Európai parlamenti stratégia az adócsalás ellen

ART

Nyomtatás
Forrás: MTI

Az adócsalás elleni küzdelem fokozására irányuló koordinált uniós stratégiával foglalkozik Sharon Bowles brit liberális európai parlamenti (EP-) képviselõ jelentése, amelyet hétfõ este vitat meg Brüsszelben az EP plenáris ülése.

ÖNADÓZÓ HÍRLEVÉL – hogy a könyvelés rendben legyen!

Gyors és pontos adózási információk heti rendszerességgel. Megbízható válaszok a gyakorlati problémákra. A feliratkozás ingyenes, és egyéb kötelezettséggel sem jár, csak az e-mail címet kell megadni. Bónuszként a feliratkozással azonnal letölthetõ egy szabadon választott szakmai e-kézikönyv.


***

 Az adócsalásnak betudható, közvetlen és közvetett adóveszteség a becslések szerint éves szinten 200-250 milliárd euró az EU-ban. Ez az unió GDP-jének 2–2,25 százaléka.

    Az adócsalás súlyos következményekkel jár a nemzeti költségvetésekre és az Európai Unió forrásrendszerére, az ésszerû és átlátható adózás elvének megsértéseit eredményezi, és torzítja a versenyt. Ráadásul "a tisztességes vállalkozások versenyhátrányt szenvednek az adócsalás miatt, és az adóbevétel kiesését végsõ soron az európai adófizetõk kompenzálják más adók formájában" - áll a szövegtervezetben.

    A javaslat szerint az EP-nek fel kell hívnia a a tagállamokat arra, hogy "vegyék végre komolyan az adócsalás elleni harcot".A képviselõk úgy vélik, "továbbra is hosszú távú megoldást jelent az adócsalás elleni hatékony küzdelemben a származási elven alapuló hozzáadottérték-adó rendszerének létrehozása". Eszerint a tagállamok közötti áfa-köteles ügyleteket a származási országban adóztatnák a nulla kulcs alkalmazása helyett.

    A jelentés emlékeztet arra, hogy "a feketegazdaság megszüntetése csak megfelelõ ösztönzések alkalmazásával valósítható meg".
    A szöveg kiemeli, hogy a tagállamok nem küzdhetik le elszigetelten a határokon átnyúló adócsalást, és hogy a tagállamoknak egymáséhoz hasonló intézkedéseket kell hozniuk a csalók ellen, különösen a büntetések és a büntetõ eljárások terén, függetlenül attól, hogy hol következett be a bevételkiesés. A képviselõk ilyen együttmûködés kialakítására várnak javaslatokat az EU "kormányától", az Európai Bizottságtól.

    A jelentés kitér arra, hogy az adóparadicsomok gátolják a fenntartható gazdasági növekedést és munkahelybõvítést célzó lisszaboni stratégia végrehajtását, "mivel lenyomják az adókulcsokat és általában a jövedelemadókat, fokozva ezáltal az adóverseny hatásait, ami gyengíti a tagállamok fiskális szuverenitását".

    A képviselõk úgy vélik, hogy az adóparadicsomok megszüntetését három stratégiai irány egyidejû érvényesülése szolgálhatja. Ezek az adókikerülés elleni küzdelem, a megtakarítási irányelv hatályának bõvítése, valamint az OECD felkérése arra, hogy tagjai révén szankcionálja a nem együttmûködõ adóparadicsomokat. A tervezet szorgalmazza, hogy a világszerte legyen prioritás az adóparadicsomok megszüntetése.

MTI
***

KÖNYVELÕK KÉZIKÖNYVE - Ára: 9.900,- Ft + postaköltség. Szerzõk: az Önadózó újság szerzõi. A könyv hagyományos nyomdai elõállítású, terjedelme 576 oldal. Kiadó: ADÓNET.HU Zrt. www.adozasikonyvek.hu

MEGRENDELÉS: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra