Evás kft - ügyvezetés - személyes közreműködés

Forrás: Önadózó | Szerző: Pap Attila

2012. január 1-jétől érdemi változása a Tbj.tv-nek, hogy biztosítási kötelezettséget keletkeztet az a tény, ha a tag tölti be a vezető tisztséget, függetlenül a személyes közreműködés fennállásától vagy annak hiányától.

Kérdés:

Kft -nk EVA-s vállalkozásként működik. Javarészt tanácsadással foglalkozunk, így partnereink részére csak időszakosan kell segítenünk. Így van hogy több megbízást kapunk, van hogy semmiféle megbízást nem kapunk. Nagyon időszak függő. Az egyik tulajdonos heti 40 órás teljes munkaviszonyban dolgozik más munkáltatónál, a másik tag pedig Gyeten tartózkodik. A gyeten lévő tag szintén tudna a gyerekek mellett távmunka keretein belül, alvállalkozóként tanácsadóként dolgozni.

Ebben az esetben szükséges-e a gyeten lévő tagot bejelenteni? Valójában csak részidőben napi 1-3 órát tölt a tevékenységgel, van hogy  hónapokig nem teljesítene tevékenységet. Ha nem veszünk ki jövedelmet, csak az osztalékot a vállalkozásból, akkor törvényesen járunk el? (0 Ft megbízási díj ellenében elláthatja a tevékenységet)

Vagy részmunkaidőre szükséges a Gyeten lévő tag bejelentése?(Akkor milyen járulékokat kell fizetni?) Sok állásfoglalást véleményt olvastam már, de erre a speciális esetre még nem találtam megoldást.

Válasz:

2012. január 1-jétől érdemi változása a Tbj.tv-nek, hogy biztosítási kötelezettséget keletkeztet az a tény, ha a tag tölti be a vezető tisztséget, függetlenül a személyes közreműködés fennállásától vagy annak hiányától. Nincs azonban változás azon korábban is hatályos rendelkezésben, hogy társas vállalkozóként biztosítottá válik az a tag, aki személyes közreműködést végez a társaságban, kivéve, ha ezt munkaviszonyban vagy megbízási jogviszonyban teszi.

A fentiekből az következik, ha a 40 órás másik tag az ügyvezető, akkor őt a 12T1041-es bejelentő lapon 1452-es kóddal be kell jelenteni. Járulékot csak akkor kell utána fizetni - figyelemmel a másik biztosítási jogviszonyára - ha tényleges jövedelem kivét illeti a tagot, de ez vélhetően nem áll fenn, hiszen nem ő végzi a tevékenységet.

A leírtak szerint a tényleges tevékenységet a GYET-en lévő másik tag végzi. Ha ő nem ügyvezető, akkor ilyen jogcímen  biztosítási jogviszony az ő esetében nem áll fenn, ezen a jogcímen járulékfizetési kötelezettség nem keletkezik. Mivel azonban megvalósul a személyes közreműködés (még ha eseti jelleggel is) - a járulékfizetési kötelezettség is felmerül. Ugyanakkor: megbízási jogviszonyban csak akkor jön létre a biztosítási jogviszony, ha a megbízási díj eléri a mindenkori minimálbér 30%-át. A polgári jog nem zárja ki az ellenérték hiányát, ha a megbízási szerződés alanyai közt fennálló kapcsolat ezt indokolja.

Az imént említettekből levezethető, hogy ingyenes megbízási szerződéssel végzett személyes közreműködés esetén a nem ügyvezető tagnak nem keletkezik sem bejelentési, sem járulékfizetési kötelezettsége.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra