Fejlesztési tartalék egyéni vállalkozásban

SZJA

Nyomtatás
Forrás: Önadózó 2018/12 | Szerző: Lepsényi Mária

Címkék: fejlesztési tartalék


A leendő beruházásra tekintettel továbbra is mód van fejlesztési tartalék képzésére, ami a bevétel csökkentését jelenti. [Szja tv. 49/B. § (6) bekezdés f) pontja].

Bevételt csökkentő tételként a bevétel és költség különbségének 50 százalékát, de legfeljebb 500 millió forintot lehet figyelembe venni.
 
A bevételt csökkentő összeget nyilvántartásba kell venni és ezt a nyilvántartott összeget nem kell a vállalkozónak leadóznia.  
Az idevágó rendelkezés [Szja tv. 49/B. § (16) bekezdés] szerint, amennyiben a fejlesztési tartalékként nyilvántartott összeget a nyilvántartásba vétel évében és az azt követő három adóév során kizárólag üzemi célt szolgáló tárgyi eszköz nem ingyenes megszerzése vagy előállítása érdekében használja fel az egyéni vállalkozó, akkor ez az összeg kivezethető a nyilvántartásból. 
 
Ez a gyakorlatban azt jelenti, aki 2014-ben fejlesztési tartalékot képzett, annak 2015-ben ezt az összeget nyilvántartásba kellett vennie és legkésőbb 2018. december 31-éig el is kell költenie.
 
Amennyiben az egyéni vállalkozó ezt az összeget nem költi el határidőben, vagy más célra használja, akkor a nyilvántartott összeget ki kell vezetnie és meg kell állapítania az adókötelezettséget szankciókkal növelve.
 
Az előző rendelkezést kell értelemszerűen alkalmazni akkor is, ha a magánszemély egyéni vállalkozói jogállása az említett időszak alatt bármely okból megszűnt (ide nem értve, ha annak oka cselekvőképességének elvesztése vagy a halála) azzal, hogy ilyenkor az említett adókat a jogállás megszűnésének napját követő 30 napon belül kell megfizetni. 
 
A cél szerinti felhasználás egyben azt is jelenti, hogy a beszerzési árnak a nyilvántartásból kivezetett összeggel csökkentett részét lehet a költségek között elszámolni. A fejlesztési tartalék képzése így felfogható egy előre hozott értékcsökkenési leírásnak is, mivel értékcsökkenési leírás alá vonni a beruházási költségnek a nyilvántartásból kivezetett összeggel csökkentett részét lehet, de az értékcsökkenési leírás alapja továbbra is a teljes beszerzési ár. Nem használható fel a fejlesztési tartalék összege olyan tárgyi eszköz beruházásként történő elszámolása címén, amelyhez a vállalkozó ingyenesen jutott hozzá. 
 
A 2016 december 31-éig nyilvántartásba vett fejlesztési tartalék személyi jövedelemadó tartalmát 10%-os adómértékekkel kell meghatározni, tekintettel arra, hogy fejlesztési tartalék címén legfeljebb 500 millió forinttal volt csökkenthető a bevétel és az adó mértéke 10 százalék volt 500 millió forintig. 
 
Ez a szabály vonatkozik arra az egyéni vállalkozóra is, aki időközben átalányadózó lett, vagy bejelentkezett a „kata” hatálya alá.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra