Eredményesen működik a Teljesítésigazolási Szakértői Szerv

JOG

Nyomtatás

A TSZSZ feladata, hogy a megrendelő, a tervező, a kivitelező vagy az alvállalkozó kérelme alapján adjon szakvéleményt a teljesítésigazolás kiadhatóságával összefüggő vitás ügyekben. A bírósági eljárásban részt vevő igazságügyi szakértői díjakhoz képest a TSZSZ eljárásának díja jóval alacsonyabb.

A nemzetgazdasági miniszter jóváhagyta a Teljesítésigazolási Szakértői Szerv (TSZSZ) 2014. évi költségvetését. Varga Mihály elmondta, hogy az építőipari lánctartozások visszaszorítása érdekében létrehozott szerv alig egyéves tevékenysége során közel száz ügyben járt el, a megvitatott, összesen 3,3 milliárd forintos összegből eddig több mint 1,8 milliárd forintot ítélt jogosnak.
 
A 2013 júliusában létrehozott TSZSZ független szervként a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) mellett működik, tevékenységét központi költségvetésből biztosított forrásból, támogatási szerződés alapján végzi, a szerv 2014-es költségvetése 153 millió forint.
 
A nemzetgazdasági miniszter felidézte, a TSZSZ-t azért hozták létre, hogy a vitás ügyek nagy része lehetőleg a bíróság elkerülésével, a TSZSZ által kiadott szakvéleményben foglaltaknak megfelelően megoldódjon.
 
A TSZSZ feladata, hogy a megrendelő, a tervező, a kivitelező vagy az alvállalkozó kérelme alapján adjon szakvéleményt a teljesítésigazolás kiadhatóságával összefüggő vitás ügyekben. A szernél alig egyéves működése eddig 85 esetben született szakértői vélemény, az összes ügyet tekintve a vitatott összeg meghaladta a 3,3 milliárd forintot. 
 
Varga Mihály rámutatott: a bírósági eljárásban részt vevő igazságügyi szakértői díjakhoz képest a TSZSZ eljárásának díja jóval alacsonyabb. Ez is erősíti a kormány azon szándékát, hogy segítséget nyújtson a kis-, és középvállalkozásoknak az építőipari tartozások felszámolására. Mivel az intézkedéssel már a per legelején, a bizonyítási eljárás előtt megszűnik a perbefogott adós rendelkezési joga a vitatott összeg felett, egyik félnek sem áll érdekében a per elhúzása - ellentétben a korábbi viszonyokkal, amikor az adósnak csak a bírósági ítélet után kellett fizetnie - hangsúlyozta a miniszter.
 
A szerv eljárása a vitás építkezés helyszíne szerint illetékes területi kereskedelmi és iparkamaránál, vagy az MKIK-nál kezdeményezhető. 
 
A vélemény kiadása után lehetőséget hagy az önkéntes jogkövetésre, ugyanakkor ennek hiányában a fél kérelmére az eljárás a bíróságon folytatódik - ismertette.
 
A miniszter szólt arról is, hogy emellett számos más jogszabály is segíti a lánctartozások felszámolását, így a pénzforgalmi elszámolás tekintetében módosult az áfa törvény, a feljelentési kötelezettség elmulasztásánál a Büntető törvénykönyv, ugyanezt a cél szolgálja a késedelmes fizetésekkel szembeni fellépés, az építési munkaterület átadási szabályainak módosítása, az elektronikus építési napló bevezetésével kapcsolatos módosítások vagy a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szerződésmintái is. Továbbá a minimális rezsióradíj vizsgálatának előírása a közbeszerzési eljárásban közvetve szintén a lánctartozások megelőzését segíti elő az irreálisan alacsony ár kiszűrésével - tette hozzá.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra