési kötelezettség nem új dolog, az értékhatár viszont a korábbi 10 millió forintos értékhatárról ebben az évben 30 millió forintra változott.

A bejelentést a kivitelezés tervezett megkezdése elõtt legalább 15 munkanappal az építésügyi hatósági engedélyben szereplõ építtetõnek kell megtennie. Az erre a célra szolgáló 0709 számú Bejelentõlap, az építtetõ bejelentése a kivitelezési értékre vagy annak változására vonatkozóan nevû nyomtatvány az adóhivatal internetes honlapján érhetõ el, ott kitölthetõ, kinyomtatható, majd aláírás után benyújtható.

A bejelentõ lapot egy példányban, személyesen vagy postán lehet benyújtani.

2007. január 19-ei hatállyal módosult az építõipari kivitelezési tevékenységgel kapcsolatos adatszolgáltatásról szóló 135/2005. (VII.14.) Korm. rendelet.Az építtetõ által az Adó- és Pénzügyi Ellenõrzési Hivatal felé teljesítendõ bejelentés szabályai ettõl az idõponttól az alábbiak szerint változtak:

Bejelentési kötelezettség terheli az építtetõt, ha
1. az építési tevékenység építésügyi hatósági (létesítési) engedélyhez kötött és az építésügyi bírság megállapításának részletes szabályairól szóló 245/2006.(XII.5.) Korm.rendelet szerint számított értéke a 30 millió forintot meghaladja,
2. az építési tevékenység a közbeszerzésrõl szóló törvény hatálya alá tartozik,
3. továbbépítés vonatkozásában az építtetõ az építési tevékenységet fennmaradási és továbbépítési engedély birtokában folytatja és a továbbépítési engedéllyel elvégzendõ építési tevékenység – elsõ pontban leírtak szerint számított – értéke a 30 millió forintot eléri.

Forrás: www.apeh.hu

Önadózó


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra