Felelősség a cégért: a kényszertörlési eljárás felelősségi szabályai

KKV

Nyomtatás
Forrás: NAV

Címkék: kényszertörlés


A legalább többségi befolyással rendelkező volt tag felelőssé tehető a cég tartozásaiért. Felelősségi pert kezdeményezhet a hitelező, ha az eljárást megelőző három évben ruházták át a többségi befolyással rendelkező tag részesedését, és bizonyíthatóan a fizetésképtelenség már a vagyonátruházási szerződés megkötésekor is fennállt. A cég volt vezető tisztségviselői ellen abban az esetben is benyújtható kereseti kérelem, ha a kényszertörlés elrendelését megelőző három évben, a fizetésképtelenségük tudatában ügyvezetési feladataik ellátásakor nem a hitelezők érdekeit tartották szem előtt.

A Cégtörvény 2012. márciusi változásával vezették be a kényszertörlési eljárást. Az új jogintézmény a kényszer-végelszámolási eljárást váltotta fel, gyorsabbá téve ezzel a ténylegesen gazdasági tevékenységet nem folytató cégek kivezetését a gazdasági életből.

Az új eljárás bevezetésével lényegesen csökkenhet azon cégek száma, melyek működő gazdasági társaságokként vannak nyilvántartva, de valós gazdasági tevékenység hiányában kedvezőtlenül befolyásolják a gazdasági mutatók alakulását.
 
A Törvényszék, mint Cégbíróság a kényszertörlési eljárást azon cégek esetében folytatja le, melyek nem teljesítik a tevékenységük folytatásakor a különböző jogszabályi kötelezettségeiket (pl: a cég a bejelentett székhelyén nem található, bevallási és beszámoló közzétételi, valamint adófizetési kötelezettségének rendszeresen nem tesz eleget).

A kényszertörlési eljárás egyik előnye a gyorsaság. Ezen eljárás eredményeként hamarabb törölhetők, vagy felszámolhatók azok a gazdasági társaságok, melyek több éve  nem végeznek gazdasági tevékenységet, és egyéb kötelezettségeiknek sem tettek eleget, vagy már törvényességi és felügyeleti eljárás is indult ellenük.
 
A kényszertörlés, mint új jogintézmény bevezetését megelőzően a kényszer-végelszámolási eljárás szűk keretet biztosított a NAV-nak, mint hitelezőnek a volt képviselő és a végelszámoló felelősségének megállapítására.

Megoldást a kényszertörlési eljárás jelent. A legalább többségi befolyással rendelkező volt tag korlátozott felelősségének áttörésére per kezdeményezését teszi lehetővé a jogszabály a hitelező részéről abban az esetben, ha a céget úgy törlik, hogy tartozást hagyott hátra.
 
Felelősségi pert akkor is kezdeményezhet a hitelező, ha az eljárást megelőző három évben ruházták át a többségi befolyással rendelkező tag részesedését, és bizonyíthatóan a fizetésképtelenség már a vagyonátruházási szerződés megkötésekor is fennállt.

A cég volt vezető tisztségviselői ellen abban az esetben is benyújtható kereseti kérelem, ha a kényszertörlés elrendelését megelőző három évben, a fizetésképtelenségük tudatában ügyvezetési feladataik ellátásakor nem a hitelezők érdekeit tartották szem előtt.
 
Ezek után a cégalapítóknak és cégvezetőknek érdemes azon elgondolkodni, hogy megéri-e a hátralékkal rendelkező cégeiket a kifejezetten erre szakosodott cégtemetőkben eltüntetni, mivel a felelősség alól ezzel a lépéssel sem bújhatnak ki.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra