Feltöltési kötlezettség december 20-ig

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

Közeledik december 20-a, amely adózási szempontból kiemelt fontossággal bír. Az érintett adózók többségének ugyanis eddig a napig kell eleget tenniük feltöltési kötelezettségüknek, s amennyiben ezen határidõt elmulasztják, mulasztási bírság kiszabásával kell számolniuk.

______________________________________

ÖNADÓZÓ elõfizetéssel - lépéselõnyben az adózásban

Önadózó - az adózók lapja. Adó, tb. számvitel a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta, 9 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2010. év 1-12. hónapra: 16.380,-Ft.  Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek. Önadózó Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu

______________________________________

Feltöltési kötlezettség december 20-ig

Egyes adótörvények rendelkezése alapján az adózók meghatározott körének adóelõleget kell fizetnie, és bizonyos esetekben az adóév során befizetett elõlegeket egy meghatározott idõpontra a várható adó összegére ki kell egészítenie. Ez az úgynevezett adóelõleg feltöltési kötelezettség, amely az idén a társasági adóelõleg, az egyszerûsített vállalkozói adóelõleg, valamint a társas vállalkozásokat terhelõ különadó elõleg, illetve hitelintézeti járadék elõleg tekintetében áll fenn.

A feltöltési kötelezettség a társasági adó alanyai közül azokat a kettõs könyvvitelt vezetõ belföldi illetõségû adózókat és külföldi vállalkozókat terheli, akiknek a kötelezettség teljesítésének napjára adóelõleget kellett bevallaniuk és a megelõzõ adóévben az éves szinten számított árbevételük meghaladta az 50 millió forintot. Ezt a kötelezettséget a naptári, illetve az üzleti év utolsó hónapjának 20. napjáig kell teljesíteni annak az adóalanynak, amely ebben az idõpontban mûködõ adózónak minõsül, ide értve a csõdeljárás vagy végelszámolás alatt lévõ adózót is.

A társasági adóelõleg feltöltésre kötelezett adóalanyoknak a fizetési kötelezettség mellett a tárgyév utolsó hónapjának 20. napjáig bevallást is be kell nyújtaniuk az elõleg kiegészítés összegérõl.

Nincs adóelõleg fizetési, illetve feltöltési kötelezettsége az adózónak 2009. évi megszûnésekor, továbbá ha adóbevallást a cégbejegyzési eljárás befejezése miatt ad be (elõtársasági idõszakra). Nem kell kiegészítenie adóelõlegét a Munkavállalói Résztulajdonosi Program szervezetének, a közhasznú társaságnak, a vízitársulatnak, az alapítványnak, a közalapítványnak, a társadalmi szervezetnek, a köztestületnek, az egyháznak, a lakásszövetkezetnek az önkéntes kölcsönös biztosítópénztárnak, a szociális szövetkezetnek és az iskolaszövetkezetnek. Szintén nem terheli adóelõleg feltöltési kötelezettség az adóévben alakult, valamint átalakulás folytán újonnan létrejött adózót sem, mert esetükben az adóévet megelõzõ évi árbevétel – és így az 50 millió forintos értékhatár – nem értelmezhetõ.

A társas vállalkozásokat terhelõ különadó elõleg, illetõleg a hitelintézeti járadék elõleg feltöltési kötelezettség alanya 2009-ben az a társas vállalkozás, illetõleg hitelintézet, amelynek az adóévet megelõzõ adóévben az éves szinten számított árbevétele meghaladta az 50 millió forintot. Az elõleg feltöltését az adóév utolsó hónapjának 20. napjáig kell teljesíteni.

Az egyszerûsített vállalkozói adó (eva) valamennyi alanyának az adóelõleget ugyancsak december hó 20. napjáig kell kiegészíteni.

Az adóelõleg kiegészítési kötelezettségüket elmulasztó adózóknak mulasztási bírság kiszabásával kell számolniuk. A feltöltési kötelezettséget az éves várható adó 100 százalékára kell teljesíteni, de mulasztási bírság csak a 90 százalék alatti teljesítés esetén szabható ki. A mulasztási bírság alapja a befizetett adóelõleg és a fizetendõ adó 90 százalékának különbözete, mértéke legfeljebb a bírság alap 20 százaléka.

A mulasztás jogkövetkezménye azt az adóalanyt is terheli, aki a törvényben meghatározott határidõt akár csak 1-2 nappal mulasztja el, ezért a feltöltési kötelezettségrõl olyan idõpontig célszerû gondoskodni, hogy a pénzintézet legkésõbb – mivel az idei évben december 20-a munkaszüneti napra esik, ezért az azt követõ elsõ munkanapon, azaz - december 21-i terhelési nappal teljesítse az adózó átutalási megbízását.

Forrás: www.apeh.hu

APEH Dél-alföldi Regionális Igazgatósága


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra