Érdemes megbízható adózónak lenni

ART

Nyomtatás
Forrás: www.nav.gov.hu

Címkék: adózók minősítése, megbízható adózó


A NAV negyedévente, az időszak utolsó napjának állapota alapján minősíti a cégjegyzékbe bejegyzett adózókat és az áfa-regisztrált adóalanyokat. Így például most a március 31-én fennálló, 500 ezer forintot meghaladó adótartozással nem lehet megbízható minősítést kapni. Fontos azonban az is, hogy a feltételek többségét több évre visszamenőleg kell figyelembe venni.

Az évek óta törvényesen működő gazdálkodókat előnyben részesíti, a rendszeres szabályszegőkre pedig továbbra is szigorúan figyel a NAV. Az adózók minősítését áprilisban elvégzi a hivatal, és mivel május elsejétől lép hatályba az új rendszer, a besorolásnak megfelelő státusz is ettől a naptól érvényes. A negyedévenkénti minősítés eredménye lehet: megbízható vagy kockázatos. Az ezek egyikébe sem sorolható adózókra az általános eljárási szabályok vonatkoznak
Bizonyos mulasztásoknál nem kell bírságot fizetni, máskor csak az átlagos bírság felével kell számolniuk a megbízhatóként számon tartott adózóknak. Emellett ellenőrzésük maximum 180 napig tarthat, és évente egyszer automatikus részletfizetési lehetőséget kapnak. További előny, hogy számukra 2017-ben és 2018-ban csökken az áfa-kiutalás átfutási ideje.
 
A megbízhatóságnak több feltétele van. Ebbe a kategóriába az a cégjegyzékbe bejegyzett gazdálkodó kerülhet, amelyik legalább 3 éve működik vagy legalább 3 éve regisztrált áfa-alany. A minősítéskor és az előző 5 évben legfeljebb csekély (adóteljesítmény maximum 3 százaléka) adókülönbözetet és mulasztási bírságot állapított meg nála a NAV, ez idő alatt nem indult ellene végrehajtás, továbbá nem állt és nem áll csőd-, felszámolási, illetve kényszertörlési eljárás és fokozott adóhatósági felügyelet alatt, valamint nem függesztették fel vagy nem törölték az adószámát. Fontos feltétel az is, hogy meglévő adótartozása a minősítéssel érintett negyedév végén (első alkalommal március 31-én) nem haladhatja meg az 500 ezer forintot.
 
Ezzel szemben a kockázatos minősítésű adózóknál az ellenőrzés határideje 60 nappal hosszabb az általánosnál, az áfa-kiutalás határideje mindig 75 nap, ellenőrzési eljárásban megállapított késedelmi pótlékuk naponta a jegybanki alapkamat ötszörösének 365-öd részére emelkedik, adó- és mulasztási bírságuk minimuma és maximuma magasabb az átlagosnál, melyek kiszabása nem mellőzhető. A szigorúbb feltételek azokra az adózókra vonatkoznak, amelyek 2016. január 1-jét követően felkerülnek a nagy összegű adóhiánnyal vagy nagy összegű adótartozással rendelkezők, a be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztatók listájára, esetleg sorozatos mulasztásuk miatt egy éven belül kétszer kellett üzletüket lezárni.
 
A NAV negyedévente, az időszak utolsó napjának állapota alapján minősíti a cégjegyzékbe bejegyzett adózókat és az áfa-regisztrált adóalanyokat. Így például most a március 31-én fennálló, 500 ezer forintot meghaladó adótartozással nem lehet megbízható minősítést kapni. Fontos azonban az is, hogy a feltételek többségét több évre visszamenőleg kell figyelembe venni.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra