Eva alany szakképzési hozzájárulás – április 12-ig

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

Az egyszerûsített vállalkozói adóról szóló 2002. évi XLIII. Tv. 16/A §-a szabályozza az eva alanyok számára a szakképzési hozzájárulás fizetési kötelezettséget. A törvény értelmében õk negyedévente fizetnek elõleget az általuk munkaviszony keretében foglalkoztatott minden magánszemély után, a 2007. I. negyedévi elõleg befizetési határideje 2007. április 12.

Az eva törvény vonatkozó szabályai:
16/A. § (1) Az adóalany az általa munkaviszony keretében foglalkoztatott minden magánszemély (ide nem értve különösen a tevékenységében személyesen közremûködõ tagját) után, a foglalkoztatás idõszakának minden megkezdett hónapjára szakképzési hozzájárulás fizetésére köteles.
(2) A szakképzési hozzájárulás mértéke magánszemélyenként havonta a tárgyhónap elsõ napján érvényes minimálbér kétszeresének 1,5 százaléka.
(3) Ha az adóalany szakképzõ iskolával kötött együttmûködési megállapodás alapján, vagy a tanulóval kötött tanulószerzõdés alapján közremûködik szakképzõ iskolai tanuló gyakorlati képzésében, akkor szakképzési hozzájárulás-fizetési kötelezettségének összegét csökkentheti tanulónként havonta a tárgyhónap elsõ napján érvényes minimálbér kétszeresének 1,5 százalékával, összesen legfeljebb a (2) bekezdés szerint meghatározott összeggel.
(4) Az adóalany a szakképzési hozzájárulást - a (2)-(3) bekezdésben foglaltak figyelembevételével - negyedévenként (ideértve a negyedév elsõ napjától az adóalanyiság megszûnésének napjáig terjedõ idõszakot is) megállapítja, valamint az egyes negyedévekre megállapított adóelõleget az adóévre vonatkozó evabevallásában bevallja.
(5) Az adóalany a szakképzési hozzájárulást (kivéve az adóév utolsó negyedévére megállapított szakképzési hozzájárulást) a negyedévet követõ hónap 12. napjáig, az adóév utolsó negyedévére megállapított szakképzési hozzájárulást az eva megfizetésére elõírt határidõig megfizeti.

A 2007. elsõ negyedévi szakképzési hozzájárulás befizetési határideje tehát 2007. április 12.
Számlaszám: 10032000-06056061 Szakképzési hozzájárulás beszedési számla
Adónem kód: 182

A bevallás majd a 0743-as nyomtatványon negyedéves bontásban történik, mely éves bevallás, beadási határideje alapesetben  
    – a számvitelrõl szóló 2000. évi C. törvény (a továbbiakban: Sztv.) hatá-lya alá nem tartozó adóalany (egyéni vállalkozó, bevételi nyilvántartást vezetõ betéti társaság, közkereseti társaság) esetében 2008. február 15.
    – a Sztv. hatálya alá tartozó adóalany esetében 2008. június 2.

A bevallásban a szakképzési hozzájárulás a 0743-03-as lapon szerepel, melyet az éves bevallás benyújtásakor lehet kitölteni az egyéni vállalkozónak, illetve a jogi személy és a jogi személyiség nélküli gazdasági társaságnak.

Dajka Edit
dajkaedit@onadozo.hu



Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra