EVA ki- és bejelentkezés december 21-ig

ART

Nyomtatás
Forrás: www.apeh.hu

Az újonnan bejelentkezõk 2009. december 1. és 21. között dönthetnek arról, hogy 2010-ben az egyszerûsített vállalkozói adóval (eva) adóznak. Azoknak, akik 2009-ben eváztak, és 2010-ben is fenn akarják tartani ezt az adózási módot, nem kell újra bejelentkezni. Az eva-jogszabály hatálya alóli kijelentkezést ugyancsak 2009. december 21-ig lehet megtenni.

______________________________________

ÖNADÓZÓ elõfizetéssel - lépéselõnyben az adózásban

Önadózó - az adózók lapja. Adó, tb. számvitel a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta, 9 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2010. év 1-12. hónapra: 16.380,-Ft.  Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek. Önadózó Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu

______________________________________

Tájékoztató az egyszerûsített vállalkozói adóról szóló 2002. évi XLIII. törvény hatálya alá a 2010. évre történõ bejelentkezéssel kapcsolatban

I. Bejelentkezés az egyszerûsített vállalkozói adó hatálya alá

Az egyszerûsített vállalkozói adóról szóló 2002. évi XLIII. törvény (továbbiakban: Eva tv.) hatálya alá a 2010. évre új adózóként bejelentkezhet

     *      az egyéni vállalkozó;
    *      a jogi személyek közül a korlátolt felelõsségû társaság, a szövetkezet, a lakásszövetkezet, a végrehajtói iroda, az ügyvédi iroda, a közjegyzõi iroda, a szabadalmi ügyvivõi iroda és az erdõbirtokossági társulat;
    *      a jogi személyiség nélküli gazdasági társaság, azaz a betéti társaság és a közkereseti társaság.

Az Eva tv. hatálya alá újonnan bejelentkezõ adózóknak a 2010. évre vonatkozóan az egyszerûsített vállalkozói adózás választását 2009. december 1-je és 21-e között – tekintettel arra, hogy a benyújtásra nyitva álló határidõ, 2009. december 20. munkaszüneti napra esik –, az erre a célra rendszeresített 09T103 számú, illetve 09T203 számú adatbejelentõ lapon, a székhelyük szerint illetékes APEH regionális igazgatóságon kell bejelenteniük. Ezen bejelentésüket az adózók 2009. december 21-ig írásban visszavonhatják. A bejelentésre, illetve a visszavonásra nyitva álló határidõ elmulasztása esetén igazolási kérelem elõterjesztésének nincs helye.

Egyéni vállalkozók az egyszerûsített vállalkozói adóalanyiság választására nyitva álló határidõig (2009. december 21-ig), a 10JNY számú nyomtatványon nyilatkozhatnak arról is, hogy a társadalombiztosítási járulékot, a nyugdíjjárulékot (tagdíjat), valamint a természetbeni és pénzbeli egészségbiztosítási járulékokat havonta a tevékenység piaci értékét meghaladó járulékalap után fizetik meg.

A bejelentkezésre szolgáló nyomtatványok 2009. november 27-tõl letölthetõek az APEH internetes honlapjáról (www.apeh.hu), valamint 2009. november 30-tól kaphatóak a kereskedelmi forgalomban.

A nyomtatványok elektronikus úton, személyesen, meghatalmazott által, illetve postai úton is benyújthatóak. Ez utóbbi esetben a nyomtatvány postára adásának kell 2009. december 21-ig megtörténnie.

Amennyiben az egyszerûsített vállalkozói adó (továbbiakban: eva) hatálya alá bejelentkezõ adózók a bejelentés idõpontjában – az adóhivatal nyilvántartása szerint – az Eva tv-ben foglalt valamennyi feltételnek megfelelnek (ideértve az eva alanyiság adóévére meghatározott feltételeket is), akkor a választásuk elfogadásáról az adóhatóság a benyújtott adatlap hivatalosan kitöltött egy példányának visszaküldésével értesíti az érintett adózókat. Abban az esetben, ha az Eva tv-ben foglalt feltételeknek nem felelnek meg, elutasító határozatot, amennyiben pedig a kérelmüket határidõn túl nyújtják be, a bejelentkezést érdemi vizsgálat nélkül elutasító végzést fognak kapni.

Nem kell a bejelentkezését annak megújítani, aki a 2009. évben is az eva hatálya alá tartozott és a 2010. évre ezt az adózási módot kívánja fenntartani. Az adózási mód fenntartására természetesen csak akkor van mód, ha az adóalany megfelel az Eva tv-ben meghatározott feltételeknek.

II. Kijelentkezés az egyszerûsített vállalkozói adó hatálya alól

Azok a 2009. évben az eva hatálya alá tartozó adózók, akik a 2010. adóévben adókötelezettségeiket nem az eva alanyra vonatkozó rendelkezések szerint kívánják teljesíteni, ezen irányú bejelentésüket 2009. december 1-je és 21-e között – tekintettel arra, hogy a benyújtásra nyitva álló határidõ, 2009. december 20. munkaszüneti napra esik – szintén a 09T103 számú, illetve a 09T203 számú adatbejelentõ lapon tehetik meg. Ezen bejelentésüket az adózók 2009. december 21-ig írásban visszavonhatják. Az adózó köteles arra, hogy az Eva tv. 10. § (4) bekezdésében foglaltak alapján megtegye bejelentését, ha 2009. december 20-án nem felel meg az Eva tv-ben meghatározott bármely feltételnek, vagy állami adóhatóságnál, vámhatóságnál, továbbá önkormányzati adóhatóságnál nyilvántartott adótartozása van. A bejelentésre, illetve a visszavonásra rendelkezésre álló határidõ elmulasztása esetén igazolási kérelem elõterjesztésének van helye.

Az eva hatálya alól történõ kijelentkezés esetén az egyéni vállalkozói igazolványhoz nem kötött tevékenységet végzõ vállalkozók a ’T101 számú bejelentõ és változásbejelentõ lapon, a vállalkozói igazolványhoz kötött tevékenységet folytató egyéni vállalkozók a ’T101E számú bejelentõ és változásbejelentõ lapon, a cégbejegyzésre nem kötelezett jogi személyek a ’T201 számú bejelentõ és változásbejelentõ lapon, a cégbejegyzésre kötelezett jogi személyek, jogi személyiséggel nem rendelkezõ társaságok pedig a ’T201T számú bejelentõ és változásbejelentõ lapon kötelesek az általános forgalmi adókötelezettség tekintetében bejelentést tenni. A nyilatkozatok kereskedelmi forgalomban nem kaphatóak, kizárólag az APEH honlapjáról tölthetõek le. A nyilatkozaton fel kell tüntetni, hogy eva alanyiság megszûnése miatt történik a bejelentés, valamint meg kell jelölni az általános forgalmi adó tekintetében 2010. január 1-jétõl alkalmazandó adózási módot.

Az eva hatálya alól kijelentkezõ adózókat eva alanyiságuk megszûnésérõl értesítõlevélben tájékoztatjuk.

Az eva alanyiság megszûnésének adóévét követõ négy adóévre az eva alanyiság ismételten nem választható.

Abban az esetben, ha az egyéni vállalkozó bejelenti, hogy annak ellenére, hogy az Eva tv-ben foglalt valamennyi feltételnek megfelel, az Eva tv. 10. § (3) bekezdésében foglaltak alapján a 2010. adóévben adókötelezettségeit már nem az eva alanyra vonatkozó rendelkezések szerint kívánja teljesíteni, vagy bejelenti, hogy 2009. december 20-án nem felel meg az Eva tv-ben meghatározott bármely feltételnek, vagy állami adóhatóságnál, vámhatóságnál, továbbá önkormányzati adóhatóságnál nyilvántartott adótartozása van, a 2010. adóévre választhatja a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerinti átalányadózást, ha megfelel a személyi jövedelemadóról szóló törvényben foglalt feltételeknek.

Forrás: www.apeh.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra