Felére csökkent a vállalkozások nyeresége

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

A kettõs könyvvezetést folytató vállalkozások 2.629,6 milliárd forint adózás elõtti nyereséget értek el 2008-ban, alig több mint felét az elõzõ évinek az APEH társasági adóbevallásokból készített gyorsjelentése szerint. A társaságok átlagos adóterhelése a 2007. évi 13,01-rõl 13,34 százalékra emelkedett.

______________________________________

ÖNADÓZÓ elõfizetéssel - lépéselõnyben az adózásban

Önadózó - az adózók lapja. Adó, tb. számvitel a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta, 9 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2009. évre októbertõl decemberig: 4.095,-Ft.   Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek. Önadózó Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu

______________________________________

Felére csökkent a vállalkozások nyeresége

Mogyorósiné Gábor Hajnalka elnökhelyettes az adóhatóság szerdai budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: a vállalkozások a gazdasági válság hatásait költségracionalizálással próbálták kivédeni, de az üzemi eredmény jelentõs, 39,1 százalékos növekedése sem tudta ellensúlyozni a pénzügyi és rendkívüli eredmény jelentõs, több mint 3.328 milliárd forintos csökkenését.

Miközben minden vállalati kategóriában csökkent az adózás elõtti nyereség, nagyon jelentõsen növekedett a veszteség tömege. A legnagyobb - csaknem négyszeres - mértékû veszteségnövekedés a nagyvállalatoknál volt, míg a mikro- és középvállalkozásoknál a duplájára nõtt a veszteség. A kisvállalkozásoknál pedig mintegy 30 százalékkal emelkedett a veszteség az elõzõ évihez képest.

Az APEH elemzése a 343.863 kettõs könyvvezetést alkalmazó üzleti vállalkozás adatain alapul. Az elnökhelyettes elmondta: továbbra is a mikrovállalkozások teszik ki a vállalkozások közel 89 százalékát, s csak ezek darabszáma nõtt, ezen belül is csak a 4 fõnél kevesebbet foglalkoztatóké. A többi cég száma csökkent. A legjobban, 16,1 százalékkal a nagyvállalkozásoké esett vissza.

A társas gazdálkodók üzemi, üzleti tevékenységbõl származó összes bevétele tavaly 74.256,8 milliárd forint volt, 8,8 százalékkal több mint az elõzõ évben.

A nettó árbevétel 58 százalékát az összes vállalkozás 2,2 százalékát reprezentáló nagyvállalkozások realizálták, árbevételük 15 százalékkal bõvült, több mint 5 százalékponttal a 9,4 százalékos nemzetgazdasági átlag felett. A kisvállalkozások nettó árbevétele több mint 5, a közepeseké több mint 3 százalékkal bõvült, s a nemzetgazdasági árbevétel közel 29 százaléka keletkezett náluk. A mikrovállalkozások részesedése az árbevételbõl továbbra is 13 százalék.

A belföldi értékesítésbõl származó bevétel 51.413,4 milliárd forint volt, 9,8 százalékkal bõvült, s a nettó árbevétel több mint 73 százalékára rúgott. Az exportból származó bevétel 8,4 százalékkal, 18.840,6 milliárd forintra nõtt. Az APEH közlése szerint elõször fordult elõ - nyilvánvalóan a gazdasági válság következményeként -, hogy a belföldi értékesítés jobban nõtt.

A költségek és ráfordítások tavaly 70.784 milliárd forintot tettek ki, ami a bevételek növekedési ütemétõl 1,4 százalékponttal elmaradva, 7,4 százalékos emelkedést mutat az elõzõ évhez képest. A legnagyobb részarányt, 84,4 százalékot továbbra is az anyagjellegû ráfordítások tették ki.

A költségtakarékosságnak köszönhetõen 3.472,6 milliárd forint - az elõzõ évinél 39,1 százalékkal magasabb - üzemi eredmény képzõdött, 5.034,1 milliárd forint nyereség és 1.561,5 milliárd forint veszteség eredõjeként.

A pénzügyi eredmény azonban drasztikusan visszaesett: az adózók 802,8 milliárd forint veszteséget mutattak ki az elõzõ évi 1.866 milliárd forint nyereség után. A kapott és adott kamatok és kamatjellegû bevételek és ráfordítások egyenlege például mínusz 1.038,2 milliárd forint volt. A pénzügyi mûveletek negatív eredménye a bevallások alapján nem a pénzügyi szektorban, hanem a termelõ szférában mutatható ki.

A pénzügyi és a rendkívüli eredmény jelentõs csökkenését az üzemi eredmény növekedése nem tudta ellensúlyozni, így a vállalkozások tavaly az elõzõ évi adózás elõtti nyereség - 2.629,6 milliárd forint - alig több mint felét érték el. A pénzügyi vállalkozások eredménye közel 13 százalékkal esett vissza, a pénzügyi tevékenység nélküli ágazatoknál a csökkenés meghaladja az 57 százalékot.

A nyereséges vállalkozások száma tavaly 5,5 százalékkal csökkent, míg a veszteséges és nulla eredményt kimutatóké több mint 13 százalékkal nõtt. A nyereséges cégek adózás elõtti eredménye közel 16 százalékkal kevesebb volt, mint 2007-ben, míg a veszteségeseké vagy nulla eredményt vallóké több mint duplájára növekedett.

A jövedelem-nyereség minimum szabályt az adózók 17 százalékának, 58 ezer adózónak nem kellett alkalmaznia, míg 50 százalékuk, közel 172 ezer adózó megfelelõ gazdasági mutatói miatt nem alkalmazta. A korábbi 31 százalékkal szemben azonban tavaly már az összes beérkezett adóbevallás 32 százalékában a jövedelem-nyereség minimum alapján kellett az adóalapot meghatározni, így az adóalap 87,2 milliárd forint lett az eredetileg bevallott 626,3 milliárd forint veszteséggel szemben. Az adózók alig több mint 1 százaléka döntött úgy, hogy vállalja a nyilatkozattételt, és adóalapját a fõszabály szerint állapítja meg, ami 1.194,1 milliárd forint veszteséget jelentett.

Az adókedvezmények, az adómentesség és a visszatartott adó figyelembevételével 373,4 milliárd forint társasági adó fizetési kötelezettség keletkezett. Különadót 187 ezer vállalkozás számolt el 134 milliárd forint értékben. Mindkét adó nagy részét továbbra is a nagyvállalkozások fizetik be a központi költségvetésbe.

A társaságok átlagos adóterhelése a 2007. évi 13,01-rõl 13,34 százalékra emelkedett.

MTI

***

EGYSZERES KÖNYVVITEL A GYAKORLATBAN

Útmutató és példatár egyéni vállalkozók,  mezõgazdasági õstermelõk, társadalmi szervezetek könyvvezetési kötelezettségének teljesítéséhez

Aki még nem ismeri – e könyvbõl megtanulhatja, aki már ismeri, e könyv alapján könnyen, gond nélkül és hibátlanul végezheti az egyéni vállalkozók, õstermelõk és társadalmi szervezetek könyvelését.  A könyv a gyakorlati életbõl vett példákkal, magyarázatokkal bemutatja az egyszeres könyvvitel teljes folyamatát, a jobb megértés érdekében mintakönyvelést is ad valamennyi lehetséges gazdasági esemény pénztárkönyvi és naplófõkönyvi könyvelésére.

A könyv teljesen az alapoknál kezdi a könyvviteli feladatok bemutatását, így külön fejezetben foglalkozik a hagyományos, kézzel vezetett könyvelés technikájával is. A számítógéppel végzett könyvvitel is önálló fejezet a könyvben, amelyet jobban meg lehet érteni, ha ismert elõttünk a kézi megoldás is.  Összefoglalóan bemutatjuk a társadalmi szervezetek egyszerûsített mérleg és eredmény-levezetés megállapításának szabályait, továbbá az egyéni vállalkozókon túl speciálisan a  mezõgazdasági õstermelõk jogállását, adózási, járulékfizetési és könyvvezetési lehetõségeit.

Ajánljuk e könyvet magánkönyvelõknek, könyvelõirodáknak – de a feladat iránt érdeklõdõ vállalkozóknak, õstermelõknek, társadalmi szervezeteknek egyaránt.

A szerzõ, Regõs Gábor az Önadózó újság egyik alapítója, a Könyvelõirodák Országos Szövetségének elnöke, 1979 óta foglalkozik könyvviteli programszervezéssel. A mai napig gyakorló könyvelõ és adótanácsadó.

A könyv PÉLDATÁRAT tartalmaz az egyes gazdasági események pénztárkönyvi és naplófõkönyvi könyveléséhez.

A könyv FÜGGELÉKÉBEN szerepel a kézzel vezetett pénztárkönyv és naplófõkönyv mintája.

A könyvhöz jár egy bemutató (demo) CD LEMEZ, amely az egyszeres könyvvitel számítógépes programját tartalmazza.

Kiadó: ADÓNET.HU Zrt. 2009
Terjedelem: 329 oldal
Ára: 9.900,-Ft + postaköltség (Önadózó elõfizetõknek 20% kedvezménnyel: 7.920,-Ft!)

Megrendelés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra