Február közepéig igényelhetõ a jövedéki adó

ART

Nyomtatás
Forrás: MTI

Elsõ ízben 2011. február 15-ig regisztrálhatnak a közúti fuvarozók a jövedéki adó visszaigénylésére az elsõ negyedévre vonatkozóan - mondta Suller György Attila, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) vám- és jövedéki szóvivõje a szervezet sajtótájékoztatóján csütörtökön Budapesten.

___________________________________________

Kérjen ingyenes Önadózó bemutató számot!

Az Önadózó újság egy korábbi számának megküldésével Ön betekintést nyerhet abba a mûhelymunkába, amellyel havonta többezer vállalkozás, intézmény és tanácsadó részére nyújtunk szakmai információkat, megoldásokat adókötelezettségeik szakszerû teljesítéséhez. Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb - Számvitel a gyakorlatban, havonta 64 oldalon. A megadott postacimre megküldjük, jelezze e-mailben: info@onadozo.hu

___________________________________________

Február közepéig igényelhetõ a jövedéki adó

ifejtette: 2011. január 1-tõl lehetõség van arra, hogy a 7,5 tonnát meghaladó, közúti fuvarozásban résztvevõ áru- vagy személyszállító jármûvek üzemanyagai után gázolaj literenként 6,50 forintot visszaigényelhessenek a fuvarozók, de csak azok, akik elõzetesen regisztráltak a NAV rendszerében és a NAV nyilvántartásba vette õket. Eddig nem jelentõs azon közúti árufuvarozást vagy személyszállítást végzõk száma, akik regisztráltak.
    Aláhúzta, akik 2011. február 15-ig nem nyújtják be a regisztráció iránti kérelmüket, az elsõ negyedévre vonatkozóan nem nyújthatnak be negyedéves bevallást sem.
    A regisztrációhoz szükséges nyomtatvány, kitöltési útmutató, valamint a benyújtásra vonatkozó tájékoztató letölthetõ a NAV honlapjáról.
    Suller György Attila elmondta azt is, hogy a bejelentéshez szükséges, kitöltött nyomtatványokat a NAV területileg illetékes, megyei vám- és pénzügyõri igazgatósághoz kell benyújtani. Kivéve a külföldi fuvarozókat, akik visszaigénylésüket a NAV Közép-magyarországi Regionális Vám- és Pénzügyõri Fõigazgatóság Kiemelt Ügyek és Adózók Vám- és Pénzügyõri Igazgatóságára nyújthatják be.
    A visszaigénylési lehetõséget csak azok vehetik igénybe, akik benzinkúton üzemanyagkártyával tankolnak vagy amennyiben van saját üzemanyagkútjuk, bizonyos feltételeknek meg kell felelniük. A gázolajat elektronikus mérõeszközön keresztül kell betölteniük, illetve rögzíteniük kell bizonyos adatokat, például a tankolások dátumát, a rendszámot, a kilométeróra állását.
    A visszaigénylés legkorábban a naptári negyedévet vagy a naptári évet követõ hónap 20. napjától nyújtható be, a NAV által erre a célra rendszeresített bevallás nyomtatványon, elektronikus úton. A visszaigénylés a vásárlás, illetve a tankolás hónapját követõ 12 hónapon belül érvényesíthetõ.
    Karmos Gábor, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete (MKFE) fõtitkára hangsúlyozta, hogy az intézkedésnek komoly költségvetési hatása is van, az MKFE kalkulációi szerint ha minden jogosult magyarországi fuvarozó visszaigényelné a lehetséges 6,50 forintot a literenkénti 97,37 forintos gázolaj jövedéki adójából, ez éves szinten mintegy 8-9 milliárd forint kiesést okozna, viszont a külföldiek növekedõ magyarországi tankolása mintegy 20 milliárd forint jövedéki adó bevétel többletet eredményezhet.
    Ami azonban ennél is fontosabb: a magyarországi  üzemanyagár a jövedéki adó kedvezménnyel és üzemanyag társaságok által a kártyaforgalom, illetve a nagyfogyasztói kedvezmény révén a magyarországi üzemanyagár már alacsonyabb az ausztriainál és szlovákiainál, ez nagyon régen volt így. Ezért várható 200 millió literes többlet gázolajforgalom - hangsúlyozta az MKFE képviselõje.
    A fõtitkár emlékeztetett arra: Európában eddig öt ország - Spanyolország, Olaszország, Belgium, Szlovénia és Franciaország - vezette be a jövedéki adó visszaigénylési lehetõséget, Magyarország a hatodik a sorban, az uniós szabályok alapján lényegében bevezetve a legnagyobb kedvezményt. Mivel az említett öt ország egyike sem vonta vissza ezt az intézkedést, elõreláthatóan itt is beválik majd ez a rendszer.
    Karmos Gábor a kedvezmény mértékéért a fuvarozók nevében köszönetet mondott az Országgyûlésnek. Mintaértékû együttmûködésnek nevezte továbbá az ügyben kialakult közös munkát a NAV és az MKFE között, amely példamutató lehet más szakmák számára is. Egyúttal megköszönte a NAV illetékes fõosztályának is az együttmûködést, illetve azt, hogy vállalták: részt vesznek azon az országos road-show-n, amelyen a fuvarozókat az ország különbözõ pontjain tájékoztatják majd a jövedéki adó visszaigénylési lehetõséggel kapcsolatos tudnivalókról.

***

ÖNADÓZÓ elõfizetéssel - lépéselõnyben az adózásban!

Önadózó - az adózók lapja. Adó, tb. számvitel a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta,  11 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2011. 1-12. hónapra 17.640,-Ft. (1.470,-Ft/hó)  Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek, e-Önadózó. Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra