Esettanulmány vadásztársaságok adóellenőrzéséről

ÁFA

Nyomtatás
Forrás: www.nav.gov.hu | Szerző: NAV Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatósága

Címkék: vadásztársaság


Az áfa és a társasági adó ellenőrzésekor derült ki, hogy a kilőtt vadak, illetve a trófeák száma nincs összhangban a kiszámlázott tételekkel, ugyanakkor tisztázatlan a pénztári bevételek, valamint a bankszámlára érkezett utalások jogcíme. A NAV munkatársai a vadászati hatóság trófealistája alapján derítették ki a vadászatok és a könyvelt adatok eltérését.

Egy zalai vadásztársaság könyvelési trükkel próbált kibújni adófizetési kötelezettsége alól, azonban a revizorok kiderítették, hogy jóval több trófea hullott a vadászatokon, mint amennyiről a bevételi bizonylatok szóltak. Utólag támogatásnak álcázott bevételekről szóló dokumentumok is előkerültek, amelyek mögött azonban nem álltak valódi mecénások.
 
Az áfa és a társasági adó ellenőrzésekor derült ki, hogy a kilőtt vadak, illetve a trófeák száma nincs összhangban a kiszámlázott tételekkel, ugyanakkor tisztázatlan a pénztári bevételek, valamint a bankszámlára érkezett utalások jogcíme. A NAV munkatársai a vadászati hatóság trófealistája alapján derítették ki a vadászatok és a könyvelt adatok eltérését. Az Országos Magyar Vadászkamara segítségével elérték a vendégvadászokat is, akik zavaros fizetési feltételekről számoltak be, egyikük például azt állította, nem emlékszik, mennyibe került egy 13 kilós, aranyérmes trófea megszerzése. Szakmabeliek szerint ez teljes képtelenség.
 
A társaság elnöke a könyvelésből hiányzó trófeák igazolására számlamásolatokat mutatott be, amelyeken gímszarvas bika elejtése szerepelt, miközben az azonos sorszámú eredeti bizonylatok őz elejtéséről szóltak. Ebből világosan látszik, hogy a 2008-as számlázó programot manipulálták, utólag próbálták némileg összehangolni a számokat a valósággal. A vadászházban készült trófealeltárt is összehasonlították a kiszámlázott tételekkel, és az adatok ekkor sem stimmeltek. Ezek után a vadásztársaság elnöke beismerte, hogy utólag egy nagyobb bevételt támogatásként számoltak el. A jelentős összegekhez mellékelt támogatói listákon szereplő 56 tag egyike sem ismerte el a vadgazdálkodási támogatás befizetését.
 
A NAV mindezek alapján több millió forint megfizetésére kötelezte a vadásztársaságot.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra