Erdõsítéséhez nyújtott támogatások elszámolása

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

Mezõgazdasági területek erdõsítéséhez nyújtott támogatások elszámolása [szja-törvény 7.§ (1) bekezdés v) pont]

______________________________

EGYSZERES KÖNYVVITEL A GYAKORLATBAN

Útmutató és példatár egyéni vállalkozók,  mezõgazdasági õstermelõk, társadalmi szervezetek könyvvezetési kötelezettségének teljesítéséhez.

A könyv PÉLDATÁRAT tartalmaz az egyes gazdasági események pénztárkönyvi és naplófõkönyvi könyveléséhez.  A könyv FÜGGELÉKÉBEN szerepel a kézzel vezetett pénztárkönyv és naplófõkönyv mintája. A könyvhöz jár egy bemutató CD LEMEZ, amely az egyszeres könyvvitel számítógépes programját tartalmazza. Kiadó: ADÓNET.HU Zrt. 2009 Terjedelem: 329 oldal. Ára: 9.900,-Ft + postaköltség (Önadózó elõfizetõknek 20% kedvezménnyel: 7.920,-Ft!)

Megrendelés: info@onadozo.hu

______________________________

Erdõsítéséhez nyújtott támogatások elszámolása 

A 88/2007 (VIII.17) FVM rendelet szerint (továbbiakban: Rendelet) mezõgazdasági területek erdõsítéséhez vissza nem térítendõ normatív támogatás vehetõ igénybe:

    *       elsõ kivitelhez,
    *      ápoláshoz, valamint
    *      erdõtelepítés miatti jövedelemkiesés pótlásához [Rendelet 3. § (1) bekezdés].

E rendelet alapján az elsõ kivitelhez és az ápoláshoz nyújtott támogatás költségek fedezetére vagy fejlesztési célra folyósított támogatásnak tekinthetõ.

Az elsõ kivitelhez adható támogatást utólag folyósítják [Rendelet 12.§ (2) bekezdés], így annak összegébõl az szja-törvény 7.§ (1) bekezdés v) pontja alapján nem kell bevételnek tekinteni azt a részt, amelynek célszerinti felhasználásáról a magánszemély bizonylattal rendelkezik és a bizonylattal is igazolt kiadását a bevételével szemben nem érvényesítette a költségei között.

Ugyanez a helyzet az ápoláshoz nyújtott támogatással is. Mint látható e két támogatás, vagy annak része esetében adókötelezettség csak akkor jön szóba, ha a támogatás cél szerinti felhasználásáról a magánszemély nem rendelkezik bizonylattal, vagy a bizonylat szerinti kiadást költségként elszámolta.

A jövedelempótló támogatás nem tekinthetõ költségek fedezetére vagy fejlesztési célból folyósított támogatásnak, így annak összege a folyósítás idõpontjában a tevékenységgel összefüggõ bevételnek minõsül.

A támogatás bevételként figyelembe vett részére ugyanakkor irányadó az a rendelkezés, mely szerint ahol az szja-törvény valamely rendelkezését a magánszemély tevékenységébõl származó bevételi értékhatártól függõen kell vagy lehet alkalmazni, az értékhatár a jogszabály vagy nemzetközi szerzõdés rendelkezése alapján folyósított, egyébként bevételnek számító támogatás összegével megemelkedik [Szja törvény 7. § (3) bekezdés].

Az elõzõekben kifejtett szakmai álláspont irányadó a 132/2004 (IX.11) FVM rendelet alapján folyósított támogatások esetében is.

(PM. Jövedelemadók Fõosztálya 6009/1/2009 - APEH Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási Fõosztály 2278820355)

Forrás: www.apeh.hu

***

Önadózó - az adózók lapja. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Elõfizetési  díj  2009. évre 1.260,-Ft/hó.  Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek. Önadózó Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010. Megrendelés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra